Przepis na tacos z grillowanymi krewetkami i guacamole

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Owoce Morza
restaurant

Rodzaj posiłku:

Przekąski
time

Czas przygotowania:

35 min. /

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Tacos to jedna z najpopularniejszych meksykańskich przekąsek. Powstaje z chrupiących placków z mąki kukurydzianej, które zgina się na pół i wypełnia farszem. Tak przygotowane je się ,,na raz''. Najpopularniejsze tacos to te z wieprzowiną (pulled pork) i guacamole. Nasza dzisiejsza propozycja to tacos w wersji z grillowanymi krewetkami, guacamole i orzeźwiającą salsą mango. Świetna przekąska z grilla na letnie wieczory.

Ben Street

Dyrektor Kulinarny Broil King

Potrzebne składniki

Składniki

  • 400 g krewetek
  • 4 placki do taco
  • Papryczka chilli
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ¾ szklanki soku pomarańczowego
  • 1 ząbek czosnku
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczka ziela angielskiego

Składniki na guacamole

  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 pomidor
  • 1 cebula czerwona
  • Przyprawa chilli
  • Pół łyżeczki soli
  • Łyżeczka sosu tabasco
  • Sok z jednej limonki
  • Garść posiekanej kolendry

Składniki na salsę mango pico de gallo

  • 1 duże mango
  • 1 cebula czerwona
  • Sok z 2 limonek
  • Skórka z limonki
  • Sól
  • Kolendra
recipe mask

Sposób przygotowania

Marynata do krewetek

Wszystkie składniki marynaty umieść w rondelku i zagotuj na kuchence bocznej swojego grilla. Duś przez około 10 minut, następnie zdejmij z ognia i zostaw do ostudzenia. Krewetki nabij na podwójne szpikulce do szaszłyków, ułóż w szklanym naczyniu i zalej marynatą, odstaw na 15-20 minut. Jeżeli nie masz szpikulców do szaszłyków, nabij krewetki na zwykłe patyczki lub grilluj je bezpośrednio na ruszcie.

Guacamole i salsa mango Pico De Gallo

Składniki do guacamole połącz ze sobą i zblenduj na gładką masę bądź rozdrobnij wszystko widelcem. Posiekaj w drobną kostkę wszystkie składniki do salsy mango. Połącz ze sobą w misce i odstaw na około 30 minut, aby wydobył się intensywny smak mango.

Grillowanie

Rozgrzej grilla, ustawiając pokrętła w pozycji medium do około 200-230 stopni. Za pomocą silikonowego pędzelka dobrze nasmaruj ruszt olejem, aby zapobiec przywieraniu krewetek do rusztu. Krewetki grilluj, co jakiś czas podlewając marynatą, aż krewetki będą matowe, około 2-3 minuty z każdej strony. Na ruszcie obok podgrzej tortille.

Podanie

Na gotowej tortilli ułóż: guacamole, krewetki i salsę mango, złóż na pół, jednak nie zamykaj placka do końca - i gotowe.

Potrzebne składniki

Składniki

  • 400 g krewetek
  • 4 placki do taco
  • Papryczka chilli
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ¾ szklanki soku pomarańczowego
  • 1 ząbek czosnku
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczka ziela angielskiego

Składniki na guacamole

  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 pomidor
  • 1 cebula czerwona
  • Przyprawa chilli
  • Pół łyżeczki soli
  • Łyżeczka sosu tabasco
  • Sok z jednej limonki
  • Garść posiekanej kolendry

Składniki na salsę mango pico de gallo

  • 1 duże mango
  • 1 cebula czerwona
  • Sok z 2 limonek
  • Skórka z limonki
  • Sól
  • Kolendra
recipe mask
Przewiń do góry