- Broil King®
- Przepisy
- Napoje
- Przepis na świąteczny koktajl żurawinowy
Przepis na świąteczny koktajl żurawinowy

Typ posiłku:
NapojeRodzaj posiłku:
NapojeCzas przygotowania / Czas gotowania:
10 min. / 20 min.
Ilość osób:
2Poziom trudności:
ŁatwyWśród naszych wpisów znajdziesz przepisy na między innymi margaritę czy inne letnie koktajle stworzone na grillu. Czas na coś świątecznego - koktajl żurawinowy z dodatkiem rozmarynu. Intensywny smak owoców, mocna wódka i świeży, aromatyczny rozmaryn to połączenie, które musisz wypróbować.

Ben Street
Dyrektor Kulinarny Broil King
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA KOKTAJL ŻURAWINOWY:
- 60ml ginu
- 30ml wódki Mezcal
- świeży rozmaryn
- 1 szklanka (250g) cukru
- 100ml toniku dobrej jakości
- 200g świeżej żurawiny
- 1 szklanka wody
- kilka kostek lodu
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu

Sposób przygotowania
JAK PRZYGOTOWAĆ ŚWIĄTECZNY KOKTAJL ŻURAWINOWY? INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
Odpal grill, ustaw pokrętła w pozycji HIGH i pozostaw do osiągnięcia temperatury 260°C. W rondelku wymieszaj świeżą żurawinę, cukier, 2-3 gałązki rozmarynu i 1 szklankę wody. Napełnij szklankę do 2/3 wysokości lodem. Dodaj 30 ml ginu, 15 ml wódki Mezcal, 30 ml przygotowanego syropu żurawinowego i powoli dopełnij szklankę tonikiem. Grilluj gałązkę rozmarynu, aż będzie przypieczona i umieść niewielką ilość w napoju. Dodatkowo możesz udekorować drinka, wkładając do niego świeży rozmaryn. Gotowy drink posyp świeżo zmielonym pieprzem.

Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA KOKTAJL ŻURAWINOWY:
- 60ml ginu
- 30ml wódki Mezcal
- świeży rozmaryn
- 1 szklanka (250g) cukru
- 100ml toniku dobrej jakości
- 200g świeżej żurawiny
- 1 szklanka wody
- kilka kostek lodu
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
