- Broil King®
- Przepisy
- Wołowina
- Przepis na burgera drwala z grilla
Przepis na burgera drwala z grilla
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
WołowinaRodzaj posiłku:
KolacjaCzas przygotowania / Czas gotowania:
30 min. / 30 min.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyKońcówka roku to nie lada gratka dla smakoszy. Nie tylko ze względu na zbliżające się Boże Narodzenie, ale również ze względu na fakt, że w najpopularniejszej fast foodowej sieciówce ponownie serwowany jest Burger Drwala. Kultowa kanapka z kawałkiem soczystego mięsa, dobrze wysmażonym boczkiem oraz solidną porcją panierowanego sera podbiła serca wielbicieli burgerów na całym świecie. Dzisiaj zatem kompletny przepis na Burgera Drwala, którego z łatwością przygotujecie na swoim BroilKingu!
Aleksandra Juszkiewicz
Zwyciężczyni IX edycji MasterChef Polska
Potrzebne składniki
Składniki na mięso do burgera:
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 1 mała cebula szalotka
- 1 jajko
- ½ łyżki majonezu
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 płaskie łyżki przyprawy Garlic&Herbs
- szczypta soli
Składniki na dodatki do burgera:
- 1 czerwona cebula
- 2 okrągłe sery camembert
- miseczka zmiksowanych płatków kukurydzianych
- 1 jajko
- 8 plastrów wędzonego boczku
- 2 pomidory
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy miodowej
- 1 łyżka musztardy dijon
- 1 łyżka ketchupu
- około ¾ szklanki oleju rzepakowego
- liście sałaty np. masłowej
Składniki na bułki maślane:
- 120 g mleka
- 350 g mąki + odrobina do podsypania
- 2 jajka + 1 białko
- 20 g drożdży
- 30 g masła
- 30 g miodu
- szczypta soli
Sposób przygotowania
Maślane bułki do burgerów - przygotowanie
Zacznij od przygotowania ciasta na bułki. W rondelku na małym ogniu delikatnie podgrzej mleko, dodaj masło, drożdże, miód, szczyptę soli i dokładnie rozpuść stałe składniki. Nie dopuść, by mleko stało się bardzo gorące. W misce umieść mąkę, wlej płyn z dodatkami, dodaj jajka i najpierw połącz wszystko łyżką, następnie wyrób ciasto dłońmi. Ciasto musi być delikatnie lepkie. Uformuj kulę i przełóż do natłuszczonej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do czasu, aż ciasto co najmniej podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części (kiedy chcesz mieć duże bułki do burgerów) lub 6 części (w przypadku mniejszych bułeczek). Uformuj okrągłe kulki, przełóż np. na deskę, przykryj ściereczką i ponownie odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. W grillu usuń drugi i trzeci ruszt, w ich miejsce wyłóż kamień do pizzy, rozgrzej grill do 200 °C: zewnętrzne palniki na średni stopień, wewnętrzne na minimalny. Wyrośnięte bułki wyłóż na rozgrzany kamień, szybko posmaruj białkiem i zamknij grill. Piecz około 15 minut, po 10 minutach sprawdź stopień upieczenia. Upieczone bułki przełóż na kratkę do wystudzenia.
Przygotowanie mięsa do burgera Drwala
Mięso z indyka połącz z drobno posiekaną cebulką, jajkiem, majonezem, bułką tartą, przyprawami. Odstaw na 10 minut. W tym czasie pokrój czerwoną cebulę w krążki, pomidory w plastry przygotuj boczek oraz sałatę. W miseczce połącz majonez z musztardami i ketchupem – to sos do burgera.
W głębokim talerzu roztrzep jajko, sery camembert przekrój w poprzek, przygotuj płatki kukurydziane.
Za pomocą praski do burgerów przygotuj kotlety: w zależności od pożądanej grubości odciśnij 110 g, 140 g lub 170 g mięsa. Praskę przed użyciem posmaruj tłuszczem.
Grillowanie burgerów
Przygotuj grill: usuń pierwszy, trzeci i czwarty ruszt, w ich miejsce wyłóż żeliwny wok i żeliwną planchę. Posmaruj ją odrobiną oleju. Do woka wlej olej, rozgrzej grill do 200°C (pierwszy palnik na średnią moc, drugi na moc bliską minimum, trzeci i czwarty na średnią moc). Zacznij od wyłożenia mięsa na burgery na planchę. Przewróć mięso po 4-5 minutach. Po około 5 minutach połóż boczek na ruszt, możesz również wyłożyć go na planchę obok kotletów.
Grillowanie sera w żeliwnym woku
Kiedy mięso i boczek są prawie gotowe, zajmij się panierowanym serem. Krążki camemberta obtocz w roztrzepanym jajku, następnie w płatkach kukurydzianych i wyłóż delikatnie na rozgrzany olej w woku. Smaż około 2 minut z każdej strony, następnie odsącz usmażony ser na papierze rzeźniczym Broil King.
Składanie burgerów Drwala
Mając gotowe składniki złóż burgery: bułki przekrój na pół, każdą połówkę posmaruj sosem, wyłóż sałatę, panierowany ser, pomidory, boczek, mięso i cebulkę i zamknij bułkę. Możesz przytrzymać burgery drewnianymi patyczkami.
Potrzebne składniki
Składniki na mięso do burgera:
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 1 mała cebula szalotka
- 1 jajko
- ½ łyżki majonezu
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 płaskie łyżki przyprawy Garlic&Herbs
- szczypta soli
Składniki na dodatki do burgera:
- 1 czerwona cebula
- 2 okrągłe sery camembert
- miseczka zmiksowanych płatków kukurydzianych
- 1 jajko
- 8 plastrów wędzonego boczku
- 2 pomidory
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy miodowej
- 1 łyżka musztardy dijon
- 1 łyżka ketchupu
- około ¾ szklanki oleju rzepakowego
- liście sałaty np. masłowej
Składniki na bułki maślane:
- 120 g mleka
- 350 g mąki + odrobina do podsypania
- 2 jajka + 1 białko
- 20 g drożdży
- 30 g masła
- 30 g miodu
- szczypta soli