- Broil King®
- Przepisy
- Warzywa
- Przepis na szaszłyki ratatouille
Przepis na szaszłyki ratatouille
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
WarzywaRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
20 min. / 10 min.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
TrudnyBen Street
Dyrektor Kulinarny Broil King
Potrzebne składniki
Składniki na szaszłyki ratatouille
- 5 łyżek oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka soku pomidorowego
- 4 krople sosu Tabasco
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka świeżego tymianku
- Sól i pieprz do smaku
- 6 pomidorków cherry
- 1 mały bakłażan
- 1 zielona papryka
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
Sposób przygotowania
Sposób przygotowania szaszłyków na grillu gazowym:
Obranego bakłażana oraz cukinię pokrój w plastry, papryki w kawałki a cebulę w ćwiartki. Odpal swój grill, ustaw pokrętła w pozycji MEDIUM i zostaw do osiągnięcia temperatury 204oC. W międzyczasie przygotuj marynatę, w miseczce wymieszaj razem oliwę, ocet, tabasco, oregano i kawałki tymianku. Nabij na podwójne szpikulce do szaszłyków warzywa, rób to naprzemiennie. Kładąc szpikulce z warzywami na zestawie do grillowania szaszłyków posmaruj warzywa marynatą z każdej strony. Stojak pozwoli Ci na maksymalną kontrolę podczas grillowania i ułatwi ściąganie oraz nakładanie kolejnych porcji. Grilluj od 4 do 6 minut na każdą stronę, regularnie obracając, co pozwoli na karmelizację warzyw. Podczas grillowania smaruj ratatouille pozostałą marynatą. Serwuj bezpośrednio po przygotowaniu.
Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.
Potrzebne składniki
Składniki na szaszłyki ratatouille
- 5 łyżek oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka soku pomidorowego
- 4 krople sosu Tabasco
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka świeżego tymianku
- Sól i pieprz do smaku
- 6 pomidorków cherry
- 1 mały bakłażan
- 1 zielona papryka
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula