Przepis na łososia z grilla w papierze z warzywami

flame

Metoda przyrządzenia:

Pieczenie
food tray

Typ posiłku:

Ryby
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

20 min. / 15 min.

plate

Ilość osób:

2
kuchenka boczna

Kuchenka boczna

TAK
Temperatura mięsa

Temperatura w mięsie (°C)

58°C
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

175°C

Łosoś z warzywami to klasyka, która zachwyca prostotą, a jednocześnie wyjątkowym smakiem. Dzięki przygotowaniu na grillu gazowym ryba pozostaje soczysta i delikatna, a warzywa idealnie miękkie. Grillowanie w papierze rzeźniczym Broil King pozwala na zachowanie wszystkich soków i aromatów wewnątrz mięsa. Połączenie świeżych składników i prostego sposobu przygotowywania sprawia, że łosoś z grilla w papierze to doskonały pomysł na pyszny i zdrowy posiłek.

 

Sprawdź również nasze pozostałe przepisy na łososia:

 

✔︎ łosoś z pistacjami grillowany na desce klonowej,

✔︎ łosoś grillowany na desce cedrowej w glazurze z syropu klonowego,

✔︎ łosoś na desce cedrowej,

✔︎ łosoś z sosem porowym i batatami.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

Łosoś grillowany w papierze:

  • 500g fileta z łososia ze skórą (2 sztuki)
  • 2 cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Warzywa do łososia:

  • 300g brokuła
  • 100g młodego groszku cukrowego

Dodatkowo:

  • Koperek
  • Pieczywo do podania
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie warzyw

Przyrządzanie dania rozpocznij od przygotowania warzyw. Na kuchence bocznej grilla zagotuj wodę. Do wrzątku wsyp porozdzielane na różyczki brokuły. Gotuj je 5 minut, następnie odcedź i włóż do naczynia z zimną wodą. Ponownie odcedź i odstaw. W rondelku rozpuść masło, dodaj dwie łyżki soku z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Łosoś w papilotach

Przygotuj dwa kawałki papieru rzeźniczego Broil King o długości około 50 cm. Na środku każdego z nich ułóż 6 plastrów cytryny, a na nich skórką do dołu łososia. Jeśli grillujesz na grillu z technologią iQue, wbij sondy do pomiaru temperatury w najgrubszą część mięsa.

Dodaj do łososia zblanszowany brokuł i groszek cukrowy. Polej całość przygotowanym wcześniej masłem czosnkowym, oprósz solą oraz pieprzem. Zagnij brzegi papieru tak, aby powstała zamknięta koperta.

Łosoś pieczony na grillu

Odpal wszystkie palniki i rozgrzej grilla do 175°C. Gdy to nastąpi, wyłącz środkowe palniki i na rusztach nad nimi połóż łososia z warzywami w papierze. Zamknij pokrywę grilla i grilluj około 15 minut. Kontroluj temperaturę wewnętrzną ryby w aplikacji Broil King iQue. Jeśli grillujesz na innych grillach Broil King, do monitowania temperatury użyj termometru błyskawicznego. Danie będzie gotowe do podania, gdy temperatura osiągnie 58°C.

Grillowana ryba z warzywami - sposób podania

Za pomocą łopatki przełóż aromatycznego łososia z warzywami na talerz i udekoruj danie posiekanym koperkiem. Podawaj z ulubionym pieczywem.

Potrzebne składniki

Łosoś grillowany w papierze:

  • 500g fileta z łososia ze skórą (2 sztuki)
  • 2 cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Warzywa do łososia:

  • 300g brokuła
  • 100g młodego groszku cukrowego

Dodatkowo:

  • Koperek
  • Pieczywo do podania
recipe mask
Przewiń do góry