Przepis na panini z grillowanymi grzybami leśnymi i kremowym labneh

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Inne
restaurant

Rodzaj posiłku:

Śniadanie
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

40 min. / 30 min.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy
hat

Górna półka grilla

TAK
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

180°C

Każdego roku jesień zachwyca nas nie tylko kolorami za oknem, ale również sezonowymi produktami, z których wyczarować można dania o doskonałym smaku i aromacie. Na czele listy plasują się grzyby. Ich zbieranie dostarcza mnóstwo frajdy, smak podbija zaś podniebienia nawet najbardziej wybrednych osób. Oprócz wykorzystania grzybów w tradycyjny sposób (zupy, sosy, weki), warto pokusić się również o nieco mniej popularne połączenia. Idealny pomysł na śniadanie stanowi panini z grillowanymi grzybami i kremowym labneh. Danie jest nie tylko pyszne, ale również sycące. Spróbuj i sam się przekonaj!

Marta Szkudlarek

Autorka instagrama lula_kempinska

Potrzebne składniki

Składniki na ciasto:

  • 400g mąki typ 00
  • 200ml letniej wody
  • łyżeczka soli
  • kopiasta łyżeczka suchych drożdży
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki igiełek rozmarynu

Składniki na farsz:

  • około 500g (lub więcej) grzybów leśnych (opcjonalnie mogą być też pieczarki/boczniaki)
  • 400g jogurtu naturalnego lub greckiego (duży kubek)
  • łyżka oliwy i 1/2 łyżki masła klarowanego do smażenia
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
recipe mask

Sposób przygotowania

Przyrządzanie kremowego labneh

Wykonanie dania rozpocznij od przełożenia jogurtu naturalnego na bawełnianą ściereczkę, pieluchę tetrową lub sito o bardzo gęstych oczkach. W ten sposób pozostaw go do odsączenia na około 20 minut.

Wyrabianie ciasta na panini

Czekając, aż labneh będzie gotowy, możesz przejść do przygotownia ciasta na panini. W tym celu wsyp do misy suche składniki, zamieszaj je, a następnie dodaj wodę. Wyrabiaj masę, aż będzie całkowicie gładka i pozostaw pod przykryciem na około 20 minut.

Przygotowanie grzybów

Czekając, aż ciasto drożdżowe urośnie, możesz wykonać kolejne kroki. Nagrzej płytę żeliwną i przejdź do krojenia grzybów. Kawałki mogą być spore, ważne jednak, by wszystkie miały podobną wielkość.

Grillowanie placuszków

Gotowe ciasto podziel na 4 równe części. Uformuj z nich placuszki o grubości około 0,5 centymetra. Zmniejsz płomień pod płytą żeliwną do minimum, skrop ją oliwą (pomoże Ci w tym rozpylacz Broil King) i ułóż na niej placuszki. Piecz je do zarumienienia z obu stron, a następnie za pomocą łopatki przełóż na górny ruszt, by nie wystygły.

Grillowanie grzybów

Na płycie roztop masło klarowane i odrobinę oliwy do smaku. Przełóż na nią grzyby i delikatnie posól. Smaż do momentu, aż będą miękkie i zarumienione. Jeżeli zauważysz, że przypiekają się zbyt intensywnie, możesz całkowicie wyłączyć palnik. Płyta żeliwna jeszcze przez długi czas pozostanie bowiem ciepła.

Sposób podania

Każdy placuszek posmaruj sporą ilością odsączonego jogurtu, a następnie przykryj go pięknie przyrumienionymi grzybami. Dla podkręcenia smaku możesz pokropić je oliwą oraz świeżo zmielonym pieprzem i dodać gałązkę rozmarynu.

Potrzebne składniki

Składniki na ciasto:

  • 400g mąki typ 00
  • 200ml letniej wody
  • łyżeczka soli
  • kopiasta łyżeczka suchych drożdży
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki igiełek rozmarynu

Składniki na farsz:

  • około 500g (lub więcej) grzybów leśnych (opcjonalnie mogą być też pieczarki/boczniaki)
  • 400g jogurtu naturalnego lub greckiego (duży kubek)
  • łyżka oliwy i 1/2 łyżki masła klarowanego do smażenia
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
recipe mask
Przewiń do góry