Przepis na szaszłyki wołowe z warzywami

flame

Metoda przyrządzenia:

Pieczenie
food tray

Typ posiłku:

Wołowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

3 godz. 45 min. / 20 min.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy
Rozen

Rożen

TAK
Temperatura mięsa

Temperatura w mięsie (°C)

>60°C
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

250°C

Szaszłyki to uniwersalne danie, które można dostosować do wielu preferencji smakowych, łącząc różnorodne składniki: soczyste mięso, warzywa, a nawet owoce. Dzięki temu są nie tylko smaczne, ale i efektownie prezentują się na stole. Dzisiejszy przepis na szaszłyki wołowe z warzywami to połączenie, które zaskakuje smakiem i aromatem. Soczysta, lekko pikantna wołowina, w towarzystwie chrupiącej papryki, cukinii i cebuli, tworzy prawdziwą ucztę dla podniebienia. Posiłek idealny na spotkanie w gronie bliskich lub szybki, pyszny obiad z rusztu.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

Kolorowe szaszłyki wołowe z warzywami:

  • 500g wołowiny (rostbef, polędwica, antrykot)
  • 2 kolorowe papryki
  • 3 czerwone cebule
  • 1 żółta lub zielona cukinia
  • 16 małych pomidorków
  • sól

Marynata do szaszłyków:

  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • pół łyżeczki płatków chilli
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
recipe mask

Sposób przygotowania

Marynowanie wołowiny - jak to zrobić?

Przyrządzanie dania rozpocznij od przygotowania marynaty. W tym celu posiekaj drobno czosnek, tymianek i rozmaryn. Dodaj do nich pozostałe składniki i wymieszaj do połączenia.

Wołowinę pokrój na większe kawałki. Włóż je do strunowego woreczka lub miseczki i zalej marynatą. Tak przygotowane mięso odstaw do lodówki na przynajmniej 1, a najlepiej około 3 godziny.

Przygotowanie szaszłyków

W czasie kiedy wołowina się marynuje, przygotuj warzywa. Cebule i cukinię pokrój na średniej grubości plastry (tak, by w sposób stabilny można było nabić je na szpikulce), paprykę zaś na kawałki.

Szaszłyki możesz grillować na kilka sposobów:

My w tym przepisie skorzystaliśmy z trzeciego akcesorium. Na kolejne szpikulce nabijaj zamarynowaną wołowinę, a następnie warzywa w dowolnej kolejności. Tak przygotowane szaszłyki oprósz solą do smaku i umieść na obrotowej konstrukcji.

Szaszłyki na grilla - jak je piec?

Ustaw palnik rożna* na maksymalną moc, skrajne palniki na low/medium. Rozgrzej grill do temperatury 250°C. Umieść w grillu rożen obrotowy wraz z zestawem szpikulców i włącz silnik rożna.

*Jeśli korzystasz z samych podwójnych szpikulców bądź z zestawu do szaszłyków, nie włączaj palnika rożna, a jedynie skrajne palniki grilla gazowego.

Grilluj szaszłyki metodą pośrednią przed około 15-20 minut. Kontroluj temperaturę wewnętrzną mięsa za pomoca termometra. Szaszłyki będą gotowe, gdy warzywa osiągną złocisty kolor, a temperatura wołowiny przekroczy 60°C.

Sposób podania - szaszłyki i dodatki

Gotowe szaszłyki podawaj zaraz po ugrillowaniu. Najlepszy dodatek to chrupiące pieczywo. Możesz przygotować również ulubiony sos.

Potrzebne składniki

Kolorowe szaszłyki wołowe z warzywami:

  • 500g wołowiny (rostbef, polędwica, antrykot)
  • 2 kolorowe papryki
  • 3 czerwone cebule
  • 1 żółta lub zielona cukinia
  • 16 małych pomidorków
  • sól

Marynata do szaszłyków:

  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • pół łyżeczki płatków chilli
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
recipe mask
Przewiń do góry