Pellet - Przepis na doskonałe żeberka

flame

Metoda przyrządzenia:

BBQ - Low & Slow
food tray

Typ posiłku:

Wieprzowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

30 min. / 4 godz.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Średni
kuchenka boczna

Kuchenka boczna

TAK
Strona rusztu rynienkowa

Strona rusztów rynienkowa

TAK
Strona rusztu stożkowa

Strona rusztów stożkowa

TAK
Temperatura mięsa

Temperatura w mięsie (°C)

110/ 150
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

107 / 190

Grillowane żeberka to ponadczasowa grillowa klasyka. To jeden z tych przepisów, które trzeba po prostu znać i kilka razy w roku wykonać. Tym bardziej, iż jest to danie zarówno obiadowe, jak i takie, którym możemy oczarować gości podczas wieczornego spotkania przy grillu. Idealne żeberka posiadają słodką skarmelizowaną skórkę oraz delikatne soczyste mięso, które jest niesłychanie aromatyczne za sprawą przetłuszczeń i kości.

Ben Street

Dyrektor Kulinarny Broil King

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA DOSKONAŁE ŻEBERKA Z GRILLA PELLET:

  • 4 pasy żeberek
  • 1/2 przyprawy BBQ
  • 1 szklanka sosu BBQ

MARYNATA:

  • mieszanka whiskey z miodem w stosunku 50/50
recipe mask

Sposób przygotowania

PRZYGOTOWANIE DOSKONAŁYCH ŻEBEREK NA GRILLU PELLET

Włącz grill na pellet i podążaj za standardowymi instrukcjami, aby uruchomić urządzenie oraz rozgrzać grill, a następnie wybierz tryb WĘDZENIE (107°C). W przypadku grilla gazowego skręć palniki na Medium-Low.

Upewnij się, że z żeberek została usunięta membrana, zanim rozpoczniesz przygotowanie mięsa. Następnie wypłucz mięso w mieszance octu winnego i wody w proporcjach 50/50. Wytrzyj do sucha, dokładnie natrzyj przyprawą i sosem BBQ, następnie umieść w stojaku do żeberek. Stojak pozwoli zaoszczędzić miejsce na ruszcie, pomieści aż 7 pasków żeberek ustawionych pionowo za jednym razem!

Umieszczenie żeberek w brytfannie

Przygotowany stojak z żeberkami umieść na ruszcie i zamknij pokrywę. Następnie ustaw zegar na grillu, aby odmierzał 1 godzinę.

Instrukcja obsługi Pellet Regal™                         Instrukcja obsługi Pellet Baron™

Po godzinie zwiększ temperaturę do 190ºC i pozwól, aby grill rozgrzał się razem z żeberkami przez 15 minut. W tym czasie przygotuj żeliwną brytfannę do żeberek, natrzyj ją oliwą - zapobiegnie to przywieraniu mięsa do ścianek i ułatwi późniejsze czyszczenie. Przenieś żeberka do brytfanny, pomieści ona 4 paski żeberek w pionie i 1 pasek na górze, w zależności od grubości i wysokości mięsa. W grillu węglowym brytfannę można umieścić bezpośrednio na aromatyzerze, w miejsce rusztu.

Podawanie żeberek

Piecz przez 2 godziny w temperaturze 190ºC, po tym czasie wyjmij brytfannę. Uważaj na gorącą parę, która uniesie się po ściągnięciu pokrywy brytfanny. Mięso z żeberek powinno łatwo odrywać się od siebie, gdy pociągniesz za dowolną z kostek.

Żeberka można podawać już w tej chwili w formie "suchej", jednak jeszcze smaczniejsze będą glazurowane w marynacie. Umieść żeberka ponownie na ruszcie. Polej je przygotowaną wcześniej marynatą whiskey z miodem, zamknij pokrywę i pozostaw na 10 minut. Po tym czasie obróć mięso na drugą stronę i ponownie polej marynatą, pozostaw na 5 minut. Gotowe! 

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA DOSKONAŁE ŻEBERKA Z GRILLA PELLET:

  • 4 pasy żeberek
  • 1/2 przyprawy BBQ
  • 1 szklanka sosu BBQ

MARYNATA:

  • mieszanka whiskey z miodem w stosunku 50/50
recipe mask
Przewiń do góry