- Broil King®
- Przepisy
- Wieprzowina
- Pellet - Przepis na doskonałe żeberka
Pellet - Przepis na doskonałe żeberka
Metoda przyrządzenia:
BBQ - Low & SlowTyp posiłku:
WieprzowinaRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
30 min. / 4 godz.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŚredniKuchenka boczna
TAKStrona rusztów rynienkowa
TAKStrona rusztów stożkowa
TAKTemperatura w mięsie (°C)
110/ 150Temperatura w grillu (°C)
107 / 190Grillowane żeberka to ponadczasowa grillowa klasyka. To jeden z tych przepisów, które trzeba po prostu znać i kilka razy w roku wykonać. Tym bardziej, iż jest to danie zarówno obiadowe, jak i takie, którym możemy oczarować gości podczas wieczornego spotkania przy grillu. Idealne żeberka posiadają słodką skarmelizowaną skórkę oraz delikatne soczyste mięso, które jest niesłychanie aromatyczne za sprawą przetłuszczeń i kości.
Ben Street
Dyrektor Kulinarny Broil King
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA DOSKONAŁE ŻEBERKA Z GRILLA PELLET:
- 4 pasy żeberek
- 1/2 przyprawy BBQ
- 1 szklanka sosu BBQ
MARYNATA:
- mieszanka whiskey z miodem w stosunku 50/50
Sposób przygotowania
PRZYGOTOWANIE DOSKONAŁYCH ŻEBEREK NA GRILLU PELLET
Włącz grill na pellet i podążaj za standardowymi instrukcjami, aby uruchomić urządzenie oraz rozgrzać grill, a następnie wybierz tryb WĘDZENIE (107°C). W przypadku grilla gazowego skręć palniki na Medium-Low.
Upewnij się, że z żeberek została usunięta membrana, zanim rozpoczniesz przygotowanie mięsa. Następnie wypłucz mięso w mieszance octu winnego i wody w proporcjach 50/50. Wytrzyj do sucha, dokładnie natrzyj przyprawą i sosem BBQ, następnie umieść w stojaku do żeberek. Stojak pozwoli zaoszczędzić miejsce na ruszcie, pomieści aż 7 pasków żeberek ustawionych pionowo za jednym razem!
Umieszczenie żeberek w brytfannie
Przygotowany stojak z żeberkami umieść na ruszcie i zamknij pokrywę. Następnie ustaw zegar na grillu, aby odmierzał 1 godzinę.
Instrukcja obsługi Pellet Regal™ Instrukcja obsługi Pellet Baron™
Po godzinie zwiększ temperaturę do 190ºC i pozwól, aby grill rozgrzał się razem z żeberkami przez 15 minut. W tym czasie przygotuj żeliwną brytfannę do żeberek, natrzyj ją oliwą - zapobiegnie to przywieraniu mięsa do ścianek i ułatwi późniejsze czyszczenie. Przenieś żeberka do brytfanny, pomieści ona 4 paski żeberek w pionie i 1 pasek na górze, w zależności od grubości i wysokości mięsa. W grillu węglowym brytfannę można umieścić bezpośrednio na aromatyzerze, w miejsce rusztu.
Podawanie żeberek
Piecz przez 2 godziny w temperaturze 190ºC, po tym czasie wyjmij brytfannę. Uważaj na gorącą parę, która uniesie się po ściągnięciu pokrywy brytfanny. Mięso z żeberek powinno łatwo odrywać się od siebie, gdy pociągniesz za dowolną z kostek.
Żeberka można podawać już w tej chwili w formie "suchej", jednak jeszcze smaczniejsze będą glazurowane w marynacie. Umieść żeberka ponownie na ruszcie. Polej je przygotowaną wcześniej marynatą whiskey z miodem, zamknij pokrywę i pozostaw na 10 minut. Po tym czasie obróć mięso na drugą stronę i ponownie polej marynatą, pozostaw na 5 minut. Gotowe!
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA DOSKONAŁE ŻEBERKA Z GRILLA PELLET:
- 4 pasy żeberek
- 1/2 przyprawy BBQ
- 1 szklanka sosu BBQ
MARYNATA:
- mieszanka whiskey z miodem w stosunku 50/50