- Broil King®
- Przepisy
- Drób
- Przepis na zapiekankę chlebową z dużą ilością mięsa
Przepis na zapiekankę chlebową z dużą ilością mięsa

Metoda przyrządzenia:
PieczenieTyp posiłku:
DróbRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
20 min. / 1 godz.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŚredniSłysząc słowo zapiekanka, myślimy o makaronie przykrytym dużą ilością sosu. Tym razem mam dla Ciebie przepis na nieco inną zapiekankę. Chleb na zakwasie połączono z dużą ilością mięsa, selerem, a to wszystko zapieczono z dodatkiem bulionu. Pycha - ugrilluj i przekonaj się do nowej wersji zapiekanki.

Ben Street
Dyrektor Kulinarny Broil King
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA ZAPIEKANKĘ CHLEBOWĄ Z DUŻĄ ILOŚCIĄ MIĘSA:
- 1 bochenek chleba na zakwasie
- 1 opakowanie surowych cienkich kiełbasek
- 4 łodygi selera
- 1 średnia czerwona cebula
- mielone/krojone podroby z indyka
- 50ml rozpuszczonego masła
- przyprawa Broil King “KC Spice Rub”
- 1l bulionu

Sposób przygotowania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ZAPIEKANKI NA GRILLU GAZOWYM
Odpal grill, ustaw pokrętła w pozycji MEDIUM i pozostaw do osiągnięcia temperatury 177°C. Pokrój chleb w słupki, selera w plastry, a cebulę w drobną kostkę. Następnie usuń folię z kiełbasek i pokrój je w kawałki lub rozgnieć palcami.
Z żeliwnej brytfanny do żeberek wyjmij stalowy ruszt i umieść w niej przygotowane wcześniej składniki z pominięciem bulionu oraz masła. Przemieszaj wszystkie składniki długimi szczypcami i wklej 1 szklankę bulionu.
Następnie piecz przez około 20 minut. Po tym czasie dolej 1 szklankę bulionu i polej połową roztopionego masła. Piecz kolejne 20 minut, później dolej bulion i polej końcówką masła. Piecz do momentu, aż składniki lekko się zarumienią. Zapiekanka powinna wtedy wchłonąć cały bulion, jeśli tego nie zrobiła, pozostaw do pieczenia jeszcze przez kilka minut. Ściągnij brytfannę z grilla, skorzystaj ze skórzanych rękawiczek, ponieważ akcesorium zdążyło się nagrzać. Podawaj bezpośrednio po ugrillowaniu, prosto z brytfanny.

Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA ZAPIEKANKĘ CHLEBOWĄ Z DUŻĄ ILOŚCIĄ MIĘSA:
- 1 bochenek chleba na zakwasie
- 1 opakowanie surowych cienkich kiełbasek
- 4 łodygi selera
- 1 średnia czerwona cebula
- mielone/krojone podroby z indyka
- 50ml rozpuszczonego masła
- przyprawa Broil King “KC Spice Rub”
- 1l bulionu
