- Broil King®
- Przepisy
- Wołowina
- Przepis na Big Mac tacos z grilla
Przepis na Big Mac tacos z grilla

Metoda przyrządzenia:
SmażenieTyp posiłku:
WołowinaRodzaj posiłku:
PrzekąskiCzas przygotowania / Czas gotowania:
15 min. / 10 min.
Ilość osób:
6Poziom trudności:
ŁatwyTemperatura w grillu (°C)
300°C
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
Big Mac tocos:
- 6 taco lub małych tortilli
- 300 g mielonego, wołowego mięsa
- kilka słodkich ogórków (np. duńskie)
- 6 plastrów sera
- 1 mała czerwona cebula
- 6 liści sałaty
- sól pieprz
Sos:
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki musztardy

Sposób przygotowania
Jak przygotować składniki do Big Mac tacos?
Przyrządzanie Big Mac tacos należy rozpocząć od przygotowania składników. Prace znacznie ułatwi Ci deska do krojenia i serwowania Broil King. Opłucz sałatę i posiekaj ją na desce lub porwij na drobniejsze kawałki. Ogórki pokrój w plasterki, a cebulę w drobną kostkę. W misce umieść majonez, musztardę oraz ketchup i dokładnie wymieszaj.

Burgery i tacos na grillu
Po przygotowaniu dodatków do Big Mac tacos przejdź do zrobienia burgerów. Mięso mielone dopraw do smaku solą oraz pieprzem i uformuj z niego 6 równych kulek. Za pomocą uchwytu wielofunkcyjnego wyjmij 2 kratki rusztu. W ich miejscu umieść planchę żeliwną (możesz wykorzystać również gładką stronę płyty żeliwnej).
Rozgrzej grilla do temperatury 300°C. Połóż mięsne kulki na planchy, przykryj plackami tacos. Za pomocą łopatki przygnieć placki tak, by dokładnie połączyły się z mięsem.

Formowanie Big Mac tacos
Po około 2-3 minutach przewróć mięso i przykryj plastrem sera żółtego. Grilluj do momentu rozpuszczenia się sera. Zdejmij tacosy z grilla i złóż je na pół (w trzymaniu pomocne będą szczypce). Na wierzch dodaj plastry ogórka, sałatę, sos i cebulę. Smacznego!



Potrzebne składniki
Big Mac tocos:
- 6 taco lub małych tortilli
- 300 g mielonego, wołowego mięsa
- kilka słodkich ogórków (np. duńskie)
- 6 plastrów sera
- 1 mała czerwona cebula
- 6 liści sałaty
- sól pieprz
Sos:
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki musztardy

Zainteresował Cię ten przepis?
Zobacz co jeszcze przygotowaliśmy