- Broil King®
- Przepisy
- Inne
- Przepis na drożdżówki cynamonowe z lukrem
Przepis na drożdżówki cynamonowe z lukrem
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/1055/692/0/14/fp/images/przepisy/przepis-na-drozdzowki-cynamonowe-z-lukrem/przepis-na-drozdzowki-cynamonowe-z-lukrem-04.jpg)
Metoda przyrządzenia:
PieczenieTyp posiłku:
InneRodzaj posiłku:
DeserCzas przygotowania / Czas gotowania:
20 min. / 40 min.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyCynamon to przyprawa, która obowiązkowo używana jest podczas świąt. Co powiesz na to, aby użyć jej do stworzenia pysznego deseru? Drożdżówki z cynamonem i lukrem to szybki i prosty przepis, który wykorzystasz nawet po świętach.
![](/_ipx/f_png,q_80,s_1536x1536/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/Partnerzy/avatary%2520-%2520tw%25C3%25B3rcy/ben-street.png)
Ben Street
Dyrektor Kulinarny Broil King
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA NADZIENIE
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/4 szklanki masła
- 1,2 łyżki cynamonu (do smaku)
SKŁADNIKI NA POLEWĘ
- 2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3,4 łyżki mleka
![recipe mask](/_ipx/w_1536,f_png,q_80/img/ingredients-mask.png)
Sposób przygotowania
Przyrządzenie ciasta drożdżowego
Drożdże wymieszaj z kilkoma łyżkami ciepłej, ale niegorącej wody i odstaw na 5 minut. Wymieszaj mleko, mąkę i większą część wody. Wyrośnięte ciasto drożdżowe zacznij wyrabiać ręcznie lub za pomocą robota kuchennego wyposażonego w specjalny hak. Jeśli ciasto nie będzie chciało się wyrobić, dodaj odrobinę wody. Ma być gładkie, elastyczne i nie przyklejać się do rąk. Uformuj kulki (po około 100 g) i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Ciasto po tym czasie ma podwoić swoją objętość, jeśli tego nie zrób pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 10 minut.
Formułowanie cynamonek
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/przepis-na-drozdzowki-cynamonowe-z-lukrem/przepis-na-drozdzowki-cynamonowe-z-lukrem-02.jpg)
Kolejny krok to przygotowanie nadzienia. W naczyniu wymieszaj cukier, cynamon oraz chłodne, roztopione wczesniej masło.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na długie pasy o szerokości około 6 cm, nasmaruj równomiernie nadzieniem, następnie zwiń w rulon. Nadszedł czas na grillowanie. Odpal grill, ustaw pokrętła w pozycji MEDIUM i pozostaw do osiągnięcia temperatury 162°C. Po rozgrzaniu się grilla, przekręć pokrętła do pozycji MEDIUM LOW i grilluj bułki przez 30 do 40 minut.
Przygotowanie polewy
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/przepis-na-drozdzowki-cynamonowe-z-lukrem/przepis-na-drozdzowki-cynamonowe-z-lukrem-03.jpg)
![](/_ipx/f_jpeg,q_80,s_1536x1007/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/resize/610/400/fp/images/przepisy/przepis-na-drozdzowki-cynamonowe-z-lukrem/przepis-na-drozdzowki-cynamonowe-z-lukrem-01.jpg)
Kiedy cynamonki pieką się na grillu możesz przygotować polewę. W tym celu wymieszaj cukier puder z ekstraktem wanilinowym i mlekiem. Zacznij od 3 łyżeczek mleka stopniowo dodając składniki, tak aby powstała gęsta i jednolita konsystencja. Serwuj drożdżówki, po lekkim schłodzeniu. Mają być wciąż ciepłe, ale nie gorące.
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/1055/692/0/14/fp/images/przepisy/przepis-na-drozdzowki-cynamonowe-z-lukrem/przepis-na-drozdzowki-cynamonowe-z-lukrem-04.jpg)
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA NADZIENIE
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/4 szklanki masła
- 1,2 łyżki cynamonu (do smaku)
SKŁADNIKI NA POLEWĘ
- 2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3,4 łyżki mleka
![recipe mask](/_ipx/w_1536,f_png,q_80/img/ingredients-mask.png)