Przepis na rybę i krewetki z sosem szafranowym i talarkami ziemniaczanymi

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Owoce Morza
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

30 min. / 20 min.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy
kuchenka boczna

Kuchenka boczna

TAK
Strona rusztu stożkowa

Strona rusztów stożkowa

TAK
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

160°C

Grillowanie daje nieskończone możliwości. Na urządzeniach Broil King przygotować można nie tylko klasyczne i popularne potrawy, ale również bardziej wyrafinowane kompozycje smakowe. Dzisiejszy przepis na rybę z krewetkami w aromatycznym sosie szafranowym z ziemniaczanymi talarkami to doskonały przykład, jak łatwo poszerzyć swoje menu o coś wyjątkowego. Krewetki w pikantnej marynacie, delikatna ryba oraz aksamitny sos, który nadaje potrawie wyrazistości – to prosty sposób na szybkie, a jednocześnie eleganckie i pełne smaku danie.

Laurentiu "Lorek" Zediu

Szef kuchni, finalista programu Master Chef

Potrzebne składniki

Grillowana ryba:

  • 4 filety rybne (labraks, dorada) bez kości
  • 1-2 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku

Marynowane krewetki:

  • 20 obranych i oczyszczonych krewetek
  • 6 ząbków czosnku
  • sok z połowy pomarańczy
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sos szafranowy:

  • 25g masła
  • 30g mąki pszennej typu 550
  • 500ml bulionu rybnego
  • 100ml śmietanki 18%
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1g szafranu namoczonego w 2 łyżkach ciepłej wody
  • natka pietruszki (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz

Talarki ziemniaczane:

  • 4 duże ziemniaki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki chilli
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
recipe mask

Sposób przygotowania

Marynata do krewetek - jak zrobić?

Przyrządzanie dania warto rozpocząć od przygotowania mieszanki przypraw i zamarynowania krewetek. Powinny one bowiem odpocząć, wchłaniając aromaty z marynaty, dzięki czemu staną się bardziej wyraziste w smaku.

Do większej miski wlej sok wyciśnięty z połówki pomarańczy oraz 2 łyżki oliwy z oliwek. Wsyp pokrojone na dość duże kawałki ząbki czosnku, drobno posiekaną papryczkę chilli. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj obrane i oczyszczone krewetki i dokładnie wymieszaj całość. Odstaw na 20-30 minut.

Ryba i ziemniaczane talarki doprawione do smaku

Filety rybne dopraw solą, pieprzem oraz oliwą z oliwek.

Chrupiące ziemniaczane talarki to doskonałe uzupełnienie dla delikatnej ryby i krewetek. Aby je przygotować pokrój 4 większe ziemniaki na cienkie, około pół centymetrowe plasterki, a następnie wymieszaj dokładnie z oliwą i przyprawami.

Krewetki, ryba i ziemniaki na grillu

Grille Broil King umożliwiają jednoczesne przyrządzanie składników jednego posiłku na różne sposoby. Nie inaczej jest w tym przypadku.

Zestaw idealny do grillowania ryby to deska cedrowa oraz doskonale dopasowana do aromatyzerów stalowa skrzynka do wędzenia wypełniona wiórkami lub pelletem.

Ustaw skrzynkę pod jednym z bocznych rusztów, wsyp do niej pellet lub wiórki do wędzenia. Jeżeli decydujesz się na użycie wiórków, pamiętaj o ich wcześniejszym namoczeniu.

Rozgrzej grill do temperatury około 160°C. Umieść rybę na desce cedrowej i połóż ją na ruszcie obok skrzynki do wędzenia. Grilluj rybę około 10-15 minut (czas zależy od grubości fileta).

Ryba jest gotowa, gdy jest biała i soczysta w śroku i można bez problemu ściągnąć skórkę.

Krewetki ugrillujesz, korzystając z zestawu do szaszłyków. Nadziej zamarynowane owoce morza na szpikulce, umieść szaszłyki na stojaku, a stojak na ruszcie grilla. Grilluj około 8-10 minut.

Ziemniaczane talarki ułóż bezpośrednio na ruszcie, grilluj około 10 minut, aż będą złociste.

Sos szafranowy - jak go przyrządzić?

Podczas gdy krewetki, ziemniaki i ryba się grillują, przygotuj sos szafranowy. Z łatwością zrobisz to na małym ogniu na bocznej kuchence grilla. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i wymieszaj. Odczekaj około 2 minuty, a następnie stopniowo dodawaj bulion rybny, ciągle mieszając, by uniknąć powstania grudek. Gdy sos zacznie gęstnieć (po około 10-15 minutach) dodaj resztę składników i kontynuuj mieszanie, aż uzyska kremową, lekko wodnistą konsystencję. Na koniec możesz dodać drobno posiekaną pietruszkę.

Sposób podania

Na talerzu rozprowadź sos. Na środku umieść pozbawiony skóry filet rybny, obok zaś 5 krewetek. Na drugim talerzyku umieść ziemniaczane talarki.

Potrzebne składniki

Grillowana ryba:

  • 4 filety rybne (labraks, dorada) bez kości
  • 1-2 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku

Marynowane krewetki:

  • 20 obranych i oczyszczonych krewetek
  • 6 ząbków czosnku
  • sok z połowy pomarańczy
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sos szafranowy:

  • 25g masła
  • 30g mąki pszennej typu 550
  • 500ml bulionu rybnego
  • 100ml śmietanki 18%
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1g szafranu namoczonego w 2 łyżkach ciepłej wody
  • natka pietruszki (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz

Talarki ziemniaczane:

  • 4 duże ziemniaki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki chilli
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
recipe mask
Przewiń do góry