- Broil King®
- Przepisy
- Drób
- Przepis na udka z kaczki w sosie pomarańczowym
Przepis na udka z kaczki w sosie pomarańczowym
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
DróbRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
20 min. / 2 godz.
Ilość osób:
2Kaczka uznawana jest za najszlachetniejszy typ drobiu. Jej kruche mięso i delikatny smak spowodowały, że często określa się ją królową drobiu. Dziś, mam dla Ciebie propozycję, która sprawi, że zaskoczysz swoich bliskich. Krucha kaczka o słodkim smaku przypadnie do gustu nawet najmłodszym.
Ben Street
Dyrektor Kulinarny Broil King
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA UDKA Z KACZKI W SOSIE POMARAŃCZOWYM
- Udka z kaczki
- Sól
SKŁADNIKI NA SOS HISZPAŃSKI
- 500g cebuli
- 500g selera
- 500g marchewki
- olej roślinny
- 2 łyżki stołowe mąki
- 1 litr bulionu z kurczaka lub kaczki
SKŁADNIKI NA SOS POMARAŃCZOWY
- sos hiszpański
- bulion z kurczaka lub kaczki
- sok z 3 pomarańczy
- skórka z 1 pomarańczy
- ½ cytryny
- tymianek
- masło
Sposób przygotowania
JAK PRZYGOTOWAĆ UDKA Z KACZKI W SOSIE POMARAŃCZOWYM?
Posól udka i pozostaw na 30 minut. Po tym czasie odpal grill, ustaw pokrętła w pozycji LOW i zostaw do osiągnięcia temperatury 149°C. W międzyczasie przygotuj sos hiszpański, pokrój w kostkę warzywa. Do rondelka wlej odrobinę oleju i zeszklij cebulę, następnie dodaj seler i marchewkę. Podsmażaj do momentu, w którym warzywa nabiorą złoto-brązowego koloru, następnie dodaj mąkę i bulion. Przykryj garnek, pozostaw na średnim ogniu, aż ilość bulionu zredukuje się o 2/3, a następnie wyciągnij z sosu warzywa. Ściągnij garnek z palnika i odłóż na bok.
Umieść udka kaczki na rusztach i grilluj przez 2 godziny, aż osiągną wewnętrzną temperaturę 75°C. Do pomiaru temperatury użyj termometru błyskawicznego, który po wbiciu w potrawę natychmiast poda Ci dokładny odczyt. Wykorzystaj wolny czas podczas grillowania udek i przygotuj sos pomarańczowy. W rondelku umieść przygotowany wcześniej sos hiszpański i dodaj do niego sok z pomarańczy. Gotuj mieszankę na wolny ogniu, aż pozostanie tylko połowa jej zawartości. Następnie zmniejsz temperaturę i dodaj 100g masła, mieszaj do roztopienia. Dodaj tymianek, sok z cytryny i posól do smaku. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA UDKA Z KACZKI W SOSIE POMARAŃCZOWYM
- Udka z kaczki
- Sól
SKŁADNIKI NA SOS HISZPAŃSKI
- 500g cebuli
- 500g selera
- 500g marchewki
- olej roślinny
- 2 łyżki stołowe mąki
- 1 litr bulionu z kurczaka lub kaczki
SKŁADNIKI NA SOS POMARAŃCZOWY
- sos hiszpański
- bulion z kurczaka lub kaczki
- sok z 3 pomarańczy
- skórka z 1 pomarańczy
- ½ cytryny
- tymianek
- masło