- Broil King®
- Przepisy
- Inne
- Przepis na drożdżówki cynamonowe z lukrem
Przepis na drożdżówki cynamonowe z lukrem

Metoda przyrządzenia:
PieczenieTyp posiłku:
InneRodzaj posiłku:
DeserCzas przygotowania / Czas gotowania:
20 min. / 40 min.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyCynamon to przyprawa, która obowiązkowo używana jest podczas świąt. Co powiesz na to, aby użyć jej do stworzenia pysznego deseru? Drożdżówki z cynamonem i lukrem to szybki i prosty przepis, który wykorzystasz nawet po świętach.

Ben Street
Dyrektor Kulinarny Broil King
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/4 szklanki masła
- 1,2 łyżki cynamonu (do smaku)
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3,4 łyżki mleka

Sposób przygotowania
Przyrządzenie ciasta drożdżowego
Drożdże wymieszaj z kilkoma łyżkami ciepłej, ale niegorącej wody i odstaw na 5 minut. Wymieszaj mleko, mąkę i większą część wody. Wyrośnięte ciasto drożdżowe zacznij wyrabiać ręcznie lub za pomocą robota kuchennego wyposażonego w specjalny hak. Jeśli ciasto nie będzie chciało się wyrobić, dodaj odrobinę wody. Ma być gładkie, elastyczne i nie przyklejać się do rąk. Uformuj kulki (po około 100g) i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Ciasto po tym czasie ma podwoić swoją objętość, jeśli tego nie zrobi, pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 10 minut.
Formułowanie cynamonek

Kolejny krok to przygotowanie nadzienia. W naczyniu wymieszaj cukier, cynamon oraz chłodne, roztopione wcześniej masło.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na długie pasy o szerokości około 6 cm, nasmaruj równomiernie nadzieniem, następnie zwiń w rulon. Nadszedł czas na grillowanie. Odpal grill, ustaw pokrętła w pozycji MEDIUM i pozostaw do osiągnięcia temperatury 162°C. Po rozgrzaniu się grilla przekręć pokrętła do pozycji MEDIUM LOW i grilluj bułki przez 30 do 40 minut.
Przygotowanie polewy


Kiedy cynamonki pieką się na grillu, możesz przygotować polewę. W tym celu wymieszaj cukier puder z ekstraktem waniliowym i mlekiem. Zacznij od 3 łyżeczek mleka, stopniowo dodając składniki, tak aby powstała gęsta i jednolita konsystencja. Serwuj drożdżówki, po lekkim schłodzeniu. Mają być wciąż ciepłe, ale nie gorące.

Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/4 szklanki masła
- 1,2 łyżki cynamonu (do smaku)
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3,4 łyżki mleka
