Przepis na placki ziemniaczane z grilla

Placki ziemniaczane to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Tradycyjnie placki smaży się na sporej ilości tłuszczu, co sprawia, że są bardzo kaloryczne. Będziemy chcieli namówić Cię do wykorzystania żeliwnej płyty i smażenia placków ziemniaczanych na grillu gazowym.

 

Placki ziemniaczane oferują mnóstwo możliwości podania, w zależności od preferencji smakowych. W wersji minimalistycznej można je serwować ze śmietaną, doprawioną cukrem, solą lub pieprzem. Dla miłośników bardziej sycących potraw idealnym wyborem będzie placek ziemniaczany po węgiersku, podany z gulaszem, korniszonem i łyżką gęstej śmietany. Placki ziemniaczane mogą też stać się bardziej wykwintnym daniem, gdy podamy je z serkiem czosnkowym i wędzonym łososiem. Natomiast jesienią doskonale smakują w towarzystwie sosu grzybowego i obficie posypane świeżą zieloną pietruszką.

 

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA PLACKI ZIEMNIACZANE Z GRILLA:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
recipe mask

Sposób przygotowania

Jak zrobić placki ziemniaczane na grillu

Jeżeli w przygotowaniu domowych placków ziemniaczanych odstraszały cię starte kostki na dłoniach to mamy dla Ciebie radę, zamiast trzeć ziemniaki na papkę, zetrzyj je na drobnych oczkach. Będzie szybciej i bezpieczniej. Możesz również wykorzystać do tego malakser lub maszynkę z tarczą do ścierania warzyw, dzięki temu przygotowanie placków jest proste i przyjemne.

Obrane ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, przełóż na sitko do odcieknięcia. Po 10 minutach na dnie naczynia zrobi się skrobiowy osad, który wykorzystamy do przygotowania placków. Wylej płyn, a osad wymieszaj ze startymi ziemniakami. Dodaj jajka, śmietanę, mąkę i dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj i smaż na grillu gazowym.

Do smażenia placków ziemniaczanych na grillu gazowym wykorzystamy dwustronną żeliwną płytę. Odpal palniki pod żeliwną płytą i ustaw pokrętła w pozycji medium.

Rozgrzaną płytę spryskaj rozpylaczem oleju z olejem, nakładaj porcje ziemniaczanego ciasta, grubość placków zależy od indywidualnych preferencji, więc tu zostawiamy Ci wolną rękę. Placki smaż 4-5 minut z pierwszej i 5-8 minut z drugiej strony, przed przewróceniem ich długą łopatką możesz je delikatnie spryskać olejem.

Gotowe placki ziemniaczane z grilla odkładaj na górną półkę, na której w cieple poczekają, aż usmażysz resztę placków.

Podawaj z ulubionymi dodatkami, nasza propozycja to chrzanowy serek z wędzonym łososiem i młodą rukolą i wersja dla dzieci śmietana z cukrem.

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA PLACKI ZIEMNIACZANE Z GRILLA:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
recipe mask
Przewiń do góry