Przepis na pikantne krewetki w boczku

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Owoce Morza
restaurant

Rodzaj posiłku:

Przystawki
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

30 min. / 15 min.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

200°C
Krewetki to doskonały sposób na szybkie, a jednocześnie zachwycające danie. Przyrządzenie ich na grillu sprawia, że smak oraz aromat nie mają sobie równych. Dzisiejszy przepis na krewetki zawijane w boczek podane z wyrazistym, pikantnym sosem to pomysł na doskonałą przystawkę, która zrobi wrażenie na każdym miłośniku owoców morza. Krewetki z grilla to wyśmienity pomysł niezależnie od tego, czy planujesz niedzielny obiad na świeżym powietrzu, czy przygotowujesz potrawy na wieczorną ucztę. Skorzystaj z tego przepisu i przygotuj się na prawdziwą ucztę smakową!

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

Krewetki w boczku:

  • 14 średnich, ugotowanych krewetek
  • 7 plastrów boczku

Marynata do krewetek:

  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki sosu Spiracha

Sos czosnkowy:

  • 4 łyżki majonezu
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • garść świeżego szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku
recipe mask

Sposób przygotowania

Jak przygotować krewetki?

Krewetki z grilla to danie, którego przygotowanie nie wymaga dużego wysiłku, a smakuje wyśmienicie! W pierwszej kolejności należy oczycić krewetki, a następnie je ugotować. Te delikatne owoce morza umieszcza się bowiem na ruszcie właśnie w takiej wersji. Świeże krewetki gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez 3-5 minut (w zależności od wielkości), mrożone zaś około 2-3 minuty.
 
Umieść ostygłe krewetki w misce, dopraw pieprzem.

Krewetki w boczku

Przekrój plastry boczku na pół wzdłuż. Dokładnie owiń każdą krewetkę boczkiem i przejdź do przygotowania marynaty. Aby ją zrobić, wymieszaj w rondelku sos Sriracha z syropem klonowym.

Grillowanie krewetek

Rozgrzej grilla do temperatury 200°C. Krewetki grillować możesz bezpośrednio na ruszcie, jak i na płycie czy planchy żeliwnej. Z łatwością umieścisz je na grillu za pomocą szczypiec. To akcesorium znacznie ułatwi Ci też przewracanie i ściąganie potrawy.

Grilluj krewetki około 10-15 minut łącznie z obu stron. W trakcie grillowania, za pomocą silikonowego pędzelka posmaruj krewetki marynatą dokładnie z każdej strony (jeśli lubisz pikantny smak, możesz wykonać czynność dwukrotnie).

Jak zrobić sos czosnkowy?

Gdy krewetki się grillują, przygotuj sos czosnkowy. Umieść w misce majonez, czosnek granulowany i drobno posiekany szczypiorek. Wymieszaj całość, dopraw do smaku pieprzem i solą.

Sposób podania

Ugrillowane krewetki podawaj na talerzu lub papierze rzeźniczym w towarzystwie sosu czosnkowego.

Potrzebne składniki

Krewetki w boczku:

  • 14 średnich, ugotowanych krewetek
  • 7 plastrów boczku

Marynata do krewetek:

  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki sosu Spiracha

Sos czosnkowy:

  • 4 łyżki majonezu
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • garść świeżego szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku
recipe mask
Przewiń do góry