- Broil King®
- Przepisy
- Wołowina
- Pellet - Przepis na mostek wołowy
Pellet - Przepis na mostek wołowy
Metoda przyrządzenia:
BBQ - Low & SlowTyp posiłku:
WołowinaRodzaj posiłku:
ObiadPoziom trudności:
TrudnyGrillowanie to bez wątpienia sport narodowy Polaków. Sposób na spędzanie wolnego czasu na świeżym powietrzu, w dobrym towarzystwie i przy wyśmienitym jedzeniu. Ale co wyróżnia prawdziwego pit mastera spośród wszystkich zwolenników grillowanej kiełbaski? To umiejętność obrobienia porządnego kawałka mięsa, poświęcony czas na przygotowanie produktu oraz cierpliwe doglądanie grillowanej porcji, aż osiągnie apogeum smaku i aromatu. Panie i Panowie, przed Wami przepis na Mostek Wołowy - święty Graal każdego pit Mastera.
Ben Street
Dyrektor Kulinarny Broil King
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA DOSKONAŁY MOSTEK WOŁOWY:
- 3,5kg mostek wołowy (brisket)
- 1 puszka piwa imbirowego
- 1 opakowanie przyprawy do steków
MARYNATA:
- 1 szklanka whiskey
- 1 szklanka miodu
Sposób przygotowania
PRZYGOTOWANIE DOSKONAŁEGO MOSTKA WOŁOWEGO NA GRILLU PELLET
Opłucz mięso i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie dopraw mostek przyprawą do steków. Włącz grill na pellet i podążaj za standardowymi instrukcjami, aby uruchomić urządzenie oraz je rozgrzać, a następnie wybierz tryb WĘDZENIE (107°C). Przyprawiony mostek wołowy ułóż na ruszcie tłustą stroną do dołu i zamknij pokrywę. Użyj sond termometru, aby precyzyjnie kontrolować temperaturę wewnętrzną, wbij je na przeciwległych stronach mięsa.
Instrukcja obsługi Pellet Regal™ Instrukcja obsługi Pellet Baron™
Mostek wołowy wymaga specjalnego traktowania oraz czasu, dlatego grilluj go w trybie WĘDZENIE przez kolejne 6-7 godzin. Co godzinę smaruj mięso przygotowanym sosem miodowo-whiskey, świetnie sprawdzi się rondelek z silikonowym pędzelkiem. Piecz do uzyskania temperatury wewnętrznej 71ºC. Gdy zostanie ona osiągnięta, wyjmij mięso i owiń w pergamin, następnie przełóż do brytfanny ze stali szlachetnej i dodaj piwo imbirowe. Wstaw do grilla i wepnij ponownie sondy termometru. Grilluj bez zmiany ustawień do osiągnięcia temperatury wewnętrznej 95ºC. Wyjmij mięso i pozwól mu odpocząć.
W trakcie grillowania dużych porcji mięsa dochodzi do zjawiska "The Stall", dowiesz się o nim więcej z artykułu na naszym blogu.
Mostek wołowy z grilla - podanie
Mostek wołowy można serwować zarówno na gorąco, jak i na zimno. Najlepiej pokroić go w plastry i podawać na świeżym pieczywie lub w formie szarpanej wołowiny.
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA DOSKONAŁY MOSTEK WOŁOWY:
- 3,5kg mostek wołowy (brisket)
- 1 puszka piwa imbirowego
- 1 opakowanie przyprawy do steków
MARYNATA:
- 1 szklanka whiskey
- 1 szklanka miodu