Przepis na smash burgery z sosem miso-mayo

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Wołowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

1 godz. / 30 min.

plate

Ilość osób:

6
hat

Poziom trudności:

Łatwy
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

250-300°C

Jeśli jesteś miłośnikiem soczystych, aromatycznych burgerów, to smash burgery z pewnością podbiją Twoje podniebienie! Dzięki swojej prostocie i niezwykłemu smakowi, ta amerykańska klasyka zdobywa coraz większą popularność na całym świecie. Smash burger to nic innego jak dobrej jakości mięso rozgniecione na gorącej powierzchni. Ten prosty zabieg sprawia, że burger zyskuje niepowtarzalnie chrupiącą skórkę, w środku zaś pozostaje soczysty. Dodatek wyrazistego sosu miso-mayo oraz ulubionych warzyw sprawia, że potrawa nabiera jeszcze głębszego smaku, który zaskoczy nawet najbardziej wymagających smakoszy. Wypróbuj przepis na smash burgery z sosem miso-mayo i sam się przekonaj.


Zobacz także przepis na smash burgera z cebulką karmelizowaną.

Marta Szkudlarek

Autorka instagrama lula_kempinska

Potrzebne składniki

Smash burgery z grilla:

  • około pół kg wysokiej jakości wołowiny 80/20 (o zawartości 20% tłuszczu)

Mleczno maślane-bułki:

  • 390g mąki typ00
  • 180ml mleka
  • 8g suchych drożdży
  • 1-g soli
  • 20g cukru
  • 1 jajko + 1 żółtko (pozostałe białko należy zostawić do posmarowania bułek)
  • 40g miękkiego masła
  • opcjonalnie sezam do posypania bułek

Sos miso-mayo:

  • 1 łyżka dobrej jakości majonezu
  • 1 łyżeczka jasnej pasty miso

Dodatki do burgera:

  • 1 słodka cebula
  • kilka liści sałaty masłowej
  • piklowany ogórek
  • ser cheddar
  • ketchup
recipe mask

Sposób przygotowania

Ciasto na bułki - jak je przygotować?

Przygotowanie potrawy rozpocznij od zrobienia ciasta na bułki mleczno-maślane. W tym celu w misce wymieszaj dokładnie mąkę, mleko, drożdże, sól, cukier, miękkie masło oraz jajka (pamiętaj, by białko z jednego jaja zostawić do posmarowania bułek przed wypiekaniem). Następnie wyrabiaj ciasto tak długo, aż przestanie kleić się do rąk. Gotowe ciasto pozostaw do wyrośnięcia. Godzina powinna wystarczyć, by podwoiło swoją objętość.

Grillowanie bułek na płycie żeliwnej

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podziel je na 6 równych części, uformuj bułki i pozostaw jeszcze na kwadrans do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie, za pomocą uchwytu wielofunkcyjnego wyjmij dwie kratki rusztu i umieść w ich miejscu płytę żeliwną. Włącz dwa skrajne palniki grilla, aby upiec bułki metodą pośrednią i rozgrzej urządzenie do temperatury 200°C. Umieść bułki na płycie żeliwnej, dokładnie posmaruj białkiem i posyp sezamem. Piecz bułki około 10 minut.

Sos i dodatki - jak zrobić?

W trakcie, gdy bułki pieką się na grillu, przygotuj sos oraz dodatki. W miseczce dokładnie wymieszaj majonez z pastą miso. Cebulę pokrój w drobną kostkę, ogórki oraz ser pokrój w plastry.

Smash burgery z grilla

Mięso na smash burgery (wysokiej jakości wołowina 80/20) powinno być zmielone na 4 milimetrowych oczkach. Ten sposób pozwala uzyskać odpowiednią strukturę do smashowania. Z tak przygotowanego mięsa uformuj równe kulki. Rozgrzej płytę żeliwną do 250-300°C. Rozgrzaną płytę spryskaj olejem przy pomocy rozpylacza oleju. Umieść na płycie kulki, a następnie spłaszcz łopatką dociskając szczypcami i dopraw solą i pieprzem.



Gdy na mięsie pojawią się soki, a brzegi będą już ładnie zarumienione, przewróć burgery na drugą stronę. Na wierzch burgerów połóż plastry sera cheddar i poczekaj, aż ładnie się stopi.

Składanie burgerów

Na ruszcie obok grillujących się burgerów ułóż przecięte na pół, posmarowane masłem bułki i podpiekaj kilka chwil. Gdy bułki będą chrupiące, a mięso gotowe, przejdź do składania potrawy. Jedną połowę bułki posmaruj sosem miso-mayo, drugą ketchupem. Na ketchupie umieść sporą ilość cebulki, na drugiej połowie połóż liść sałaty, mięso oraz ogórki. Złóż burgera i gotowe. Smacznego!

Potrzebne składniki

Smash burgery z grilla:

  • około pół kg wysokiej jakości wołowiny 80/20 (o zawartości 20% tłuszczu)

Mleczno maślane-bułki:

  • 390g mąki typ00
  • 180ml mleka
  • 8g suchych drożdży
  • 1-g soli
  • 20g cukru
  • 1 jajko + 1 żółtko (pozostałe białko należy zostawić do posmarowania bułek)
  • 40g miękkiego masła
  • opcjonalnie sezam do posypania bułek

Sos miso-mayo:

  • 1 łyżka dobrej jakości majonezu
  • 1 łyżeczka jasnej pasty miso

Dodatki do burgera:

  • 1 słodka cebula
  • kilka liści sałaty masłowej
  • piklowany ogórek
  • ser cheddar
  • ketchup
recipe mask
Przewiń do góry