- Broil King®
- Przepisy
- Inne
- Przepis na rydze z grilla na chlebku drożdżowym
Przepis na rydze z grilla na chlebku drożdżowym
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
InneRodzaj posiłku:
PrzekąskiCzas przygotowania / Czas gotowania:
1 godz. / 20 min.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyStrona rusztów stożkowa
TAKTemperatura w grillu (°C)
180°CPory roku znacznie różnią się między sobą. Wraz z nastaniem kolejnej zmieniają się nie tylko widoki za oknem, ale również preferencje smakowe wielu z nas. Sezonowe produkty dają szereg możliwości i wzbogacają smak niejednej potrawy. Doskonałym tego przykładem są grzyby. Stanowią one niemal znak rozpoznawczy jesieni. Każdy ich miłośnik wie, że aromatyczne rydze doskonale sprawdzają się jako składnik jajecznicy, zup czy sosów. Ich smak idealnie komponuje się jednak również z wszelkiego rodzaju drożdżowymi wypiekami. Sprawdź dzisiejszy przepis i przekonaj się, jak niesamowicie smakuje połączenie dobrze przypieczonych grzybów z delikatnym, chrupiącym chlebkiem.
Kasia i Piotrek Skiba
Małżeństwo fotografów pozytywnie zakręconych w grillowaniu
Potrzebne składniki
Składniki potrzebne do przyrządzenia rydzów:
- 16 rydzów (po 4 na jeden szaszłyk)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 100g masła (pół kostki)
- olej
- pieprz i sól do smaku
Składniki potrzebne do przyrządzenia chlebka:
- 330g mąki pszennej
- 200g wody
- 10g świeżych drożdży
- 0,5 łyżeczki cukru
- 15g oliwy
- 1 łyżeczka soli
- olej
Dodatkowo:
- garść startego parmezanu
Sposób przygotowania
Przygotowanie ciasta na chlebek i oczyszczanie rydzów
Przygotowanie pozostałych składników
Oczyszczone grzyby nabij na szpikulce do szaszłyków (po 4 sztuki na każdy szpikulec). Posiekaj natkę pietruszki oraz czosnek, a cebulę pokrój w paski.
Grillowanie grzybów
Przyrządzanie chlebka
Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat i podziel na 8 równych części. Z każdej z nich uformuj owalne placki, posmaruj olejem i połóż na grilla. Piecz placki około 3-4 minuty z każdej ze stron, kontrolując często, by uniknąć zbyt mocnego przypieczenia.
Sposób podania
Na upieczone chlebki połóż podpieczoną cebulkę z czosnkiem, dodaj rydze i oprósz do smaku startym parmezanem.
Potrzebne składniki
Składniki potrzebne do przyrządzenia rydzów:
- 16 rydzów (po 4 na jeden szaszłyk)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 100g masła (pół kostki)
- olej
- pieprz i sól do smaku
Składniki potrzebne do przyrządzenia chlebka:
- 330g mąki pszennej
- 200g wody
- 10g świeżych drożdży
- 0,5 łyżeczki cukru
- 15g oliwy
- 1 łyżeczka soli
- olej
Dodatkowo:
- garść startego parmezanu