Przepis na świąteczny koktajl żurawinowy

food tray

Typ posiłku:

Napoje
restaurant

Rodzaj posiłku:

Napoje
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

10 min. / 20 min.

plate

Ilość osób:

2
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Wśród naszych wpisów znajdziesz przepisy na między innymi margaritę czy inne letnie koktajle stworzone na grillu. Czas na coś świątecznego - koktajl żurawinowy z dodatkiem rozmarynu. Intensywny smak owoców, mocna wódka i świeży, aromatyczny rozmaryn to połączenie, które musisz wypróbować.

Ben Street

Dyrektor Kulinarny Broil King

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA KOKTAJL ŻURAWINOWY:

  • 60ml ginu
  • 30ml wódki Mezcal
  • świeży rozmaryn
  • 1 szklanka (250g) cukru
  • 100ml toniku dobrej jakości
  • 200g świeżej żurawiny
  • 1 szklanka wody
  • kilka kostek lodu
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
recipe mask

Sposób przygotowania

JAK PRZYGOTOWAĆ ŚWIĄTECZNY KOKTAJL ŻURAWINOWY? INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA

Odpal grill, ustaw pokrętła w pozycji HIGH i pozostaw do osiągnięcia temperatury 260°C. W rondelku wymieszaj świeżą żurawinę, cukier, 2-3 gałązki rozmarynu i 1 szklankę wody. Napełnij szklankę do 2/3 wysokości lodem. Dodaj 30 ml ginu, 15 ml wódki Mezcal, 30 ml przygotowanego syropu żurawinowego i powoli dopełnij szklankę tonikiem. Grilluj gałązkę rozmarynu, aż będzie przypieczona i umieść niewielką ilość w napoju. Dodatkowo możesz udekorować drinka, wkładając do niego świeży rozmaryn. Gotowy drink posyp świeżo zmielonym pieprzem. 

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA KOKTAJL ŻURAWINOWY:

  • 60ml ginu
  • 30ml wódki Mezcal
  • świeży rozmaryn
  • 1 szklanka (250g) cukru
  • 100ml toniku dobrej jakości
  • 200g świeżej żurawiny
  • 1 szklanka wody
  • kilka kostek lodu
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
recipe mask
Przewiń do góry