Przepis na chlebki naan z pastą z pieczonej papryki z awokado i dipem jogurtowym

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Warzywa
restaurant

Rodzaj posiłku:

Przystawki
time

Czas przygotowania:

1 godz. /

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Chlebki naan pochodzą z krajów środkowej Azji. Oryginalnie przygotowuje się je w piecu taandor, rozwałkowane, cienkie placki przykleja się do glinianego brzegu pieca i wypieka krótko, ale w bardzo wysokiej temperaturze. W Indiach chlebki naan je się z dipami lub różnego rodzaju mięsem. Często wykorzystywane są zamiast sztucców do jedzenia gulaszy czy dań typu curry lub chicken butter. Możliwości łączenia chlebków naan z daniami jest nieskończenie wiele. Przepis na chlebki naan z grilla z pastą z pieczonej papryki, dipem jogurtowym i plasterkami awokado to zdrowa, świeża i kolorowa przystawka. Świetna propozycja na rozpoczęcie grillowania. Przepis na same chlebki naan jest niezwykle prosty i uniwersalny. W połączeniu z intensywnym smakiem pieczonej papryki i czosnku z dodatkiem orzeźwiającego jogurtu daje niepowtarzalne doznania kulinarne.

Aleksandra Juszkiewicz

Zwyciężczyni IX edycji MasterChef Polska

Potrzebne składniki

Składniki na chlebki naan:

  • 300g mąki pszennej
  • 70g jogurtu greckiego
  • 120ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru

Składniki na pastę z pieczonej papryki i dip jogurtowy:

  • 4 papryki czerwone
  • 1 główka czosnku
  • 2 płaskie łyżeczki czarnuszki
  • 2 awokado
  • 70g jogurtu greckiego
  • parę listków mięty świeżej
  • sól, pieprz
  • przyprawa Cape Herb&Spice greek lemon and herb
  • oliwa
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta na chlebki naan

W dużej misce za pomocą drewnianej łyżki połącz wszystkie składniki na chlebki naan. Następnie wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i wyrób ciasto na chlebki. Przełóż do miski, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.

Dip jogurtowy

W miseczce umieść resztę jogurtu, posiekaną miętę, szczyptę soli i szczyptę greckiej przyprawy Cape Herb&Spice. Wymieszaj składniki. Awokado obierz ze skóry i pokrój w plasterki.

Pasta z pieczonej papryki na grillu

Papryki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój warzywa w cząstki. Przełóż do miseczki, dodaj 2 łyżki oliwy i wymieszaj tak, by tłuszcz pokrył papryki. Czosnek delikatnie przekrój na pół (uważaj, by ząbki się nie rozsypały), posmaruj oliwą i oprósz sola.

Na połowie grilla wyłóż ruszty stroną stożkową do góry, na drugiej połowie umieść planchę żeliwną. Grill rozgrzej do ok. 180 stopni. Paprykę wyłóż na ruszt skórką do góry. Dołóż czosnek i grilluj pod przykryciem. Po ok. 10 minutach przekręć paprykę skórką do dołu i grilluj do czasu, aż skóra będzie mocno spieczona, prawie czarna. Tak zgrillowaną paprykę przełóż do miseczki, przykryj folią aluminiową i odstaw na 15 minut. Czosnek powinien być upieczony po ok. 15-18 minutach – ma być miękki, a ząbki łatwo odchodzić od skórki.

Po ok. 15 minutach usuń spieczoną skórę z papryki i posiekaj miąższ na drobne kawałki, czosnek wyciśnij ze skóry i rozdrobnij widelcem, warzywa przełóż do miseczki, dodaj czarnuszkę, szczyptę soli i pieprzu, 2-3 łyżki oliwy i wymieszaj. 

Wypiekanie chlebków naan na grillu

W tym czasie kiedy warzywa „odpoczywają” upiecz chlebki naan. Z wyrośniętego ciasta wydziel kulki o średnicy ok. 3 cm, każdą kulkę rozwałkuj na płasko (grubość 3-4 mm) i wyłóż na rozgrzaną planchę żeliwną. Grilluj z każdej strony do momentu, aż zaczną się pojawiać brązowe bąble. 

Podawanie chlebków naan z pastą z pieczonej papryki, awokado i dipem jogurtowym

Na każdy chlebek naan wyłóż pastę z pieczonych warzyw, awokado oraz jogurt. Podawaj jako przystawkę lub dodatek do dań głównych.

Potrzebne składniki

Składniki na chlebki naan:

  • 300g mąki pszennej
  • 70g jogurtu greckiego
  • 120ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru

Składniki na pastę z pieczonej papryki i dip jogurtowy:

  • 4 papryki czerwone
  • 1 główka czosnku
  • 2 płaskie łyżeczki czarnuszki
  • 2 awokado
  • 70g jogurtu greckiego
  • parę listków mięty świeżej
  • sól, pieprz
  • przyprawa Cape Herb&Spice greek lemon and herb
  • oliwa
recipe mask
Przewiń do góry