Przepis na grillowaną paprykę

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Warzywa
restaurant

Rodzaj posiłku:

Dodatki
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

10 min. / 35 min.

plate

Ilość osób:

3
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Podczas sezonu grillowego nie może zabraknąć warzyw - to właśnie teraz dorastają na Twoich ogrodowych grządkach! Jednym z obowiązkowych gości na rusztach jest papryka. Słodka i chrupka, która po ugrillowaniu nabiera głębszego smaku i pięknego aromatu. Będzie idealnym dodatkiem do grillowanych mięs, a podana z pieczywem lub serem feta może stać się osobnym daniem, które sprawdzi się podczas wegetariańskiego grillowania. Zobacz jakich składników potrzebujesz - przekonaj się jak szybko i łatwo ją zrobisz!

Ben Street

Dyrektor Kulinarny Broil King

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA GRILLOWANĄ PAPRYKĘ:

  • 5-6 papryk w różnych kolorach
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • inne ulubione przyprawy

DO PODANIA:

  • pieczywo
  • feta
  • ocet balsamiczny
  • oliwa
recipe mask

Sposób przygotowania

KROK 1

Umyte papryki przekrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem lub ulubioną mieszanką pikantnych przypraw. Odpal palniki, ustaw pokrętła w pozycji MEDIUM-LOW i rozgrzej grill do temperatury 180°C. Spryskaj ruszty olejem za pomocą rozpylacza oleju. 

KROK 2

Wyłóż paprykę na grillu skórką do dołu. Grilluj, aż skórka będzie mocno przypieczona około 15 minut. Przełóż na drugą stronę i grilluj kolejne 10-15 minut. Do obracania papryki użyj długich szczypców krokodylek, które dzięki ząbkowanym końcówkom pozwalają na pewne złapanie papryki. 

KROK 3

Mocniej przypieczone kawałki możesz przełożyć na górną półkę grilla. Jeżeli planujesz podać paprykę w towarzystwie grillowanego mięsa lub sera, to zacznij od papryki, prawie gotową przełóż na górną półkę. W trakcie grillowania pozostałych składników papryka dojdzie i będziesz mógł podać wszystko w jednym czasie.

KROK 4

Paprykę podawaj od razu po przygotowaniu, skrop ją octem balsamicznym, ulubioną oliwą i posyp pokruszonym serem feta.

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA GRILLOWANĄ PAPRYKĘ:

  • 5-6 papryk w różnych kolorach
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • inne ulubione przyprawy

DO PODANIA:

  • pieczywo
  • feta
  • ocet balsamiczny
  • oliwa
recipe mask
Przewiń do góry