- Broil King®
- Przepisy
- Warzywa
- Przepis na stek z grillowanego kalafiora
Przepis na stek z grillowanego kalafiora

Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
WarzywaRodzaj posiłku:
LunchCzas przygotowania:
30 min. /
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyTen przepis to nasz ulubiony sposób na przygotowanie kalafiora z grilla. Kalafior ugrillowany w mieszance aromatycznych ziół jest pyszny, miękki i ma złociste, chrupiące brzegi. Jego przyrządzenie zajmuje bardzo mało czasu - wystarczy, że natrzesz go w oliwie i przyprawach i zgrillujesz. Przepis na steka z kalafiora to propozycja na szybki lunch, a dodatek pasty tahini i owoców granatu powodują podkręcenie tego pysznego dania.

Jannell Lo & Jessica Kalman
Byte Size
Potrzebne składniki
Składniki na steka
- 1 główka kalafiora
- olej o wysokim stopniu dymienia
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- pół granatu
- sól pieprz
- garść posiekanej pietruszki lub kolendry
Sos z pastą tahini
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki pasty tahini
- 1 łyżka syropu klonowego
- 2 łyżeczki pasty harissa (można dodać czerwonej pasty curry)
- sól i pieprz

Sposób przygotowania
Przygotowanie steka z kalafiora

Rozgrzej płytę żeliwną lub planchę na grillu do temperatury ok. 200 stopni. W międzyczasie, gdy grill się rozgrzewa, zrób sos tahini, łącząc wszystkie składniki razem, dopraw solą i pieprzem do smaku, dobrze wymieszaj.
Grillowanie kalafiora na planchy żeliwnej

Potnij kalafiora w plastry ok 3cm. Nasmaruj je olejem, kurkumą, wędzoną papryką oraz pieprzem z solą. Kiedy grill się nagrzeje, skręć palniki do pozycji medium. Posmaruj żeliwną płytę lub planchę olejem o wysokim stopniu dymienia za pomocą pędzelka. Grilluj kalafiora przez 15-20 minut, co jakiś czas przewracając, dopóki nie będzie ugrillowany na złoto.
Serwowanie

Przełóż steki z kalafiora na półmisek i udekoruj sosem tahini, ziarnami granatu i posiekanymi ziołami.

Potrzebne składniki
Składniki na steka
- 1 główka kalafiora
- olej o wysokim stopniu dymienia
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- pół granatu
- sól pieprz
- garść posiekanej pietruszki lub kolendry
Sos z pastą tahini
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki pasty tahini
- 1 łyżka syropu klonowego
- 2 łyżeczki pasty harissa (można dodać czerwonej pasty curry)
- sól i pieprz
