- Broil King®
- Przepisy
- Wołowina
- Przepis na szaszłyki wołowe z warzywami
Przepis na szaszłyki wołowe z warzywami
Metoda przyrządzenia:
PieczenieTyp posiłku:
WołowinaRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
3 godz. 45 min. / 20 min.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyRożen
TAKTemperatura w mięsie (°C)
>60°CTemperatura w grillu (°C)
250°CSzaszłyki to uniwersalne danie, które można dostosować do wielu preferencji smakowych, łącząc różnorodne składniki: soczyste mięso, warzywa, a nawet owoce. Dzięki temu są nie tylko smaczne, ale i efektownie prezentują się na stole. Dzisiejszy przepis na szaszłyki wołowe z warzywami to połączenie, które zaskakuje smakiem i aromatem. Soczysta, lekko pikantna wołowina, w towarzystwie chrupiącej papryki, cukinii i cebuli, tworzy prawdziwą ucztę dla podniebienia. Posiłek idealny na spotkanie w gronie bliskich lub szybki, pyszny obiad z rusztu.
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
Kolorowe szaszłyki wołowe z warzywami:
- 500g wołowiny (rostbef, polędwica, antrykot)
- 2 kolorowe papryki
- 3 czerwone cebule
- 1 żółta lub zielona cukinia
- 16 małych pomidorków
- sól
Marynata do szaszłyków:
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 gałązki tymianku
- 2 gałązki rozmarynu
- pół łyżeczki płatków chilli
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
Sposób przygotowania
Marynowanie wołowiny - jak to zrobić?
Przyrządzanie dania rozpocznij od przygotowania marynaty. W tym celu posiekaj drobno czosnek, tymianek i rozmaryn. Dodaj do nich pozostałe składniki i wymieszaj do połączenia.
Wołowinę pokrój na większe kawałki. Włóż je do strunowego woreczka lub miseczki i zalej marynatą. Tak przygotowane mięso odstaw do lodówki na przynajmniej 1, a najlepiej około 3 godziny.
Przygotowanie szaszłyków
W czasie kiedy wołowina się marynuje, przygotuj warzywa. Cebule i cukinię pokrój na średniej grubości plastry (tak, by w sposób stabilny można było nabić je na szpikulce), paprykę zaś na kawałki.
Szaszłyki możesz grillować na kilka sposobów:
- zaczepiając podwójne szpikulce o górną półkę grilla gazowego,
- korzystając z zestawu do szaszłyków umieszczonego na ruszcie,
- wykorzystując zestaw szpikulców do rożna.
My w tym przepisie skorzystaliśmy z trzeciego akcesorium. Na kolejne szpikulce nabijaj zamarynowaną wołowinę, a następnie warzywa w dowolnej kolejności. Tak przygotowane szaszłyki oprósz solą do smaku i umieść na obrotowej konstrukcji.
Szaszłyki na grilla - jak je piec?
Ustaw palnik rożna* na maksymalną moc, skrajne palniki na low/medium. Rozgrzej grill do temperatury 250°C. Umieść w grillu rożen obrotowy wraz z zestawem szpikulców i włącz silnik rożna.
*Jeśli korzystasz z samych podwójnych szpikulców bądź z zestawu do szaszłyków, nie włączaj palnika rożna, a jedynie skrajne palniki grilla gazowego.
Grilluj szaszłyki metodą pośrednią przed około 15-20 minut. Kontroluj temperaturę wewnętrzną mięsa za pomoca termometra. Szaszłyki będą gotowe, gdy warzywa osiągną złocisty kolor, a temperatura wołowiny przekroczy 60°C.
Sposób podania - szaszłyki i dodatki
Gotowe szaszłyki podawaj zaraz po ugrillowaniu. Najlepszy dodatek to chrupiące pieczywo. Możesz przygotować również ulubiony sos.
Potrzebne składniki
Kolorowe szaszłyki wołowe z warzywami:
- 500g wołowiny (rostbef, polędwica, antrykot)
- 2 kolorowe papryki
- 3 czerwone cebule
- 1 żółta lub zielona cukinia
- 16 małych pomidorków
- sól
Marynata do szaszłyków:
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 gałązki tymianku
- 2 gałązki rozmarynu
- pół łyżeczki płatków chilli
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka octu balsamicznego