Przepis na burgera drwala z grilla

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Wołowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Kolacja
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

30 min. / 30 min.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Końcówka roku to nie lada gratka dla smakoszy. Nie tylko ze względu na zbliżające się Boże Narodzenie, ale również ze względu na fakt, że w najpopularniejszej fast foodowej sieciówce ponownie serwowany jest Burger Drwala. Kultowa kanapka z kawałkiem soczystego mięsa, dobrze wysmażonym boczkiem oraz solidną porcją panierowanego sera podbiła serca wielbicieli burgerów na całym świecie. Dzisiaj zatem kompletny przepis na Burgera Drwala, którego z łatwością przygotujecie na swoim BroilKingu!

Aleksandra Juszkiewicz

Zwyciężczyni IX edycji MasterChef Polska

Potrzebne składniki

Składniki na mięso do burgera:

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 mała cebula szalotka
  • 1 jajko
  • ½ łyżki majonezu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 płaskie łyżki przyprawy Garlic&Herbs
  • szczypta soli

Składniki na dodatki do burgera:

  • 1 czerwona cebula
  • 2 okrągłe sery camembert
  • miseczka zmiksowanych płatków kukurydzianych
  • 1 jajko
  • 8 plastrów wędzonego boczku
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżka ketchupu
  • około ¾ szklanki oleju rzepakowego
  • liście sałaty np. masłowej

Składniki na bułki maślane:

  • 120 g mleka
  • 350 g mąki + odrobina do podsypania
  • 2 jajka + 1 białko
  • 20 g drożdży
  • 30 g masła
  • 30 g miodu
  • szczypta soli
recipe mask

Sposób przygotowania

Maślane bułki do burgerów - przygotowanie

Zacznij od przygotowania ciasta na bułki. W rondelku na małym ogniu delikatnie podgrzej mleko, dodaj masło, drożdże, miód, szczyptę soli i dokładnie rozpuść stałe składniki. Nie dopuść, by mleko stało się bardzo gorące. W misce umieść mąkę, wlej płyn z dodatkami, dodaj jajka i najpierw połącz wszystko łyżką, następnie wyrób ciasto dłońmi. Ciasto musi być delikatnie lepkie. Uformuj kulę i przełóż do natłuszczonej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do czasu, aż ciasto co najmniej podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części (kiedy chcesz mieć duże bułki do burgerów) lub 6 części (w przypadku mniejszych bułeczek). Uformuj okrągłe kulki, przełóż np. na deskę, przykryj ściereczką i ponownie odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. W grillu usuń drugi i trzeci ruszt, w ich miejsce wyłóż kamień do pizzy, rozgrzej grill do 200 °C: zewnętrzne palniki na średni stopień, wewnętrzne na minimalny. Wyrośnięte bułki wyłóż na rozgrzany kamień, szybko posmaruj białkiem i zamknij grill. Piecz około 15 minut, po 10 minutach sprawdź stopień upieczenia. Upieczone bułki przełóż na kratkę do wystudzenia.

Przygotowanie mięsa do burgera Drwala

Mięso z indyka połącz z drobno posiekaną cebulką, jajkiem, majonezem, bułką tartą, przyprawami. Odstaw na 10 minut. W tym czasie pokrój czerwoną cebulę w krążki, pomidory w plastry przygotuj boczek oraz sałatę. W miseczce połącz majonez z musztardami i ketchupem – to sos do burgera. 
W głębokim talerzu roztrzep jajko, sery camembert przekrój w poprzek, przygotuj płatki kukurydziane. 

Za pomocą praski do burgerów przygotuj kotlety: w zależności od pożądanej grubości odciśnij 110 g, 140 g lub 170 g mięsa. Praskę przed użyciem posmaruj tłuszczem.

Grillowanie burgerów

Przygotuj grill: usuń pierwszy, trzeci i czwarty ruszt, w ich miejsce wyłóż żeliwny wok i żeliwną planchę. Posmaruj ją odrobiną oleju. Do woka wlej olej, rozgrzej grill do 200°C (pierwszy palnik na średnią moc, drugi na moc bliską minimum, trzeci i czwarty na średnią moc). Zacznij od wyłożenia mięsa na burgery na planchę. Przewróć mięso po 4-5 minutach. Po około 5 minutach połóż boczek na ruszt, możesz również wyłożyć go na planchę obok kotletów.

Grillowanie sera w żeliwnym woku

Kiedy mięso i boczek są prawie gotowe, zajmij się panierowanym serem. Krążki camemberta obtocz w roztrzepanym jajku, następnie w płatkach kukurydzianych i wyłóż delikatnie na rozgrzany olej w woku. Smaż około 2 minut z każdej strony, następnie odsącz usmażony ser na papierze rzeźniczym Broil King.

Składanie burgerów Drwala

Mając gotowe składniki złóż burgery: bułki przekrój na pół, każdą połówkę posmaruj sosem, wyłóż sałatę, panierowany ser, pomidory, boczek, mięso i cebulkę i zamknij bułkę.  Możesz przytrzymać burgery drewnianymi patyczkami. 

Potrzebne składniki

Składniki na mięso do burgera:

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 mała cebula szalotka
  • 1 jajko
  • ½ łyżki majonezu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 płaskie łyżki przyprawy Garlic&Herbs
  • szczypta soli

Składniki na dodatki do burgera:

  • 1 czerwona cebula
  • 2 okrągłe sery camembert
  • miseczka zmiksowanych płatków kukurydzianych
  • 1 jajko
  • 8 plastrów wędzonego boczku
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżka ketchupu
  • około ¾ szklanki oleju rzepakowego
  • liście sałaty np. masłowej

Składniki na bułki maślane:

  • 120 g mleka
  • 350 g mąki + odrobina do podsypania
  • 2 jajka + 1 białko
  • 20 g drożdży
  • 30 g masła
  • 30 g miodu
  • szczypta soli
recipe mask
Przewiń do góry