- Broil King®
- Przepisy
- Owoce Morza
- Przepis na rybę i krewetki z sosem szafranowym i talarkami ziemniaczanymi
Przepis na rybę i krewetki z sosem szafranowym i talarkami ziemniaczanymi
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
Owoce MorzaRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
30 min. / 20 min.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyKuchenka boczna
TAKStrona rusztów stożkowa
TAKTemperatura w grillu (°C)
160°CGrillowanie daje nieskończone możliwości. Na urządzeniach Broil King przygotować można nie tylko klasyczne i popularne potrawy, ale również bardziej wyrafinowane kompozycje smakowe. Dzisiejszy przepis na rybę z krewetkami w aromatycznym sosie szafranowym z ziemniaczanymi talarkami to doskonały przykład, jak łatwo poszerzyć swoje menu o coś wyjątkowego. Krewetki w pikantnej marynacie, delikatna ryba oraz aksamitny sos, który nadaje potrawie wyrazistości – to prosty sposób na szybkie, a jednocześnie eleganckie i pełne smaku danie.
Laurentiu "Lorek" Zediu
Szef kuchni, finalista programu Master Chef
Potrzebne składniki
Grillowana ryba:
- 4 filety rybne (labraks, dorada) bez kości
- 1-2 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
Marynowane krewetki:
- 20 obranych i oczyszczonych krewetek
- 6 ząbków czosnku
- sok z połowy pomarańczy
- 1 czerwona papryczka chilli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sos szafranowy:
- 25g masła
- 30g mąki pszennej typu 550
- 500ml bulionu rybnego
- 100ml śmietanki 18%
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1g szafranu namoczonego w 2 łyżkach ciepłej wody
- natka pietruszki (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
Talarki ziemniaczane:
- 4 duże ziemniaki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki chilli
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki czarnego pieprzu
Sposób przygotowania
Marynata do krewetek - jak zrobić?
Przyrządzanie dania warto rozpocząć od przygotowania mieszanki przypraw i zamarynowania krewetek. Powinny one bowiem odpocząć, wchłaniając aromaty z marynaty, dzięki czemu staną się bardziej wyraziste w smaku.
Do większej miski wlej sok wyciśnięty z połówki pomarańczy oraz 2 łyżki oliwy z oliwek. Wsyp pokrojone na dość duże kawałki ząbki czosnku, drobno posiekaną papryczkę chilli. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj obrane i oczyszczone krewetki i dokładnie wymieszaj całość. Odstaw na 20-30 minut.
Ryba i ziemniaczane talarki doprawione do smaku
Filety rybne dopraw solą, pieprzem oraz oliwą z oliwek.
Chrupiące ziemniaczane talarki to doskonałe uzupełnienie dla delikatnej ryby i krewetek. Aby je przygotować pokrój 4 większe ziemniaki na cienkie, około pół centymetrowe plasterki, a następnie wymieszaj dokładnie z oliwą i przyprawami.
Krewetki, ryba i ziemniaki na grillu
Grille Broil King umożliwiają jednoczesne przyrządzanie składników jednego posiłku na różne sposoby. Nie inaczej jest w tym przypadku.
Zestaw idealny do grillowania ryby to deska cedrowa oraz doskonale dopasowana do aromatyzerów stalowa skrzynka do wędzenia wypełniona wiórkami lub pelletem.
Ustaw skrzynkę pod jednym z bocznych rusztów, wsyp do niej pellet lub wiórki do wędzenia. Jeżeli decydujesz się na użycie wiórków, pamiętaj o ich wcześniejszym namoczeniu.
Rozgrzej grill do temperatury około 160°C. Umieść rybę na desce cedrowej i połóż ją na ruszcie obok skrzynki do wędzenia. Grilluj rybę około 10-15 minut (czas zależy od grubości fileta).
Ryba jest gotowa, gdy jest biała i soczysta w śroku i można bez problemu ściągnąć skórkę.
Krewetki ugrillujesz, korzystając z zestawu do szaszłyków. Nadziej zamarynowane owoce morza na szpikulce, umieść szaszłyki na stojaku, a stojak na ruszcie grilla. Grilluj około 8-10 minut.
Ziemniaczane talarki ułóż bezpośrednio na ruszcie, grilluj około 10 minut, aż będą złociste.
Sos szafranowy - jak go przyrządzić?
Podczas gdy krewetki, ziemniaki i ryba się grillują, przygotuj sos szafranowy. Z łatwością zrobisz to na małym ogniu na bocznej kuchence grilla. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i wymieszaj. Odczekaj około 2 minuty, a następnie stopniowo dodawaj bulion rybny, ciągle mieszając, by uniknąć powstania grudek. Gdy sos zacznie gęstnieć (po około 10-15 minutach) dodaj resztę składników i kontynuuj mieszanie, aż uzyska kremową, lekko wodnistą konsystencję. Na koniec możesz dodać drobno posiekaną pietruszkę.
Sposób podania
Na talerzu rozprowadź sos. Na środku umieść pozbawiony skóry filet rybny, obok zaś 5 krewetek. Na drugim talerzyku umieść ziemniaczane talarki.
Potrzebne składniki
Grillowana ryba:
- 4 filety rybne (labraks, dorada) bez kości
- 1-2 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
Marynowane krewetki:
- 20 obranych i oczyszczonych krewetek
- 6 ząbków czosnku
- sok z połowy pomarańczy
- 1 czerwona papryczka chilli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sos szafranowy:
- 25g masła
- 30g mąki pszennej typu 550
- 500ml bulionu rybnego
- 100ml śmietanki 18%
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1g szafranu namoczonego w 2 łyżkach ciepłej wody
- natka pietruszki (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
Talarki ziemniaczane:
- 4 duże ziemniaki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki chilli
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki czarnego pieprzu