- Broil King®
- Przepisy
- Ryby
- Przepis na grillowanego łososia z owocową salsą
Przepis na grillowanego łososia z owocową salsą
Metoda przyrządzenia:
SmażenieTyp posiłku:
RybyRodzaj posiłku:
LunchCzas przygotowania / Czas gotowania:
40 min. / 7 min.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyTropikalne, słoneczne smaki na zakończenie lata zapewni najnowszy przepis na grillowanego łososia z owocową salsą. To łatwy przepis na gustowny i kolorowy obiad, w którym wszystkie smaki świetnie się przenikają i uzupełniają. Salsa owocowa z awokado, mango, brzoskwini oraz z dodatkiem papryczki chilli jest bogata w smaku co sprawi, że będzie doskonałym uzupełnieniem do grillowanego łososia, który dostarczy błonnika, witamin, a także niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3. Aby ryba nie rozpadła się w trakcie grillowania, koniecznie wybierz łososia ze skórą.
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA GRILLOWANEGO ŁOSOSIA Z OWOCOWĄ SALSĄ:
- 800g łososia - filet ze skórą
SKŁADNIKI NA PRZYPRAWĘ DO RYBY:
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- ½ łyżeczki suszonej bazylii
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- szczypta chilli
SKŁADNIKI NA OWOCOWĄ SALSĘ:
- 1 brzoskwinia
- 1 awokado
- pół mango
- ¼ czerwonej cebuli
- pół papryczki chilli
- 2 łyżki soku z cytryny
- garść liści melisy
- szczypta soli
Sposób przygotowania
PRZYGOTOWANIE GRILLOWANEGO ŁOSOSIA Z OWOCOWĄ SALSĄ NA GRILLU GAZOWYM
Wymieszaj składniki przyprawy. Łososia pokrój na kawałki o szerokości 3-4 cm. Obficie posyp go z dwóch stron mieszanką przypraw. Przykryj i odstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotuj salsę. Owoce pokrój w kostkę, cebulę i chilli posiekaj drobno. Dodaj posiekaną melisę, sok z cytryny i wymieszaj, na czas grillowania odstaw do lodówki. W miejsce dwóch żeliwnych rusztów włóż żeliwną płytę. Odpal grill, ustaw pokrętła w pozycji medium i rozgrzej grill do wewnętrznej temperatury 250°C. Zrobisz to szybciej, odpalając również boczne palniki. Rozgrzaną płytę dokładnie pokryj olejem.
Łososia również posmaruj olejem i połóż na rozgrzanej płycie skórą do góry. Zamknij pokrywę grilla i grilluj 2-3 minuty. Po tym czasie przełóż rybę na drugą stronę i ponownie zamknij grill, po 3 minutach podnieś pokrywę i skontroluj stopień wysmażenia łososia oraz ewentualnie poczekaj jeszcze 1 minutę, jeżeli mięso nie zrobiło się matowe. Do przekładania doskonale sprawdzą się szczypce krokodylki zapewniające pewny chwyt nawet najdelikatniejszym potrawom.
Podawaj od razu po przygotowaniu z owocową salsą, skropione sokiem z cytryny.
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA GRILLOWANEGO ŁOSOSIA Z OWOCOWĄ SALSĄ:
- 800g łososia - filet ze skórą
SKŁADNIKI NA PRZYPRAWĘ DO RYBY:
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- ½ łyżeczki suszonej bazylii
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- szczypta chilli
SKŁADNIKI NA OWOCOWĄ SALSĘ:
- 1 brzoskwinia
- 1 awokado
- pół mango
- ¼ czerwonej cebuli
- pół papryczki chilli
- 2 łyżki soku z cytryny
- garść liści melisy
- szczypta soli