- Broil King®
- Przepisy
- Warzywa
- Przepis na grillowaną paprykę
Przepis na grillowaną paprykę

Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
WarzywaRodzaj posiłku:
DodatkiCzas przygotowania / Czas gotowania:
10 min. / 35 min.
Ilość osób:
3Poziom trudności:
ŁatwyPodczas sezonu grillowego nie może zabraknąć warzyw - to właśnie teraz dorastają na Twoich ogrodowych grządkach! Jednym z obowiązkowych gości na rusztach jest papryka. Słodka i chrupka, która po ugrillowaniu nabiera głębszego smaku i pięknego aromatu. Będzie idealnym dodatkiem do grillowanych mięs, a podana z pieczywem lub serem feta może stać się osobnym daniem, które sprawdzi się podczas wegetariańskiego grillowania. Zobacz jakich składników potrzebujesz - przekonaj się jak szybko i łatwo ją zrobisz!

Ben Street
Dyrektor Kulinarny Broil King
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA GRILLOWANĄ PAPRYKĘ:
- 5-6 papryk w różnych kolorach
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- inne ulubione przyprawy
DO PODANIA:
- pieczywo
- feta
- ocet balsamiczny
- oliwa

Sposób przygotowania
KROK 1

Umyte papryki przekrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem lub ulubioną mieszanką pikantnych przypraw. Odpal palniki, ustaw pokrętła w pozycji MEDIUM-LOW i rozgrzej grill do temperatury 180°C. Spryskaj ruszty olejem za pomocą rozpylacza oleju.
KROK 2

Wyłóż paprykę na grillu skórką do dołu. Grilluj, aż skórka będzie mocno przypieczona około 15 minut. Przełóż na drugą stronę i grilluj kolejne 10-15 minut. Do obracania papryki użyj długich szczypców krokodylek, które dzięki ząbkowanym końcówkom pozwalają na pewne złapanie papryki.
KROK 3

Mocniej przypieczone kawałki możesz przełożyć na górną półkę grilla. Jeżeli planujesz podać paprykę w towarzystwie grillowanego mięsa lub sera, to zacznij od papryki, prawie gotową przełóż na górną półkę. W trakcie grillowania pozostałych składników papryka dojdzie i będziesz mógł podać wszystko w jednym czasie.
KROK 4

Paprykę podawaj od razu po przygotowaniu, skrop ją octem balsamicznym, ulubioną oliwą i posyp pokruszonym serem feta.

Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA GRILLOWANĄ PAPRYKĘ:
- 5-6 papryk w różnych kolorach
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- inne ulubione przyprawy
DO PODANIA:
- pieczywo
- feta
- ocet balsamiczny
- oliwa
