- Broil King®
- Przepisy
- Warzywa
- Przepis na placki z cukinii z grilla na płycie żeliwnej
Przepis na placki z cukinii z grilla na płycie żeliwnej
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/przepis-na-placki-z-cukinii-z-grilla/przepis-na-placki-z-cukinii-z-grilla-01.jpg)
Metoda przyrządzenia:
SmażenieTyp posiłku:
WarzywaRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
15 min. / 20 min.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŚredniGórna półka grilla
TAKTemperatura w grillu (°C)
150Placki ziemniaczane z grilla cieszą się dużym zainteresowaniem, dlatego przygotowaliśmy kolejną porcję inspiracji. Tym razem wykorzystamy cukinię, która już niebawem będzie owocować w naszych ogródkach.
Placki z cukinii smakują doskonale na ciepło jak i na zimno, dlatego jest to świetna propozycja na zdrową przekąskę podczas górskich wędrówek czy wypadu do lasu.
![](/_ipx/f_png,q_80,s_1536x1536/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/140/145/18/17/fp/images/icon/instrukcja-broil-king.png)
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA PLACKI Z CUKINII Z GRILLA
- 2 małe cukinie
- 1 cebula dymka
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżka koperku
- 2 jajka
- ⅔ szklanki mąki
- sól, pieprz do smaku
![recipe mask](/_ipx/w_1536,f_png,q_80/img/ingredients-mask.png)
Sposób przygotowania
Sposób przygotowania placków z cukini na płycie żeliwnej
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/przepis-na-placki-z-cukinii-z-grilla/przepis-na-placki-z-cukinii-z-grilla-02.jpg)
Młode cukinie o miękkiej skórce zetrzyj bez obierania, wykorzystaj tarkę o grubych oczkach. Dodaj ½ łyżeczki soli i zostaw na 10 minut, cukinia w tym czasie puści sok. Nie pomijaj tego punktu, dzięki temu placki nie będą potrzebowały dużej ilości mąki. Posiekaj zioła, wymieszaj z jajkami. Dodaj odciśniętą z soku cukinię i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec dodaj mąkę, ciasto po wymieszaniu powinno być gęste. Jeżeli Twoja cukinia jest starsza może puścić więcej soku i będzie konieczne dodanie większej ilości mąki.
Smażenie placków z cukini w grillu
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/przepis-na-placki-z-cukinii-z-grilla/przepis-na-placki-z-cukinii-z-grilla-03.jpg)
![](/_ipx/f_jpeg,q_80,s_1536x1007/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/resize/610/400/fp/images/przepisy/przepis-na-placki-z-cukinii-z-grilla/przepis-na-placki-z-cukinii-z-grilla-04.jpg)
![](/_ipx/f_jpeg,q_80,s_1536x1007/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/resize/610/400/fp/images/przepisy/przepis-na-placki-z-cukinii-z-grilla/przepis-na-placki-z-cukinii-z-grilla-06.jpg)
![](/_ipx/f_jpeg,q_80,s_1536x1007/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/resize/610/400/fp/images/przepisy/przepis-na-placki-z-cukinii-z-grilla/przepis-na-placki-z-cukinii-z-grilla-05.jpg)
Placki smaż na płaskiej stronie żeliwnej płyty, włóż ją w miejsce 2 rusztów. Odpal palniki pod płytą żeliwną i rozgrzej grill do temperatury wewnętrznej 150°C. Ustaw palniki w pozycji medium i spryskaj płytę olejem wykorzystując rozpylacz oleju, nakładaj po 1 łyżce ciasta na placek, rozsmaruj do preferowanej grubości. Im cieńsze placki tym bardziej chrupiące i tym krócej się smażą. Nasze placki o grubości ok 5mm smażymy 4-5 minut z każdej strony. Placki najlepiej obracać łopatką do grillowania z długą rękojeścią, jak łopatka do grillowania Imperial. Kontroluj stopień wysmażenia i pamiętaj, że w zależności od temperatury otoczenia czas grillowania może być różny.
Sposób podawania placków z cukinii
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/przepis-na-placki-z-cukinii-z-grilla/przepis-na-placki-z-cukinii-z-grilla-07.jpg)
Placki z cukinii podawaj na ciepło zaraz po przygotowaniu lub w formie zimnej przystawki z ulubionymi dodatkami. Spróbuj naszej propozycji podania: ser feta, grillowane pomidorki, rzodkiewka i ulubione zioła.
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/przepis-na-placki-z-cukinii-z-grilla/przepis-na-placki-z-cukinii-z-grilla-01.jpg)
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA PLACKI Z CUKINII Z GRILLA
- 2 małe cukinie
- 1 cebula dymka
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżka koperku
- 2 jajka
- ⅔ szklanki mąki
- sól, pieprz do smaku
![recipe mask](/_ipx/w_1536,f_png,q_80/img/ingredients-mask.png)