- Broil King®
- Przepisy
- Wołowina
- Przepis na stek w azjatyckim stylu
Przepis na stek w azjatyckim stylu
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
WołowinaRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
15 min. / 8 min.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŚredniStek to klasyka grillowej kuchni, zazwyczaj potrzebujesz jedynie odrobiny oleju, soli oraz pieprzu do jego przyrządzenia. Co powiesz na to, aby przygotować go nieco inaczej? W marynacie z mocnego piwa, pikantnego sosu hoisin i słonego oleju sezamowego, a to wszystko przykryte słodko-pikantnym sosem. Brzmi smacznie?
Ben Street
Dyrektor Kulinarny Broil King
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA STEKI W STYLU AZJATYCKIM:
- Dwa steki o grubości 2,5cm
SKŁADNIKI NA MARYNATĘ:
- 2 szklanki (500ml) piwa mocnego
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki sosu słodko-pikantnego Hoisin
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
SKŁADNIKI NA SOS:
- 1/4 puszki piwa mocnego
- 2 łyżki sosu słodko-pikantnego Hoisin
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sezamu
- odrobina sosu rybnego
- 1 szklanka brązowego cukru
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- drobno pokrojone cebula – zachowaj ją na koniec, jako ostatnią posypkę
Sposób przygotowania
SPOSÓB GRILLOWANIA STEKÓW - KROK PO KROKU
W rękawie do pieczenia lub w torebce strunowej umieść wszystkie składniki marynaty i delikatnie wymieszaj. Włóż mięso, tak aby marynata pokrywała jak największą jego powierzchnię. Odstaw do lodówki na 1 do 4 godzin. W międzyczasie przygotuj sos, W rondelku umieść wszystkie składniki i gotuj na średnim ogniu, aż sos uzyska gęstą konsystencję.
Odpal grill, ustaw palniki w pozycji HIGH i pozostaw do osiągnięcia temperatury 288 stopni C. Po rozgrzaniu przekręć palniki do pozycji MEDIUM. Nadszedł czas na ułożenie mięsa na ruszcie. Pamiętaj, aby mięso miało temperaturę pokojową. Jeżeli zaczniesz grillować zimne mięso, Twój stek stanie się twardy i gumowaty.
JAK GRILLOWAĆ STEKI NA GRILLU GAZOWYM?
Przed grillowaniem spryskaj ruszty olejem, wykorzystaj w tym celu rozpylacz do oleju. Podczas grillowania wykorzystaj metodę Ten and Two, dzięki której stek uzyska piękną kratkę.
Grillowanie steka – krok po kroku
Umieść stek w pozycji godziny 10
Odwróć stek w tej samej pozycji o godzinie 10
Obróć stek na godzinę 2 (znaki przypiekania pokryją się z rusztem do grillowania)
Odwróć stek w tej samej pozycji na godzinie 2
Metoda Ten and Two
Podczas grillowania zachęcamy do użycia termometru z dwoma sondami, który pozwoli Ci uzyskać idealny dla Ciebie stopień wypieczenia.
Tabela stopni wysmażenia steka
Po osiągnięciu tej temperatury przełóż stek na górną półkę i pozwól mu ‘odpocząć’. Następnie przełóż go na deskę do krojenia i serwowania Baron, pokrój, polej sosem i posyp cebulką. Dodatkowo do steka, możesz ugrillować pieczarki i cebulę, nasącz je pozostałą marynatą.
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA STEKI W STYLU AZJATYCKIM:
- Dwa steki o grubości 2,5cm
SKŁADNIKI NA MARYNATĘ:
- 2 szklanki (500ml) piwa mocnego
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki sosu słodko-pikantnego Hoisin
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
SKŁADNIKI NA SOS:
- 1/4 puszki piwa mocnego
- 2 łyżki sosu słodko-pikantnego Hoisin
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sezamu
- odrobina sosu rybnego
- 1 szklanka brązowego cukru
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- drobno pokrojone cebula – zachowaj ją na koniec, jako ostatnią posypkę