Przepis na faszerowaną dynię z grilla

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Wieprzowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Kolacja
time

Czas przygotowania:

2 godz. /

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Faszerowana dynia z grilla to niezwykłe danie, które łączy w sobie smak dyni, mięsa mielonego, sera feta i warzyw. Dynia jest najpierw wydrążona w środku, a następnie nadziewana farszem. Dynię grilluje się ok. 1.5 godziny, aż do momentu jej miękkości. Przepis na faszerowaną dynię z grilla jest prosty, a przy tym sycący i aromatyczny. Warto wypróbować go na swoim grillu!

Ben Street

Dyrektor Kulinarny Broil King

Potrzebne składniki

Składniki:

  • 1 dynia hokkaido (ok. 1kg) 
  • 500g mielonego mięsa  
  • 2 cebule 
  • 2 ząbki czosnku  
  • 100g sera feta 
  • 1 garść pietruszki 
  • 1 czerwona papryka 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki  
  • 1 łyżeczka curry  
  • 1 łyżeczka kurkumy  
  • 1 łyżeczka kuminu 
  • pieprz
  • sól
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie składników

Dynię należy przeciąć na górze i wyczyścić dokładnie środek za pomocą łyżki. Odciętą górę zostawiamy, ponieważ przyda się podczas grillowania. Następnie cebulę, czosnek i paprykę pokrój w drobną kostkę. Posiekaj pietruszkę. Do miski daj mięso mielone, pokrojone warzywa i posiekaną pietruszkę, skrusz fetę i wszystko dokładnie wymieszaj. Taką masą wypełnij wydrążony środek dyni. Jeżeli zostanie Ci mięsa, możesz uformować z niego kulki i usmażyć na grillu - wyjdą równie pysznie, a przy tym nie zmarnujesz produktów.  

Grillowanie dyni

Rozgrzej grilla do 200 stopni Celsjusza. Ruszty ułóż stroną stożkową i spryskaj olejem za pomocą rozpylacza oleju. Kiedy grill się rozgrzeje, połóż dynię na ruszt i grilluj ją pod zamknięta pokrywą ok. 80 minut.  Za pomocą widelca sprawdzaj miękkość dyni. Raz na jakiś czas możesz zdjąć jej ,,czapkę’’ i sprawdzić mięso. Całość powinna być gotowa po ok. 1.5 godziny grillowania.  

Podawanie faszerowanej dyni z grilla

Podawaj pokrojona dynię z farszem. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Potrzebne składniki

Składniki:

  • 1 dynia hokkaido (ok. 1kg) 
  • 500g mielonego mięsa  
  • 2 cebule 
  • 2 ząbki czosnku  
  • 100g sera feta 
  • 1 garść pietruszki 
  • 1 czerwona papryka 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki  
  • 1 łyżeczka curry  
  • 1 łyżeczka kurkumy  
  • 1 łyżeczka kuminu 
  • pieprz
  • sól
recipe mask
Przewiń do góry