- Broil King®
- Przepisy
- Owoce Morza
- Przepis na tacos z grillowanymi krewetkami i guacamole
Przepis na tacos z grillowanymi krewetkami i guacamole
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
Owoce MorzaRodzaj posiłku:
PrzekąskiCzas przygotowania:
35 min. /
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyTacos to jedna z najpopularniejszych meksykańskich przekąsek. Powstaje z chrupiących placków z mąki kukurydzianej, które zgina się na pół i wypełnia farszem. Tak przygotowane je się ,,na raz''. Najpopularniejsze tacos to te z wieprzowiną (pulled pork) i guacamole. Nasza dzisiejsza propozycja to tacos w wersji z grillowanymi krewetkami, guacamole i orzeźwiającą salsą mango. Świetna przekąska z grilla na letnie wieczory.
Ben Street
Dyrektor Kulinarny Broil King
Potrzebne składniki
Składniki
- 400 g krewetek
- 4 placki do taco
- Papryczka chilli
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- ¾ szklanki soku pomarańczowego
- 1 ząbek czosnku
- ¼ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczka ziela angielskiego
Składniki na guacamole
- 2 dojrzałe awokado
- 1 pomidor
- 1 cebula czerwona
- Przyprawa chilli
- Pół łyżeczki soli
- Łyżeczka sosu tabasco
- Sok z jednej limonki
- Garść posiekanej kolendry
Składniki na salsę mango pico de gallo
- 1 duże mango
- 1 cebula czerwona
- Sok z 2 limonek
- Skórka z limonki
- Sól
- Kolendra
Sposób przygotowania
Marynata do krewetek
Wszystkie składniki marynaty umieść w rondelku i zagotuj na kuchence bocznej swojego grilla. Duś przez około 10 minut, następnie zdejmij z ognia i zostaw do ostudzenia. Krewetki nabij na podwójne szpikulce do szaszłyków, ułóż w szklanym naczyniu i zalej marynatą, odstaw na 15-20 minut. Jeżeli nie masz szpikulców do szaszłyków, nabij krewetki na zwykłe patyczki lub grilluj je bezpośrednio na ruszcie.
Guacamole i salsa mango Pico De Gallo
Składniki do guacamole połącz ze sobą i zblenduj na gładką masę bądź rozdrobnij wszystko widelcem. Posiekaj w drobną kostkę wszystkie składniki do salsy mango. Połącz ze sobą w misce i odstaw na około 30 minut, aby wydobył się intensywny smak mango.
Grillowanie
Rozgrzej grilla, ustawiając pokrętła w pozycji medium do około 200-230 stopni. Za pomocą silikonowego pędzelka dobrze nasmaruj ruszt olejem, aby zapobiec przywieraniu krewetek do rusztu. Krewetki grilluj, co jakiś czas podlewając marynatą, aż krewetki będą matowe, około 2-3 minuty z każdej strony. Na ruszcie obok podgrzej tortille.
Podanie
Na gotowej tortilli ułóż: guacamole, krewetki i salsę mango, złóż na pół, jednak nie zamykaj placka do końca - i gotowe.
Potrzebne składniki
Składniki
- 400 g krewetek
- 4 placki do taco
- Papryczka chilli
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- ¾ szklanki soku pomarańczowego
- 1 ząbek czosnku
- ¼ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczka ziela angielskiego
Składniki na guacamole
- 2 dojrzałe awokado
- 1 pomidor
- 1 cebula czerwona
- Przyprawa chilli
- Pół łyżeczki soli
- Łyżeczka sosu tabasco
- Sok z jednej limonki
- Garść posiekanej kolendry
Składniki na salsę mango pico de gallo
- 1 duże mango
- 1 cebula czerwona
- Sok z 2 limonek
- Skórka z limonki
- Sól
- Kolendra