- Broil King®
- Przepisy
- Inne
- Przepis na panini z grillowanymi grzybami leśnymi i kremowym labneh
Przepis na panini z grillowanymi grzybami leśnymi i kremowym labneh
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
InneRodzaj posiłku:
ŚniadanieCzas przygotowania / Czas gotowania:
40 min. / 30 min.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyGórna półka grilla
TAKTemperatura w grillu (°C)
180°CKażdego roku jesień zachwyca nas nie tylko kolorami za oknem, ale również sezonowymi produktami, z których wyczarować można dania o doskonałym smaku i aromacie. Na czele listy plasują się grzyby. Ich zbieranie dostarcza mnóstwo frajdy, smak podbija zaś podniebienia nawet najbardziej wybrednych osób. Oprócz wykorzystania grzybów w tradycyjny sposób (zupy, sosy, weki), warto pokusić się również o nieco mniej popularne połączenia. Idealny pomysł na śniadanie stanowi panini z grillowanymi grzybami i kremowym labneh. Danie jest nie tylko pyszne, ale również sycące. Spróbuj i sam się przekonaj!
Marta Szkudlarek
Autorka instagrama lula_kempinska
Potrzebne składniki
Składniki na ciasto:
- 400g mąki typ 00
- 200ml letniej wody
- łyżeczka soli
- kopiasta łyżeczka suchych drożdży
- opcjonalnie 1/2 łyżeczki igiełek rozmarynu
Składniki na farsz:
- około 500g (lub więcej) grzybów leśnych (opcjonalnie mogą być też pieczarki/boczniaki)
- 400g jogurtu naturalnego lub greckiego (duży kubek)
- łyżka oliwy i 1/2 łyżki masła klarowanego do smażenia
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
Sposób przygotowania
Przyrządzanie kremowego labneh
Wykonanie dania rozpocznij od przełożenia jogurtu naturalnego na bawełnianą ściereczkę, pieluchę tetrową lub sito o bardzo gęstych oczkach. W ten sposób pozostaw go do odsączenia na około 20 minut.
Wyrabianie ciasta na panini
Czekając, aż labneh będzie gotowy, możesz przejść do przygotownia ciasta na panini. W tym celu wsyp do misy suche składniki, zamieszaj je, a następnie dodaj wodę. Wyrabiaj masę, aż będzie całkowicie gładka i pozostaw pod przykryciem na około 20 minut.
Przygotowanie grzybów
Czekając, aż ciasto drożdżowe urośnie, możesz wykonać kolejne kroki. Nagrzej płytę żeliwną i przejdź do krojenia grzybów. Kawałki mogą być spore, ważne jednak, by wszystkie miały podobną wielkość.
Grillowanie placuszków
Gotowe ciasto podziel na 4 równe części. Uformuj z nich placuszki o grubości około 0,5 centymetra. Zmniejsz płomień pod płytą żeliwną do minimum, skrop ją oliwą (pomoże Ci w tym rozpylacz Broil King) i ułóż na niej placuszki. Piecz je do zarumienienia z obu stron, a następnie za pomocą łopatki przełóż na górny ruszt, by nie wystygły.
Grillowanie grzybów
Na płycie roztop masło klarowane i odrobinę oliwy do smaku. Przełóż na nią grzyby i delikatnie posól. Smaż do momentu, aż będą miękkie i zarumienione. Jeżeli zauważysz, że przypiekają się zbyt intensywnie, możesz całkowicie wyłączyć palnik. Płyta żeliwna jeszcze przez długi czas pozostanie bowiem ciepła.
Sposób podania
Każdy placuszek posmaruj sporą ilością odsączonego jogurtu, a następnie przykryj go pięknie przyrumienionymi grzybami. Dla podkręcenia smaku możesz pokropić je oliwą oraz świeżo zmielonym pieprzem i dodać gałązkę rozmarynu.
Potrzebne składniki
Składniki na ciasto:
- 400g mąki typ 00
- 200ml letniej wody
- łyżeczka soli
- kopiasta łyżeczka suchych drożdży
- opcjonalnie 1/2 łyżeczki igiełek rozmarynu
Składniki na farsz:
- około 500g (lub więcej) grzybów leśnych (opcjonalnie mogą być też pieczarki/boczniaki)
- 400g jogurtu naturalnego lub greckiego (duży kubek)
- łyżka oliwy i 1/2 łyżki masła klarowanego do smażenia
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu