Poznaj najświeższe opinie posiadaczy grilli ogrodowych Broil King i podejmij dobrą decyzję.
Pochodzę z domu, gdzie grillowanie stanowiło swoisty rytuał, a na sezon grillowy czekało się tak, jak dzieci czekają na pierwszą gwiazdkę. Dzięki Broil King Baron 490 grillować mogę cały rok, a ilość najwyższej jakości akcesoriów, pozwala wydobyć z dań ich najlepszy smak. Baron 490 powinien mieć na drugie imię – wielofunkcyjny, chyba nie ma potrawy, której nie da się na nim przygotować. Dzięki dwustronnemu żeliwnemu rusztowi nie muszę iść na niechciany kompromis w wyglądzie i smaku dań – pozycja rynienkowa zachowuje wyjątkowy smak karkówki czy piersi z kaczki, z kolei stożkowa pozwala na usmażenie idealnego steka. Ten grill to gratka nie tylko dla mięsożerców, bo grillowane warzywa, opiekane sery, czy dania mączne spod rusztów Barona zachwycą chyba każdego wegetariana. Jako kobieta kucharz, która pracuje na grillu Broil King, stwierdzam, że czasy, kiedy grillowanie było domeną mężczyzn minęły. Mając przed sobą takiej jakości sprzęt, obawiałam się, że nie podołam jego obsłudze – nic bardziej mylnego - grilluje się niezwykle przyjemnie i intuicyjnie. Wspaniale wyważone pokrywa komorowa, boczne blaty, idealnie zintegrowane zawory, dają grillującej kobiecie wiele satysfakcji. I nie słuchajcie sceptyków mówiących, że gazówki są trudne do utrzymania czystości.... Budowa grilla oraz dedykowane akcesoria sprawiają, że czyszczenie jest proste i niewymagające.
Szybko i na temat Baron to naprawdę prawdziwy baron!!! model 490 !!!! ... dlaczego? bo jak podnosisz pokrywę to już czujesz wykonanie i jakość, idąc dalej jeśli istnieją nad ludzie to Baron jest nad grillem....izolacja w tym modelu jest nieziemska...szybko się nagrzewa i utrzymuje moc, nawet przy otwarciu pokrywy temperatura wraca w mgnieniu oka. Kontrola mocy i temperatury na tym grillu jest banalnie prosta od strefowej po całą powierzchnie. Uniwersalny ruszt dwustronny, możliwość jego nachylenia jak i strefy wymienne pod akcesoria od woka (brytwanki) po planchę dają wiele frajdy w tym możliwość przygotowania rewelacyjnej rzymskiej pizzy która wychodzi tak jak u mnie w restauracji... a może i lepiej?!!!;)....przy takiej mocy i niewielkiej kubaturze o idealnej izolacji śmiało można się pokusić o pizzę neapolitańską....W sumarycznym podsumowaniu te wszystkie elementy tworzą z Barona multi uniwersalnego grilla na którym można zrobić wszystko.
Hej, witajcie !
Używam modeli REGAL 590 Pro oraz Porta Chef już od kilku lat. Powiem o moich wrażeniach w kilku słowach, bo prostota w życiu jest najlepsza.
Najwyższa światowa jakość wykonania zarówno od strony wizualnej jak i technicznej (czujesz to "pod ręką"). "Rozpalenie" grilla, to jeden przycisk, kilka minut i gotowe. Pełna kontrola temperatury zarówno strefowo jak i pod całym wiekiem (BBQ). Po skończonej zabawie grill sam się czyści (podobnie jak piroliza w piekarnikach domowych), nam pozostaje jedynie przetarcie z zewnątrz (jak Harleyowcy swe maszyny, hehe). Prostokątna powierzchnia rusztu daje ogromne możliwości robocze (dużo jedzenia na raz, ooo tak ! ) Możemy grillować zarówno centrycznie jak i pośrednio, a do tego wędzić, tworząc tym samym najlepsze frykasy z pod szyldu Long BAR-B-Q.
Wisienką na torcie niech będzie SMAK, który z Broil Kinga, jest praktycznie nie do odróżnienia od tego z węglowych braci.
Zresztą, co będę gadał po próżnicy... wpadajcie do Kuchni Kwasiora, a sami o wszystkim się przekonacie, zapraszam :)
Cya !
Nie nazwałabym mojego grilla Broil King po prostu "grillem". Dla mnie to wspaniała plenerowa kuchnia: 3 palniki, 2 poziomy rusztów, rożen, zestaw do pizzy i kuchenka boczna czynią z niego wielowymiarowe urządzenie gastronomiczne, dzięki któremu za każdym razem odkrywam radość gotowania. Przygotowuję na nim nie tylko tradycyjne sezonowane steki, ale i piekę kurczęta, grilluję sezonowe warzywa, owoce a nawet sery. Dzięki palnikom Dual-Tube grillowanie jest równomierne, duży zakres temperatur oraz 2 poziomy grillowania sprawiają, że bez problemu i jednocześnie można grillować zarówno mięso, warzywa i pieczywa, sposób czyszczenia jest błyskawiczny i łatwy. Jednak najbardziej urzekł mnie "efekt płomieni" pojawiających się podczas grillowania, dzięki którym dania nasycone są niezwykłym smakiem "ognia". Polecam jako świetny sposób na zdrowe i smaczne posiłki z najbliższymi.
Grillowanie nigdy nie było dla mnie przyjemne, zawsze był problem ze stałą temperatura utrzymaniem ciepła oraz warunkami atmosferycznymi, które odgrywały kluczową rolę przy grillu węglowym. Od momentu kiedy zacząłem pracę na grillu gazowym Broil King do czego nie do końca byłem przekonany, zmieniłem całkowicie zdanie na temat grillowania grillem gazowym. Stało się to przyjemnością nie tylko dla mnie ale również dla zespołu z którym pracuje, zawsze niechętnie każdy szedł na grilla wiązało się to z długim czasem rozpalania, zdejmowanie rusztu i dokładaniem węgla. Teraz ten problem został rozwiązany nagrzanie grilla do żądanej temperatury to zaledwie kilka minut i możemy rozpoczynać pracę. Utrzymanie stałej temperatury świetnie sprawdza się przy grillowaniu steków i ryb gdzie precyzyjna temperatura pozwala cieszyć się Nam świetnym smakiem i wysmażeniem produktu. Świetnym rozwiązaniem jest również zastosowanie bocznej kuchenki gazowej na której możemy przygotować np sos. Z czystym sumieniem polecam grille Broil King, które naprawdę potrafią uzależnić.
Tematyka wędzenia towarzyszy mi od dzieciństwa, a upływem czasu z obserwatora stałem się wykonawcą. Wiele doświadczeń udało mi się zgromadzić i polecam taką pasję wszystkim tym, co cenią jakość tradycyjnych wędlin. Z wędzarnią gazową spotkałem się całkiem niedawno. Oczywiście miałem świadomość istnienia takiego rozwiązania, ale praktycznych doświadczeń nie miałem – do czasu. Od kilku miesięcy gości u mnie taki sprzęt z oznaczeniem Broil King i stawiam mu coraz to nowe wyzwania. Podoba mi się moc grzewcza tej wędzarni (zwłaszcza w duże chłody) i łatwość jej regulacji, co daje możliwość wiązania wędzenia z opiekaniem. Jest w pełni funkcjonalną wędzarnią pozwalającą wykonać standardowe wędzenia od szynek czy schabów po kiełbasy i kabanosy. Dodatkowo pozwala podpiekać i aromatyzować wyroby. Po wyregulowaniu mocy płomienia temperatura trzyma się stabilnie. Obserwując zamontowany termometr można w razie potrzeby wpływać na moc. Wędzarnia nie posiada termostatu jak niektóre elektryczne odpowiedniki, ale dzięki precyzyjnemu zaworowi regulującemu moc palnika bez termostatu można się obyć. Szeroki jest dostęp do zrębki wędzarniczej. Tego typu wędzarnie mogą generować dym z grubszej zrębki (10-20 mm) ale i drobniejsza zrębka także się sprawdzi. Zarówno producent jak i inni dostawcy oferują bardzo szeroki wybór zrębki drzew liściastych i owocowych. Solidna, stabilna konstrukcja. Sporo mocnych półek i łatwość regulacji ich położenia pozwala dobrze rozplanować rozmieszczenie przeznaczonych do wędzenia elementów. Moja podstawowa obawa – czy spalanie gazu będzie miało wpływ na aromat wędlin – nie wyczuwam takiego wpływu więc jakość spalania gazu jest dobra. Niestety na zimno w niej nie podwędzimy, chyba, że producent znajdzie na to sposób (potrafię to sobie wyobrazić). Wędzarnię i gaz w butli można transportować i używać w miejscach, gdzie elektryczność nie dociera zachowując komfort wynikający z braku konieczności ciągłego pilnowania parametrów wędzenia. W zasadzie wystarczy ograniczony nadzór i utrzymywanie pracującej wędzarni w zasięgu obserwacji wzrokowej. Zacny sprzęt i wart poświęcenia uwagi podczas przemyśleń na temat wyboru rodzaju wędzarni.
GRILL REGAL S490 to najlepszy grill gazowy jakiego w życiu używałam. Grillowanie z jego pomocą to sama przyjemność. Doceniam go za wiele rzeczy: za solidne wykonanie, gigantyczny dwustronny ruszt, który pomieści obiad dla całej rodziny, a nawet sąsiadów i ich dzieci ;) Uwielbiam też opcje kuchenki bocznej i rusztu obrotowego. Wielość możliwości sprawia, że przyrządzane posiłki mogą być bardzo różnorodne. Kiedyś usłyszałam, ze grillowanie to męskie zajęcie, i tu się nie zgodzę, grillowanie tak pokochałam że mojego Regala nikomu nie oddam. ;) Polecam Ania Starmach
Grille Broil King to topowe sprzęty. Solidnie wykonane, świetnie łapią i utrzymują temperaturę. Charakteryzują się też bardzo dobrą, równomierną dystrybucją ciepła.
Ten model [Baron 490] to był pierwszy profesjonalny grill, z jakiego zdarzyło nam się korzystać. Wcześniej grillowanie kojarzyło mi się ze smażeniem kiełbasy podanej z niedoprawionymi warzywami, tymczasem to urządzenie to prawdziwy zawodowiec. Używanie go jest łatwe, wszystkie elementy są starannie wykonane, łatwo się z nich korzysta. Model wyposażony jest w składaną, boczną kuchenkę, na której można coś podgrzać lub ugotować. Grill rozgrzewa się w niespełna 15 minut. Jego czyszczenie jest również bardzo proste.
Dzięki możliwości dokupienia dodatkowych elementów, takich jak np. kamień do pieczenia pizzy, można na grillu upiec pizzę lub bułki. Z tym urządzeniem grillowanie jest prawdziwą przyjemnością.
Polecam:)