- Broil King®
- Przepisy
- Ryby
- Przepis na łososia z grilla w papierze z warzywami
Przepis na łososia z grilla w papierze z warzywami
Metoda przyrządzenia:
PieczenieTyp posiłku:
RybyRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
20 min. / 15 min.
Ilość osób:
2Kuchenka boczna
TAKTemperatura w mięsie (°C)
58°CTemperatura w grillu (°C)
175°CŁosoś z warzywami to klasyka, która zachwyca prostotą, a jednocześnie wyjątkowym smakiem. Dzięki przygotowaniu na grillu gazowym ryba pozostaje soczysta i delikatna, a warzywa idealnie miękkie. Grillowanie w papierze rzeźniczym Broil King pozwala na zachowanie wszystkich soków i aromatów wewnątrz mięsa. Połączenie świeżych składników i prostego sposobu przygotowywania sprawia, że łosoś z grilla w papierze to doskonały pomysł na pyszny i zdrowy posiłek.
Sprawdź również nasze pozostałe przepisy na łososia:
✔︎ łosoś z pistacjami grillowany na desce klonowej,
✔︎ łosoś grillowany na desce cedrowej w glazurze z syropu klonowego,
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
Łosoś grillowany w papierze:
- 500g fileta z łososia ze skórą (2 sztuki)
- 2 cytryny
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
Warzywa do łososia:
- 300g brokuła
- 100g młodego groszku cukrowego
Dodatkowo:
- Koperek
- Pieczywo do podania
Sposób przygotowania
Przygotowanie warzyw
Przyrządzanie dania rozpocznij od przygotowania warzyw. Na kuchence bocznej grilla zagotuj wodę. Do wrzątku wsyp porozdzielane na różyczki brokuły. Gotuj je 5 minut, następnie odcedź i włóż do naczynia z zimną wodą. Ponownie odcedź i odstaw. W rondelku rozpuść masło, dodaj dwie łyżki soku z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Łosoś w papilotach
Przygotuj dwa kawałki papieru rzeźniczego Broil King o długości około 50 cm. Na środku każdego z nich ułóż 6 plastrów cytryny, a na nich skórką do dołu łososia. Jeśli grillujesz na grillu z technologią iQue, wbij sondy do pomiaru temperatury w najgrubszą część mięsa.
Dodaj do łososia zblanszowany brokuł i groszek cukrowy. Polej całość przygotowanym wcześniej masłem czosnkowym, oprósz solą oraz pieprzem. Zagnij brzegi papieru tak, aby powstała zamknięta koperta.
Łosoś pieczony na grillu
Odpal wszystkie palniki i rozgrzej grilla do 175°C. Gdy to nastąpi, wyłącz środkowe palniki i na rusztach nad nimi połóż łososia z warzywami w papierze. Zamknij pokrywę grilla i grilluj około 15 minut. Kontroluj temperaturę wewnętrzną ryby w aplikacji Broil King iQue™. Jeśli grillujesz na innych grillach Broil King, do monitowania temperatury użyj termometru błyskawicznego. Danie będzie gotowe do podania, gdy temperatura osiągnie 58°C.
Grillowana ryba z warzywami - sposób podania
Za pomocą łopatki przełóż aromatycznego łososia z warzywami na talerz i udekoruj danie posiekanym koperkiem. Podawaj z ulubionym pieczywem.
Potrzebne składniki
Łosoś grillowany w papierze:
- 500g fileta z łososia ze skórą (2 sztuki)
- 2 cytryny
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
Warzywa do łososia:
- 300g brokuła
- 100g młodego groszku cukrowego
Dodatkowo:
- Koperek
- Pieczywo do podania