- Broil King®
- Przepisy
- Owoce Morza
- Przepis na przegrzebki z grilla z sosem szafranowym
Przepis na przegrzebki z grilla z sosem szafranowym

Metoda przyrządzenia:
SmażenieTyp posiłku:
Owoce MorzaRodzaj posiłku:
PrzekąskiCzas przygotowania:
50 min. /
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyPrzegrzebki żyją w zimnej wodzie w północnym Atlantyku i Pacyfiku. W Polsce można je kupić świeże i mrożone. Nie jest to popularne danie na naszych stołach, jednak uważam, że chociaż raz trzeba ich spróbować. Wersja grillowana z dodatkiem sosu szafranowego, puree z kalafiora i sałatki z granatem i pistacjami daje efekt w postaci pysznego dania z grilla.

Charles Daigneault
Szef kuchni i gwiazda programu Master Chef
Potrzebne składniki
Składniki:
- 12 przegrzebków
- olej roślinny
- 200g kalafiora
- 200ml mleka
- 200ml wody
- 100ml śmietany 30%
- 200ml wywaru rybnego
- odrobina szafranu
- 20g obranych pistacji
- 1 granat
- 100g masła
- 15ml oleju truflowego

Sposób przygotowania
Sos szafranowy

Gotuj wywar rybny i zredukuj do połowy, dolej śmietanę i dodaj odrobinę szafranu. Dopraw solą.
Puree z kalafiora
Kalafior gotuj do miękkości w garnku z 1/2 na 1/2 mleka i wody. Przecedź. Włóż miękkiego kalafiora do blendera i dodaj 20g masła. Zblenduj na gładkie puree.
Sałatka z kalafiora
Resztę kalafiora pokrój w cienkie plastry, dodaj do miski pistacje i granat. Polej całość oliwą truflową.
Grillowanie

Płytę żeliwną lub planchę spryskaj olejem za pomocą rozpylacza oleju. Rozgrzej grilla do około 200 stopni Celsjusza. Grilluj przegrzebki z jednej strony około 3 minuty (zajdzie wtedy proces karmelizacji). Odwróć je i grilluj kolejne 2 minuty. Z boku będzie widać, jak zmieniają kolor, oznacza to, że nie są już surowe. Posól je delikatnie.
Podawanie

Serwuj przegrzebki na puree z kalafiora, obok dodaj mini sałatkę i polej całość sosem szafranowym. Smacznego!

Potrzebne składniki
Składniki:
- 12 przegrzebków
- olej roślinny
- 200g kalafiora
- 200ml mleka
- 200ml wody
- 100ml śmietany 30%
- 200ml wywaru rybnego
- odrobina szafranu
- 20g obranych pistacji
- 1 granat
- 100g masła
- 15ml oleju truflowego
