- Broil King®
- Przepisy
- Wołowina
- Przepis na żeberka wołowe pieczone na rożnie
Przepis na żeberka wołowe pieczone na rożnie
Metoda przyrządzenia:
BBQ - Low & SlowTyp posiłku:
WołowinaRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
20 min. / 4 godz.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
TrudnyRożen
TAKTemperatura w mięsie (°C)
60Temperatura w grillu (°C)
180W naszych świątecznych przepisach gościły już przystawki i sałatki, pora zatem na danie główne. W ostatnim czasie znacznie wzrosła świadomość kulinarna pasjonatów grillowanych potraw, coraz częściej sięgamy po wysokiej jakości produkty jak wołowina. Dlatego pokażę dzisiaj jak przygotować efektowne żeberka wołowe z użyciem zestawu rożna obrotowego. Grillowanie na rożnie ma wiele atutów - mięso piecze się we własnych sokach, dlatego jest soczyste i aromatyczne, a dzięki obracaniu się - idealnie wypieczone z każdej strony.
Ben Street
Dyrektor Kulinarny Broil King
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA PIECZONE ŻEBERKA WOŁOWE:
- duża porcja żeberek wołowych w jednym kawałku
- 5 ząbków czosnku
- 6 łyżek stołowych musztardy Dijon
- 2 łyżki stołowe posiekanego świeżego tymianku
- 1 łyżka stołowa czarnego pieprzu
Sposób przygotowania
PRZYGOTOWANIE PIECZONYCH ŻEBEREK WOŁOWYCH NA ROŻNIE OBROTOWYM
Najważniejsze jest wybranie odpowiednich żeberek. Muszą być one mięsiste, co pozwoli na solidne osadzenie na pręcie rożna. Drugą ważną kwestią, na którą należy zwrócić uwagę, jest kształt, który po nabiciu musi pozwolić na swobodne obroty rożna. Dlatego, jeżeli znalazłeś piękne żeberka, ale nie mają tak zwartej formy, jak nasze, lecz są podłużne, podziel je na mniejsze części. Żeberka z naszych fotografii to jeden wielki kawałek antrykotu z kośćmi żebrowymi, który w ciętej wersji zwany jest Tomahowkiem. Pokrój żeberka na desce Baron. Na plastikowej przygotujesz mięso, a na drewnianej podasz gotowe danie. Drewniana deska posiada głębokie rynienki zatrzymujące wyciekające soki z potrawy.
Natnij mięso, tworząc małe kieszonki, w które należy włożyć czosnek pokrojony w paski. Wymieszaj marynatę: musztardę, tymianek, pieprz i dokładnie natrzyj żeberka. Odstaw mięso, aby delikatnie przeszło aromatami, (nie dłużej niż 30 minut) - w końcu to porządny kawałek wołowiny! W tym czasie przygotuj grill. Wyjmij ruszty i przygotuj zestaw rożna obrotowego, następnie rozgrzej grill przy pomocy palnika rożna, aby osiągnął temperaturę około 180°C.
PIECZENIE ŻEBEREK WOŁOWYCH NA ROŻNIE
Pręt rożna delikatnie przeprowadź środkiem najgrubszej partii mięsa, zablokuj widelce i ustaw przeciwwagę. Podpowiedź: Najłatwiej ustawisz przeciwwagę, kładąc pręt z nabitym mięsem np. na krawędziach szerokiego garnka. Pozwól swobodnie obrócić się najcięższą stroną w dół, a przeciwwagę zamontuj w przeciwnym kierunku. Wszystko przygotowane, umieść pręt rożna w silniku. Na aromatyzerach połóż brytfannę ze stali szlachetnej, wlej do niej czerwone wino, piwo imbirowe lub wodę, dzięki czemu potrawa będzie soczysta i aromatyczna. Żeberka piecz przez 3,5 godziny. Jeżeli trudno Ci utrzymać temperaturę możesz posiłkować się, ustawiając skrajne palniki na MINIMUM mocy. Żeberka będą gotowe, gdy osiągną temperaturę wewnętrzną 60°C, którą zmierzysz za pomocą termometru do błyskawicznego pomiaru temperatury. Przed podaniem pozwól im odpocząć przez 20 minut.
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA PIECZONE ŻEBERKA WOŁOWE:
- duża porcja żeberek wołowych w jednym kawałku
- 5 ząbków czosnku
- 6 łyżek stołowych musztardy Dijon
- 2 łyżki stołowe posiekanego świeżego tymianku
- 1 łyżka stołowa czarnego pieprzu