- Broil King®
- Przepisy
- Warzywa
- Przepis na placki z cukinii z grilla na płycie żeliwnej
Przepis na placki z cukinii z grilla na płycie żeliwnej
Metoda przyrządzenia:
SmażenieTyp posiłku:
WarzywaRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
15 min. / 20 min.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŚredniGórna półka grilla
TAKTemperatura w grillu (°C)
150Placki ziemniaczane z grilla cieszą się dużym zainteresowaniem, dlatego przygotowaliśmy kolejną porcję inspiracji. Tym razem wykorzystamy cukinię, która już niebawem będzie owocować w naszych ogródkach.
Placki z cukinii smakują doskonale na ciepło, jak i na zimno, dlatego jest to świetna propozycja na zdrową przekąskę podczas górskich wędrówek czy wypadu do lasu.
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA PLACKII Z CUKINI Z GRILLA:
- 2 małe cukinie
- 1 cebula dymka
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżka koperku
- 2 jajka
- ⅔ szklanki mąki
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Sposób przygotowania placków z cukinii na płycie żeliwnej
Młode cukinie o miękkiej skórce zetrzyj bez obierania, wykorzystaj tarkę o grubych oczkach. Dodaj ½ łyżeczki soli i zostaw na 10 minut, cukinia w tym czasie puści sok. Nie pomijaj tego punktu, dzięki temu placki nie będą potrzebowały dużej ilości mąki. Posiekaj zioła, wymieszaj z jajkami. Dodaj odciśniętą z soku cukinię i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec dodaj mąkę, ciasto po wymieszaniu powinno być gęste. Jeżeli Twoja cukinia jest starsza, może puścić więcej soku i będzie konieczne dodanie większej ilości mąki.
Smażenie placków z cukinii na grillu
Placki smaż na płaskiej stronie żeliwnej płyty, włóż ją w miejsce 2 rusztów. Odpal palniki pod płytą żeliwną i rozgrzej grill do temperatury wewnętrznej 150°C. Ustaw palniki w pozycji medium i spryskaj płytę olejem, wykorzystując rozpylacz oleju, nakładaj po 1 łyżce ciasta na placek, rozsmaruj do preferowanej grubości. Im cieńsze placki, tym bardziej chrupiące i tym krócej się smażą. Nasze placki o grubości ok 5mm smażymy 4-5 minut z każdej strony. Placki najlepiej obracać łopatką do grillowania z długą rękojeścią jak łopatka do grillowania Imperial. Kontroluj stopień wysmażenia i pamiętaj, że w zależności od temperatury otoczenia czas grillowania może być różny.
Sposób podawania placków z cukinii
Placki z cukinii podawaj na ciepło zaraz po przygotowaniu lub w formie zimnej przystawki z ulubionymi dodatkami. Spróbuj naszej propozycji podania: ser feta, grillowane pomidorki, rzodkiewka i ulubione zioła.
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA PLACKII Z CUKINI Z GRILLA:
- 2 małe cukinie
- 1 cebula dymka
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżka koperku
- 2 jajka
- ⅔ szklanki mąki
- sól, pieprz do smaku