- Broil King®
- Przepisy
- Owoce
- Przepis na grillowany ananas z syropem klonowym
Przepis na grillowany ananas z syropem klonowym

Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
OwoceRodzaj posiłku:
DeserCzas przygotowania / Czas gotowania:
15 min. / 20 min.
Ilość osób:
6Górna półka grilla
TAKStrona rusztów stożkowa
TAKTemperatura w grillu (°C)
177Na wigilijnym stole znajdują się tradycyjne dania polskiej kuchni. Idąc tym tropem, jako świąteczne danie z grilla zaserwujemy "grillowy klasyk" - grillowany ananas z syropem klonowym. To kolejne udane połączenie prostych składników, które dzięki oddziaływaniu wysokiej temperatury z grilla, zmieniają swój smak, ulegają skarmelizowaniu i pozostają na długo w pamięci.

Ben Street
Dyrektor Kulinarny Broil King
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA GRILLOWANY ANANAS Z SYROPEM KLONOWYM:
- 1 cały ananas
- 1/2 szklanki syropu klonowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- mały kieliszek likieru typu Grand Mariner lub koniaku

Sposób przygotowania
PRZYGOTOWANIE GRILLOWANEGO ANANASA Z SYROPEM KLONOWYM NA GRILLU

To danie świetnie smakuje, gdy przyrządzimy je na grillu Pellet. Włącz grill na pellet i podążaj za standardowymi instrukcjami, aby uruchomić urządzenie oraz rozgrzać grill, a następnie wybierz tryb PIECZENIE (177°C). W przypadku tradycyjnego grilla gazowego ustawiamy palniki w pozycji MEDIUM. Ananas należy odpowiednio przygotować, usuń czubek i końcówkę ananasa. Następnie podziel go wzdłuż na ćwiartki, usuń rdzeń i ostrożnie odetnij miąższ wzdłuż skórki. Kolejnym etapem jest przekrojenie miąższu na mniejsze plastry o grubości 1,5 cm. Plastry ułóż pionowo na odciętej skórce, następnie całość przełóż na rozgrzany ruszt - możesz użyć w tym celu deskę do krojenia, ułatwi to transport i przekładanie.
Grilluj przez 15 minut lub do czasu, aż grillowany ananas będzie całkowicie ciepły w środku. W międzyczasie w rondelku z silikonowym pędzelkiem wymieszaj syrop klonowy, cynamon i likier Grand Master. Tak przygotowaną mieszanką smaruj ananas co 5 minut, do otrzymania słodkiego, lepkiego i przepysznego wykończenia. Grillowany ananas w tej formie smakuje doskonale samodzielnie, ale możesz podać go również z lodami. Podawaj, póki gorące!

Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA GRILLOWANY ANANAS Z SYROPEM KLONOWYM:
- 1 cały ananas
- 1/2 szklanki syropu klonowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- mały kieliszek likieru typu Grand Mariner lub koniaku
