- Broil King®
- Przepisy
- Wieprzowina
- Przepis na faszerowaną dynię z grilla
Przepis na faszerowaną dynię z grilla

Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
WieprzowinaRodzaj posiłku:
KolacjaCzas przygotowania:
2 godz. /
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyFaszerowana dynia z grilla to niezwykłe danie, które łączy w sobie smak dyni, mięsa mielonego, sera feta i warzyw. Dynia jest najpierw wydrążona w środku, a następnie nadziewana farszem. Dynię grilluje się ok. 1.5 godziny, aż do momentu jej miękkości. Przepis na faszerowaną dynię z grilla jest prosty, a przy tym sycący i aromatyczny. Warto wypróbować go na swoim grillu!

Ben Street
Dyrektor Kulinarny Broil King
Potrzebne składniki
Składniki:
- 1 dynia hokkaido (ok. 1kg)
- 500g mielonego mięsa
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 100g sera feta
- 1 garść pietruszki
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka kuminu
- pieprz
- sól

Sposób przygotowania
Przygotowanie składników

Dynię należy przeciąć na górze i wyczyścić dokładnie środek za pomocą łyżki. Odciętą górę zostawiamy, ponieważ przyda się podczas grillowania. Następnie cebulę, czosnek i paprykę pokrój w drobną kostkę. Posiekaj pietruszkę. Do miski daj mięso mielone, pokrojone warzywa i posiekaną pietruszkę, skrusz fetę i wszystko dokładnie wymieszaj. Taką masą wypełnij wydrążony środek dyni. Jeżeli zostanie Ci mięsa, możesz uformować z niego kulki i usmażyć na grillu - wyjdą równie pysznie, a przy tym nie zmarnujesz produktów.
Grillowanie dyni

Rozgrzej grilla do 200 stopni Celsjusza. Ruszty ułóż stroną stożkową i spryskaj olejem za pomocą rozpylacza oleju. Kiedy grill się rozgrzeje, połóż dynię na ruszt i grilluj ją pod zamknięta pokrywą ok. 80 minut. Za pomocą widelca sprawdzaj miękkość dyni. Raz na jakiś czas możesz zdjąć jej ,,czapkę’’ i sprawdzić mięso. Całość powinna być gotowa po ok. 1.5 godziny grillowania.
Podawanie faszerowanej dyni z grilla

Podawaj pokrojona dynię z farszem. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Potrzebne składniki
Składniki:
- 1 dynia hokkaido (ok. 1kg)
- 500g mielonego mięsa
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 100g sera feta
- 1 garść pietruszki
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka kuminu
- pieprz
- sól
