- Broil King®
- Przepisy
- Wołowina
- Przepis na smash burgera z grilla z karmelizowaną cebulką
Przepis na smash burgera z grilla z karmelizowaną cebulką
Metoda przyrządzenia:
SmażenieTyp posiłku:
WołowinaRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
15 min. / 30 min.
Ilość osób:
2Poziom trudności:
ŁatwyTemperatura w grillu (°C)
300°CGrill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
Smash burger:
- 2 bułki
- 500g mielonego mięsa wołowego
- 8 plastrów sera żółtego
- 3 średnie cebule
- 2 łyżki cukru
- olej roślinny (wedle uznania)
- pieprz i sól do smaku
Sos:
- 4 łyżki majonezu
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- 0,5 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania
Składniki do burgerów - jak je przygotować?
Prace nad potrawą rozpocznij od przygotowania prostego sosu. W tym celu dokładnie wymieszaj majonez z czosnkiem granulowanym oraz pieprzem.
Za pomocą uchwytu wielofunkcyjnego wyjmij dwie kratki rusztu w grillu, a w ich miejscu umieść planchę żeliwną. Rozgrzej grill do temperatury około 300°C.
Wypełnij olejem brytfannę ze stali szlachetnej i postaw ją na planchy. Na rozgrzany olej wsyp pokrojoną w piórka cebulę. Dodaj olej, sól, pieprz i cukier i karmelizuj kilka minut, co jakiś czas mieszając.
Kolejnym krokiem, którego nie można pominąć jest delikatne opieczenie każdej połowy bułek.
Jak zrobić smash burgery?
Składanie burgera
Potrzebne składniki
Smash burger:
- 2 bułki
- 500g mielonego mięsa wołowego
- 8 plastrów sera żółtego
- 3 średnie cebule
- 2 łyżki cukru
- olej roślinny (wedle uznania)
- pieprz i sól do smaku
Sos:
- 4 łyżki majonezu
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- 0,5 łyżeczki pieprzu