Przepis na makaron po azjatycku z grillowaną kaczką

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Drób
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

1 godz. / 30 min.

plate

Ilość osób:

2
hat

Poziom trudności:

Łatwy
kuchenka boczna

Kuchenka boczna

TAK
Temperatura mięsa

Temperatura w mięsie (°C)

64°C
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

150°C
Na grillach Broil King można przyrządzać potrawy z użyciem różnych technik kulinarnych. Doskonale pokazuje to dzisiejszy przepis na makaron po azjatycku z grillowaną kaczką. Jest to świetny sposób na urozmaicenie menu oraz wprowadzenie do niego nieco orientalnych akcentów. Grillowanie kaczki w marynacie z dodatkiem mieszanki pięciu przypraw chińskich uwalnia zaskakujące kombinacje smaków. Aksamitny sos, w którym podawany jest makaron, idealnie komponuje się z soczystym mięsem, tworząc pełne harmonii danie, które zadowoli każdego. Wypróbuj przepis, ciesz się różnorodnością kulinarną i odkrywaj nowe smaki.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

Kaczka z grilla:

  • 400 gram piersi z kaczki (1-2 sztuki)
  • pół łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 cebula szalotka
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru

Makaron po azjatycku:

  • około 440 gram makaronu azjatyckiego (np. udon czy ramen)
  • 50 gram masła
  • 50 gram miodu
  • 60 gram ciemnego sosu sojowego
  • 2 duże marchewki
  • 2 cebule dymki
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 gram octu ryżowego
  • 10 gram oleju sezamowego (prażonego)
  • 10 gram czarnego sezamu
  • 10 gram jasnego sezamu
  • 1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków
  • pół łyżeczki soli
recipe mask

Sposób przygotowania

Jak zrobić kaczkę na grillu?

Pierwszy etap przyrządzania dania to przygotowanie piersi z kaczki. Dokładnie umyj mięso pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie ostrożnie natnij skórkę w kształt rombów (uważając, by nie uszkodzić mięsa) i połóż je w zamykanym pojemniku.

Marynata do kaczki

Różnorodność przypraw sprawia, że kuchnia azjatycka słynie z bogactwa smaków i aromatów. Podobnie jest z marynatą do kaczki z naszego dzisiejszego przepisu. Aby ją zrobić, posiekaj drobno szalotkę. Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Składniki te połącz z jasnym i ciemnym sosem sojowym, chińską przyprawą 5 smaków oraz pieprzem w misce i dokładnie wymieszaj całość. Tak przygotowaną marynatę wlej do pojemnika z kaczką i natrzyj nią mięso (pomoże Ci w tym silikonowy pędzelek). Odstaw całość na około 60 minut.

Makaron po azjatycku

Podczas gdy kaczka się marynuje, zacznij przygotowywać makaron. Marchewki obierz i pokrój w plastry o grubości około 5 milimetrów, czosnek drobno posiekaj, a z papryczki chili usuń nasiona i pokrój ją w cienkie paski. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją widoczną na opakowaniu i odłóż na bok.

Grillowanie kaczki

Umieść na grillu płytę żeliwną (z łatwością zrobisz to za pomocą uchwytu wielofunkcyjnego). Ustaw palniki pod płytą na maksymalną moc. Wyciągnij kaczkę z pojemnika i osusz delikatnie z marynaty (usuń szalotkę oraz imbir, aby się nie spaliły). Grilluj kaczkę na skórze około minuty, następnie obróć i grilluj drugą stronę również przez minutę. Po tym czasie przełóż pierś z kaczki na górną półkę grilla lub ruszt. Zmniejsz temperaturę w grillu do 150°C. Umieść termometr w najgrubszej części mięsa. Kaczka będzie gotowa, gdy temperatura mięsa osiągnie około 64°C.

Jak przygotować sos do makaronu?

Gdy kaczka się grilluje, możesz przejść do przygotowania sosu do makaronu. Z łatwością przyrządzisz go w woku żeliwnym na bocznej kuchence grilla. Palnik ustaw na maksymalną moc. Gdy wok nieco się nagrzeje, dodaj masło, a następnie pozostałe składniki z przepisu i zagotuj całość. Po zagotowaniu gotuj jeszcze około 5 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gotowy sos przelej do miski, a do woka wlej odrobinę oleju i usmaż na nim makaron. Po kilku minutach dodaj sos, dokładnie wymieszaj całość i smaż jeszcze około 2-3 minuty.


Sposób podania potrawy

Podczas robienia makaronu mięso z kaczki osiągnie temperaturę 64°C. Zdejmij je wówczas z grilla za pomocą szczypiec i połóż na desce do krojenia. Makaron przełóż do misek, posyp świeżo pokrojoną cebulą dymką. Pierś z kaczki pokrój na plastry i ułóż na makaronie. Dla urozmaicenia smaku możesz podać danie z dodatkiem słodkiego sosu chili. Smacznego!

Potrzebne składniki

Kaczka z grilla:

  • 400 gram piersi z kaczki (1-2 sztuki)
  • pół łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 cebula szalotka
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru

Makaron po azjatycku:

  • około 440 gram makaronu azjatyckiego (np. udon czy ramen)
  • 50 gram masła
  • 50 gram miodu
  • 60 gram ciemnego sosu sojowego
  • 2 duże marchewki
  • 2 cebule dymki
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 gram octu ryżowego
  • 10 gram oleju sezamowego (prażonego)
  • 10 gram czarnego sezamu
  • 10 gram jasnego sezamu
  • 1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków
  • pół łyżeczki soli
recipe mask
Przewiń do góry