- Broil King®
- Przepisy
- Owoce Morza
- Przepis na pikantne krewetki w boczku
Przepis na pikantne krewetki w boczku
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
Owoce MorzaRodzaj posiłku:
PrzystawkiCzas przygotowania / Czas gotowania:
30 min. / 15 min.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyTemperatura w grillu (°C)
200°CKrewetki to doskonały sposób na szybkie, a jednocześnie zachwycające danie. Przyrządzenie ich na grillu sprawia, że smak oraz aromat nie mają sobie równych. Dzisiejszy przepis na krewetki zawijane w boczek podane z wyrazistym, pikantnym sosem to pomysł na doskonałą przystawkę, która zrobi wrażenie na każdym miłośniku owoców morza. Krewetki z grilla to wyśmienity pomysł niezależnie od tego, czy planujesz niedzielny obiad na świeżym powietrzu, czy przygotowujesz potrawy na wieczorną ucztę. Skorzystaj z tego przepisu i przygotuj się na prawdziwą ucztę smakową!
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
Krewetki w boczku:
- 14 średnich, ugotowanych krewetek
- 7 plastrów boczku
Marynata do krewetek:
- 4 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki sosu Spiracha
Sos czosnkowy:
- 4 łyżki majonezu
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- garść świeżego szczypiorku
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Jak przygotować krewetki?
Krewetki z grilla to danie, którego przygotowanie nie wymaga dużego wysiłku, a smakuje wyśmienicie! W pierwszej kolejności należy oczycić krewetki, a następnie je ugotować. Te delikatne owoce morza umieszcza się bowiem na ruszcie właśnie w takiej wersji. Świeże krewetki gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez 3-5 minut (w zależności od wielkości), mrożone zaś około 2-3 minuty.
Umieść ostygłe krewetki w misce, dopraw pieprzem.
Umieść ostygłe krewetki w misce, dopraw pieprzem.
Krewetki w boczku
Przekrój plastry boczku na pół wzdłuż. Dokładnie owiń każdą krewetkę boczkiem i przejdź do przygotowania marynaty. Aby ją zrobić, wymieszaj w rondelku sos Sriracha z syropem klonowym.
Grillowanie krewetek
Rozgrzej grilla do temperatury 200°C. Krewetki grillować możesz bezpośrednio na ruszcie, jak i na płycie czy planchy żeliwnej. Z łatwością umieścisz je na grillu za pomocą szczypiec. To akcesorium znacznie ułatwi Ci też przewracanie i ściąganie potrawy.
Grilluj krewetki około 10-15 minut łącznie z obu stron. W trakcie grillowania, za pomocą silikonowego pędzelka posmaruj krewetki marynatą dokładnie z każdej strony (jeśli lubisz pikantny smak, możesz wykonać czynność dwukrotnie).
Grilluj krewetki około 10-15 minut łącznie z obu stron. W trakcie grillowania, za pomocą silikonowego pędzelka posmaruj krewetki marynatą dokładnie z każdej strony (jeśli lubisz pikantny smak, możesz wykonać czynność dwukrotnie).
Jak zrobić sos czosnkowy?
Gdy krewetki się grillują, przygotuj sos czosnkowy. Umieść w misce majonez, czosnek granulowany i drobno posiekany szczypiorek. Wymieszaj całość, dopraw do smaku pieprzem i solą.
Sposób podania
Ugrillowane krewetki podawaj na talerzu lub papierze rzeźniczym w towarzystwie sosu czosnkowego.
Potrzebne składniki
Krewetki w boczku:
- 14 średnich, ugotowanych krewetek
- 7 plastrów boczku
Marynata do krewetek:
- 4 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki sosu Spiracha
Sos czosnkowy:
- 4 łyżki majonezu
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- garść świeżego szczypiorku
- sól, pieprz do smaku
Zainteresował Cię ten przepis?
Zobacz co jeszcze przygotowaliśmy