Przepis na brukselkę z boczkiem w żeliwnym woku

Brukselka - koszmar dzieciństwa i znienawidzone warzywo, którym straszyła mama z babcią, ale czy słusznie te zielone piłeczki owiane są tak złą sławą? Pokażę Ci, jak w prosty sposób zamienisz te malutkie kapuściane główki o dość mdłym smaku, w coś zaskakującego! Dodaj solidną porcję boczku i trochę piwa, które sprawią, że brukselka nabierze aromatu i skarmelizuje się. Otrzymasz danie, które nie tylko zaskoczy, ale i uszczęśliwi Twoich gości.

Ben Street

Dyrektor Kulinarny Broil King

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA BRUKSELKĘ Z BOCZKIEM W ŻELIWNYM WOKU:

  • 0,5kg świeżej lub mrożonej brukselki
  • 0,5kg boczku wieprzowego
  • 3 łyżki stołowe ostrej przyprawy do grilla
  • 1 butelka jasnego piwa - polecam w stylu IPA
  • 1 duża cebula (opcjonalnie)
recipe mask

Sposób przygotowania

PRZYGOTOWANIE BRUKSELKI Z BOCZKIEM W ŻELIWNYM WOKU

Pellet Smoke Master's jest mieszanką drzew orzesznika, wiśni i klonu, które nadadzą potrawie dodatkowych akcentów smakowych. W przypadku grilla na pellet wystarczy uzupełnić zbiornik tym rodzajem pelletów, natomiast w grillach gazowych musisz skorzystać ze skrzynki do wędzenia. Ustaw ją na aromatyzerach lub przy jednej ze ścianek na ruszcie.

Brukselkę należy opłukać, oczyścić oraz podzielić na pół w przypadku większych główek. Boczek i cebulkę pokrój w kostkę i paski, niech to będą większe kawałki, które dadzą wyraźny smak z każdym kęsem. Włóż do grilla dedykowany wok żeliwny pasujący w miejsce rusztu (w grillach Pellet wyjmij pierwszy ruszt od lewej strony) lub użyj żeliwną brytfannę (wyjmij z niej stalowy ruszt), którą ustaw na ruszcie głównym. Następnie rozgrzej grill z palnikami ustawionymi na MEDIUM lub ustaw temperaturę docelową 204°C na grillach Pellet.

Podsmaż boczek i cebulkę w woku, jednak zwróć uwagę, aby tłuszcz zaczął dopiero się topić, a mięso było ciągle miękkie i nieprzypieczone. Dodaj teraz brukselkę i przyprawę do grilla, wymieszaj wszystko dokładnie. Chwilkę podsmaż i dodaj 250 ml piwa. Od czasu do czasu mieszaj, uważając aby nic się nie przykleiło do spodu. Twoim celem jest uzyskanie lekko brązowego koloru brukselki, który oznacza karmelizację oraz wysmażenie boczku. Dodatek piwa spowoduje, że brukselka przesiąknie smakiem i aromatem. Przygotowanie nie powinno zająć więcej niż 40 minut. Podawaj gorące prosto z woka!

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA BRUKSELKĘ Z BOCZKIEM W ŻELIWNYM WOKU:

  • 0,5kg świeżej lub mrożonej brukselki
  • 0,5kg boczku wieprzowego
  • 3 łyżki stołowe ostrej przyprawy do grilla
  • 1 butelka jasnego piwa - polecam w stylu IPA
  • 1 duża cebula (opcjonalnie)
recipe mask
Przewiń do góry