- Broil King®
- Przepisy
- Warzywa
- Grillowane placki z dyni z kwaśną śmietaną
Grillowane placki z dyni z kwaśną śmietaną
Metoda przyrządzenia:
SmażenieTyp posiłku:
WarzywaRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania:
30 min. /
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyPlacuszki z dyni są smażone do miękkości i podawane z kwaśną śmietaną, kaparami i wędzonym łososiem. Są fantastyczną opcją na śniadanie, lunch lub kolację, które można przygotować z wyprzedzeniem i odgrzać w piekarniku lub kuchence. Przepis na placki z dyni jest łatwy i błyskawiczny do zrobienia.
Jannell Lo & Jessica Kalman
Byte Size
Potrzebne składniki
Placuszki z dyni:
- 1 dynia (ok 3-4kg), obrana, wyczyszczona, starta na tarce z grubymi oczkami
- 1 średnia, starta cebula
- 3 duże jajka
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka soli
- olej z wysokim poziomem dymienia
- ¾ szklanki mąki bezglutenowej (pszenna też może być)
- Sól i pieprz do smaku
- ¼ szklanki śmietany 18% (bez laktozy)
- 2 szalotki drobno posiekane
- 1 cytryna (1 łyżeczkę soku), reszta do ozdoby
- 150g wędzonego łososia
- 1 łyżka kaparów
- 1 czerwona cebula marynowana (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Przygotowanie:
Na swoim grillu gazowym Broil King zastąp ruszt płytą żeliwną lub planchą. Rozgrzej grilla do 180 stopni. W misce wymieszaj wszystkie składniki na placki z dyni. Śmietanę wymieszaj z szalotką i sokiem z cytryny. Odłóż na bok.
Grillowanie na płycie:
Spryskaj płytę żeliwną olejem za pomocą rozpylacza do oleju Broil King. Nakładaj łyżką farsz, formując placki, powinno wyjść ich około 6 sztuk. Smaż je około 3-4 minuty na każdą stronę, dopóki będą chrupiące z wierzchu. Dopraw solą i pieprzem w trakcie smażenia.
Podawanie:
Po usmażeniu połóż je na górną półkę w swoim grillu, aby ostygły. Podawaj z kwaśną śmietaną, wędzonym łososiem i kaparami.
Potrzebne składniki
Placuszki z dyni:
- 1 dynia (ok 3-4kg), obrana, wyczyszczona, starta na tarce z grubymi oczkami
- 1 średnia, starta cebula
- 3 duże jajka
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka soli
- olej z wysokim poziomem dymienia
- ¾ szklanki mąki bezglutenowej (pszenna też może być)
- Sól i pieprz do smaku
- ¼ szklanki śmietany 18% (bez laktozy)
- 2 szalotki drobno posiekane
- 1 cytryna (1 łyżeczkę soku), reszta do ozdoby
- 150g wędzonego łososia
- 1 łyżka kaparów
- 1 czerwona cebula marynowana (opcjonalnie)