- Broil King®
- Przepisy
- Warzywa
- Przepis na pieczone buraki z zielonym sosem
Przepis na pieczone buraki z zielonym sosem

Metoda przyrządzenia:
PieczenieTyp posiłku:
WarzywaRodzaj posiłku:
DodatkiCzas przygotowania / Czas gotowania:
10 min. / 1 godz.
Ilość osób:
6Górna półka grilla
TAKTemperatura w grillu (°C)
200Pieczone cząstki buraka ćwikłowego, zamiast sklepowej "ćwikły z chrzanem", dlaczego nie? To kolejny przepis, w którym odkrywamy na nowo znane nam smaki. Dla zachowania kontrastu podamy je z zielonym sosem "Bogini". Ten popularny dressing ze świeżych ziół, szczególnie uznanie zyskał na zachodnim wybrzeżu USA. Jak wszyscy wiemy, zielone warzywa są synonimem zdrowia i doskonale wpływają na trawienie, dlatego warto zadbać o przekąskę z ich udziałem, między bardziej treściwymi daniami.

Ben Street
Dyrektor Kulinarny Broil King
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA GRILLOWANE BURAKI Z ZIELONYM SOSEM BOGINI
- 1 kg buraków ćwikłowych
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 1 opakowanie mixu sałat skropione vinegretem
- 1 łyżka stołowa startej skórki z cytryny lub pomarańczy
ZIELONY SOS BOGINI
- 1 kubek jogurtu greckiego
- 1 szklanka posiekanej natki pietruszki
- 1/2 szklanki posiekanej kolendry
- 1 szklanka posiekanego kopru
- 1 szklanka posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki stołowe soku z cytryny
- 2 łyżki stołowe startej skórki z cytryny
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- 1 posiekany ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania
PRZYGOTOWANIE PIECZONYCH BURAKÓW Z ZIELONYM SOSEM BOGINI


Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA GRILLOWANE BURAKI Z ZIELONYM SOSEM BOGINI
- 1 kg buraków ćwikłowych
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 1 opakowanie mixu sałat skropione vinegretem
- 1 łyżka stołowa startej skórki z cytryny lub pomarańczy
ZIELONY SOS BOGINI
- 1 kubek jogurtu greckiego
- 1 szklanka posiekanej natki pietruszki
- 1/2 szklanki posiekanej kolendry
- 1 szklanka posiekanego kopru
- 1 szklanka posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki stołowe soku z cytryny
- 2 łyżki stołowe startej skórki z cytryny
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- 1 posiekany ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
