- Broil King®
- Przepisy
- Drób
- Przepis na makaron po azjatycku z grillowaną kaczką
Przepis na makaron po azjatycku z grillowaną kaczką
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
DróbRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
1 godz. / 30 min.
Ilość osób:
2Poziom trudności:
ŁatwyKuchenka boczna
TAKTemperatura w mięsie (°C)
64°CTemperatura w grillu (°C)
150°CNa grillach Broil King można przyrządzać potrawy z użyciem różnych technik kulinarnych. Doskonale pokazuje to dzisiejszy przepis na makaron po azjatycku z grillowaną kaczką. Jest to świetny sposób na urozmaicenie menu oraz wprowadzenie do niego nieco orientalnych akcentów. Grillowanie kaczki w marynacie z dodatkiem mieszanki pięciu przypraw chińskich uwalnia zaskakujące kombinacje smaków. Aksamitny sos, w którym podawany jest makaron, idealnie komponuje się z soczystym mięsem, tworząc pełne harmonii danie, które zadowoli każdego. Wypróbuj przepis, ciesz się różnorodnością kulinarną i odkrywaj nowe smaki.
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
Kaczka z grilla:
- 400 gram piersi z kaczki (1-2 sztuki)
- pół łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków
- pół łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 cebula szalotka
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
Makaron po azjatycku:
- około 440 gram makaronu azjatyckiego (np. udon czy ramen)
- 50 gram masła
- 50 gram miodu
- 60 gram ciemnego sosu sojowego
- 2 duże marchewki
- 2 cebule dymki
- 1 czerwona papryczka chilli
- 2 ząbki czosnku
- 20 gram octu ryżowego
- 10 gram oleju sezamowego (prażonego)
- 10 gram czarnego sezamu
- 10 gram jasnego sezamu
- 1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków
- pół łyżeczki soli
Sposób przygotowania
Jak zrobić kaczkę na grillu?
Pierwszy etap przyrządzania dania to przygotowanie piersi z kaczki. Dokładnie umyj mięso pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie ostrożnie natnij skórkę w kształt rombów (uważając, by nie uszkodzić mięsa) i połóż je w zamykanym pojemniku.
Marynata do kaczki
Makaron po azjatycku
Podczas gdy kaczka się marynuje, zacznij przygotowywać makaron. Marchewki obierz i pokrój w plastry o grubości około 5 milimetrów, czosnek drobno posiekaj, a z papryczki chili usuń nasiona i pokrój ją w cienkie paski. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją widoczną na opakowaniu i odłóż na bok.
Grillowanie kaczki
Umieść na grillu płytę żeliwną (z łatwością zrobisz to za pomocą uchwytu wielofunkcyjnego). Ustaw palniki pod płytą na maksymalną moc. Wyciągnij kaczkę z pojemnika i osusz delikatnie z marynaty (usuń szalotkę oraz imbir, aby się nie spaliły). Grilluj kaczkę na skórze około minuty, następnie obróć i grilluj drugą stronę również przez minutę. Po tym czasie przełóż pierś z kaczki na górną półkę grilla lub ruszt. Zmniejsz temperaturę w grillu do 150°C. Umieść termometr w najgrubszej części mięsa. Kaczka będzie gotowa, gdy temperatura mięsa osiągnie około 64°C.
Jak przygotować sos do makaronu?
Gdy kaczka się grilluje, możesz przejść do przygotowania sosu do makaronu. Z łatwością przyrządzisz go w woku żeliwnym na bocznej kuchence grilla. Palnik ustaw na maksymalną moc. Gdy wok nieco się nagrzeje, dodaj masło, a następnie pozostałe składniki z przepisu i zagotuj całość. Po zagotowaniu gotuj jeszcze około 5 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gotowy sos przelej do miski, a do woka wlej odrobinę oleju i usmaż na nim makaron. Po kilku minutach dodaj sos, dokładnie wymieszaj całość i smaż jeszcze około 2-3 minuty.
Sposób podania potrawy
Podczas robienia makaronu mięso z kaczki osiągnie temperaturę 64°C. Zdejmij je wówczas z grilla za pomocą szczypiec i połóż na desce do krojenia. Makaron przełóż do misek, posyp świeżo pokrojoną cebulą dymką. Pierś z kaczki pokrój na plastry i ułóż na makaronie. Dla urozmaicenia smaku możesz podać danie z dodatkiem słodkiego sosu chili. Smacznego!
Potrzebne składniki
Kaczka z grilla:
- 400 gram piersi z kaczki (1-2 sztuki)
- pół łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków
- pół łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 cebula szalotka
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
Makaron po azjatycku:
- około 440 gram makaronu azjatyckiego (np. udon czy ramen)
- 50 gram masła
- 50 gram miodu
- 60 gram ciemnego sosu sojowego
- 2 duże marchewki
- 2 cebule dymki
- 1 czerwona papryczka chilli
- 2 ząbki czosnku
- 20 gram octu ryżowego
- 10 gram oleju sezamowego (prażonego)
- 10 gram czarnego sezamu
- 10 gram jasnego sezamu
- 1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków
- pół łyżeczki soli
Zainteresował Cię ten przepis?
Zobacz co jeszcze przygotowaliśmy