Jak dbać o płytę żeliwną? - czyszczenie, konserwacja, przechowywanie

Znajdź płytę żeliwną do swojego grilla

O płytach żeliwnych pisaliśmy już nie raz. Wiele razy wykonywaliśmy również przepisy z ich wykorzystaniem. Płyty żeliwne w Broil King dedykowane są do konkretnych modeli grilli, są więc doskonale kompatybilne z urządzeniami. Umieszcza się je w miejscu rusztu, dzięki czemu nie przesuwają się, gwarantują komfort oraz bezpieczeństwo podczas grillowania. 

Zobacz przepisy z wykorzystaniem płyty żeliwnej 

Jak przygotować płytę do użycia? 

Wybrałeś już płytę odpowiednią do swojego grilla i nie możesz doczekać się, aż przyrządzisz na niej posiłek? Tuż przed pierwszym użyciem pamiętaj o 2 krokach. 

  1. Dokładnie umyj płytę żeliwną (w tym celu możesz skorzystać z lekkiego płynu do mycia naczyń). Po umyciu osusz płytę czystym ręcznikiem papierowym. Nie pozostawiaj jej do samoistnego wysuszenia na słońcu czy wietrze. 
  2. Zakonserwuj płytę olejem. Aby to zrobić, umieść płytę w miejscu 2 kratek rusztu na grillu gazowym. Rozgrzej grilla do około 300°C. Gorąca temperatura pomoże pozbyć się wszystkich bakterii. Po kilku minutach zmniejsz temperaturę do około 100°C. Pokryj płytę CIENKĄ* warstwą oleju o wysokim punkcie dymienia.
 
* W przypadku nałożenia zbyt dużej ilości oleju, zbierze się on w jednym punkcie i będzie dawał złudne wrażenie, że płyta jest uszkodzona. Jeśli tak się stanie, nie panikuj, tylko ponownie wypal płytę w wysokiej temperaturze, wyczyść szczotką i pokryj jej powierzchnię równomiernie niewielką ilością oleju.

Ważne! Upewnij się, że po ustawieniu niższej temperatury za pomocą pokrętła, zmniejszy się ona również w grillu. W przeciwnym razie istnieje ryzyko zapalenia się oleju!

 

Jak wyczyścić płytę żeliwną po grillowaniu?

Dokładne umycie oraz konserwacja tworząca barierę ochronną sprawia, że płyta jest gotowa do użytku. Po zjedzeniu pysznego grillowanego posiłku nasuwa się jednak kolejne pytanie – jak wyczyścić płytę żeliwną? Do dobrze zakonserwowanej płyty jedzenie nie przywiera mocno, grillując jednak mięso na burgery pokryte serem czy inne tłuste potrawy należy liczyć się z tym, że na płycie (zwłaszcza jej ryflowanej stronie) pozostaną zwęglone resztki niemożliwe do wyczyszczenia samą wodą. Usunąć możesz je za pomocą miękkiej szczotki. Najlepiej sprawdzi się szczotka z delikatnym włosiem z palmy (szeroka szczotka z włosiem palmy, szczotka Baron z włosiem z palmy). Podobnie, jak przed pierwszym użyciem, płytę należy wysuszyć za pomocą ręcznika. Warto również ponownie ją zakonserwować.

Jak wyczyścić planchę żeliwną? 

Na pierwszy rzut oka plancha żeliwna wygląda tak, jak położona na gładkiej stronie płyta żeliwna. Po bliższym przyjrzeniu się zauważyć można jednak różnice w budowie obu akcesoriów. Plancha posiada wysokie krawędzie, które zapobiegają wypadaniu małych kawałków oraz wgłębienie z przodu, w którym gromadzi się nadmiar tłuszczu. To właśnie te różnice sprawiają, że do planchy dedykowany jest specjalny skrobak, który dopasowuje się do krawędzi, gwarantując bezproblemowe usuniecie zanieczyszczeń. Skrobaka użyć możesz również do czyszczenia płyt żeliwnych. 

Jak często wypalać i konserwować żeliwne akcesoria?

W Broil King rekomendujemy regularne wypalanie i konserwację zarówno rusztów żeliwnych, jak i akcesoriów takich jak plancha czy płyta żeliwna. Najlepiej przeprowadzać te czynności po każdym grillowaniu. Jeśli jednak z jakiegoś powodu nie możesz robić tego z taką częstotliwością, pamiętaj, aby wykonać wypalanie i konserwację przynajmniej raz na kilka grillowań.

Przechowywanie płyty i planchy żeliwnej

Jeśli wiesz, że nie będziesz korzystać z płyty lub planchy przez dłuższy czas, dokładnie umyj ją, osusz ręcznikiem i zakonserwuj, a następnie odłóż w suche miejsce. 

Pamiętaj! Mimo że płyty i plancha żeliwna od Broil King pokryte są porcelanową powłoką (a więc warstwą chroniącą żeliwo), NIE MOŻNA myć ich w zmywarce! 

Przewiń do góry