Przepis na przegrzebki z grilla z sosem szafranowym

flame

Metoda przyrządzenia:

Smażenie
food tray

Typ posiłku:

Owoce Morza
restaurant

Rodzaj posiłku:

Przekąski
time

Czas przygotowania:

50 min. /

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Przegrzebki żyją w zimnej wodzie w północnym Atlantyku i Pacyfiku. W Polsce można je kupić świeże i mrożone. Nie jest to popularne danie na naszych stołach, jednak uważam, że chociaż raz trzeba ich spróbować. Wersja grillowana z dodatkiem sosu szafranowego, puree z kalafiora i sałatki z granatem i pistacjami daje efekt w postaci pysznego dania z grilla.

Charles Daigneault

Szef kuchni i gwiazda programu Master Chef

Potrzebne składniki

Składniki:

  • 12 przegrzebków
  • olej roślinny
  • 200g kalafiora
  • 200ml mleka
  • 200ml wody
  • 100ml śmietany 30%
  • 200ml wywaru rybnego
  • odrobina szafranu
  • 20g obranych pistacji
  • 1 granat
  • 100g masła
  • 15ml oleju truflowego
recipe mask

Sposób przygotowania

Sos szafranowy

Gotuj wywar rybny i zredukuj do połowy, dolej śmietanę i dodaj odrobinę szafranu. Dopraw solą.

Puree z kalafiora

Kalafior gotuj do miękkości w garnku z 1/2 na 1/2 mleka i wody. Przecedź. Włóż miękkiego kalafiora do blendera i dodaj 20g masła. Zblenduj na gładkie puree.

Sałatka z kalafiora

Resztę kalafiora pokrój w cienkie plastry, dodaj do miski pistacje i granat. Polej całość oliwą truflową.

Grillowanie

Płytę żeliwną lub planchę spryskaj olejem za pomocą rozpylacza oleju. Rozgrzej grilla do około 200 stopni Celsjusza. Grilluj przegrzebki z jednej strony około 3 minuty (zajdzie wtedy proces karmelizacji). Odwróć je i grilluj kolejne 2 minuty. Z boku będzie widać, jak zmieniają kolor, oznacza to, że nie są już surowe. Posól je delikatnie.

Podawanie

Serwuj przegrzebki na puree z kalafiora, obok dodaj mini sałatkę i polej całość sosem szafranowym. Smacznego!

Potrzebne składniki

Składniki:

  • 12 przegrzebków
  • olej roślinny
  • 200g kalafiora
  • 200ml mleka
  • 200ml wody
  • 100ml śmietany 30%
  • 200ml wywaru rybnego
  • odrobina szafranu
  • 20g obranych pistacji
  • 1 granat
  • 100g masła
  • 15ml oleju truflowego
recipe mask
Przewiń do góry