Przepis na udka z kaczki w sosie pomarańczowym

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Drób
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

20 min. / 2 godz.

plate

Ilość osób:

2

Kaczka uznawana jest za najszlachetniejszy typ drobiu. Jej kruche mięso i delikatny smak spowodowały, że często określa się ją królową drobiu. Dziś, mam dla Ciebie propozycję, która sprawi, że zaskoczysz swoich bliskich. Krucha kaczka o słodkim smaku przypadnie do gustu nawet najmłodszym. 

Ben Street

Dyrektor Kulinarny Broil King

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA UDKA Z KACZKI W SOSIE POMARAŃCZOWYM

  • Udka z kaczki 
  • Sól 

SKŁADNIKI NA SOS HISZPAŃSKI

  • 500g cebuli 
  • 500g selera 
  • 500g marchewki 
  • olej roślinny 
  • 2 łyżki stołowe mąki 
  • 1 litr bulionu z kurczaka lub kaczki 

SKŁADNIKI NA SOS POMARAŃCZOWY

  • sos hiszpański 
  • bulion z kurczaka lub kaczki 
  • sok z 3 pomarańczy 
  • skórka z 1 pomarańczy 
  • ½ cytryny 
  • tymianek 
  • masło 
recipe mask

Sposób przygotowania

JAK PRZYGOTOWAĆ UDKA Z KACZKI W SOSIE POMARAŃCZOWYM?

Posól udka i pozostaw na 30 minut. Po tym czasie odpal grill, ustaw pokrętła w pozycji LOW i zostaw do osiągnięcia temperatury 149°C. W międzyczasie przygotuj sos hiszpański, pokrój w kostkę warzywa. Do rondelka wlej odrobinę oleju i zeszklij cebulę, następnie dodaj seler i marchewkę. Podsmażaj do momentu, w którym warzywa nabiorą złoto-brązowego koloru, następnie dodaj mąkę i bulion. Przykryj garnek, pozostaw na średnim ogniu, aż ilość bulionu zredukuje się o 2/3, a następnie wyciągnij z sosu warzywa. Ściągnij garnek z palnika i odłóż na bok.

 

Umieść udka kaczki na rusztach i grilluj przez 2 godziny, aż osiągną wewnętrzną temperaturę 75°C. Do pomiaru temperatury użyj termometru błyskawicznego, który po wbiciu w potrawę natychmiast poda Ci dokładny odczyt. Wykorzystaj wolny czas podczas grillowania udek i przygotuj sos pomarańczowy. W rondelku umieść przygotowany wcześniej sos hiszpański i dodaj do niego sok z pomarańczy. Gotuj mieszankę na wolny ogniu, aż pozostanie tylko połowa jej zawartości. Następnie zmniejsz temperaturę i dodaj 100g masła, mieszaj do roztopienia. Dodaj tymianek, sok z cytryny i posól do smaku. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. 

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA UDKA Z KACZKI W SOSIE POMARAŃCZOWYM

  • Udka z kaczki 
  • Sól 

SKŁADNIKI NA SOS HISZPAŃSKI

  • 500g cebuli 
  • 500g selera 
  • 500g marchewki 
  • olej roślinny 
  • 2 łyżki stołowe mąki 
  • 1 litr bulionu z kurczaka lub kaczki 

SKŁADNIKI NA SOS POMARAŃCZOWY

  • sos hiszpański 
  • bulion z kurczaka lub kaczki 
  • sok z 3 pomarańczy 
  • skórka z 1 pomarańczy 
  • ½ cytryny 
  • tymianek 
  • masło 
recipe mask
Przewiń do góry