- Broil King®
- Przepisy
- Wołowina
- Przepis na smash burgery z sosem miso-mayo
Przepis na smash burgery z sosem miso-mayo
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
WołowinaRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
1 godz. / 30 min.
Ilość osób:
6Poziom trudności:
ŁatwyTemperatura w grillu (°C)
250-300°CJeśli jesteś miłośnikiem soczystych, aromatycznych burgerów, to smash burgery z pewnością podbiją Twoje podniebienie! Dzięki swojej prostocie i niezwykłemu smakowi, ta amerykańska klasyka zdobywa coraz większą popularność na całym świecie. Smash burger to nic innego jak dobrej jakości mięso rozgniecione na gorącej powierzchni. Ten prosty zabieg sprawia, że burger zyskuje niepowtarzalnie chrupiącą skórkę, w środku zaś pozostaje soczysty. Dodatek wyrazistego sosu miso-mayo oraz ulubionych warzyw sprawia, że potrawa nabiera jeszcze głębszego smaku, który zaskoczy nawet najbardziej wymagających smakoszy. Wypróbuj przepis na smash burgery z sosem miso-mayo i sam się przekonaj.
Zobacz także przepis na smash burgera z cebulką karmelizowaną.
Marta Szkudlarek
Autorka instagrama lula_kempinska
Potrzebne składniki
Smash burgery z grilla:
- około pół kg wysokiej jakości wołowiny 80/20 (o zawartości 20% tłuszczu)
Mleczno maślane-bułki:
- 390g mąki typ00
- 180ml mleka
- 8g suchych drożdży
- 1-g soli
- 20g cukru
- 1 jajko + 1 żółtko (pozostałe białko należy zostawić do posmarowania bułek)
- 40g miękkiego masła
- opcjonalnie sezam do posypania bułek
Sos miso-mayo:
- 1 łyżka dobrej jakości majonezu
- 1 łyżeczka jasnej pasty miso
Dodatki do burgera:
- 1 słodka cebula
- kilka liści sałaty masłowej
- piklowany ogórek
- ser cheddar
- ketchup
Sposób przygotowania
Ciasto na bułki - jak je przygotować?
Grillowanie bułek na płycie żeliwnej
Sos i dodatki - jak zrobić?
Smash burgery z grilla
Gdy na mięsie pojawią się soki, a brzegi będą już ładnie zarumienione, przewróć burgery na drugą stronę. Na wierzch burgerów połóż plastry sera cheddar i poczekaj, aż ładnie się stopi.
Składanie burgerów
Potrzebne składniki
Smash burgery z grilla:
- około pół kg wysokiej jakości wołowiny 80/20 (o zawartości 20% tłuszczu)
Mleczno maślane-bułki:
- 390g mąki typ00
- 180ml mleka
- 8g suchych drożdży
- 1-g soli
- 20g cukru
- 1 jajko + 1 żółtko (pozostałe białko należy zostawić do posmarowania bułek)
- 40g miękkiego masła
- opcjonalnie sezam do posypania bułek
Sos miso-mayo:
- 1 łyżka dobrej jakości majonezu
- 1 łyżeczka jasnej pasty miso
Dodatki do burgera:
- 1 słodka cebula
- kilka liści sałaty masłowej
- piklowany ogórek
- ser cheddar
- ketchup