- Broil King®
- Przepisy
- Drób
- Przepis na luzowany kurczak w koszu do grillowania
Przepis na luzowany kurczak w koszu do grillowania
Metoda przyrządzenia:
PieczenieTyp posiłku:
DróbRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
20 min. / 45 min.
Ilość osób:
6Poziom trudności:
ŁatwyTemperatura w mięsie (°C)
74Temperatura w grillu (°C)
177Luzowany kurczak, znany również jako kurczak bez kości to solidna porcja mięsa, która wygląda obłędnie na stole, gdy podajemy w rozłożonej formie! Ten sposób podania ogranicza też uciążliwą zabawę z kośćmi oraz pozwala na idealne wypieczenie każdego kawałka mięsa. Kosz do grillowania pomoże w obracaniu kurczaka oraz zapobiegnie przywieraniu do rusztu, dzięki czemu skórka będzie idealnie chrupiącą.
Ben Street
Dyrektor Kulinarny Broil King
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA LUZOWANY KURCZAK W KOSZU DO GRILLOWANIA:
- 1 luzowany kurczak
- przyprawa do BBQ
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
PRZYGOTOWANIE LUZOWANEGO KURCZAKA W KOSZU DO GRILLOWANIA
Wiele sklepów mięsnych oferuje luzowanie mięsa drobiowego na życzenie lub już uprzednio przygotowane w ten sposób mięso. W internecie jest też wiele świetnych materiałów wideo jak prawidłowo to zrobić samemu. Przejdźmy zatem do kolejnego punktu.
Dodatek pelletu Smoke Master's nasyci kurczaka aromatem wiśni i klonu. W grillach na Pellet wystarczy dodać tę mieszankę pelletów do zbiornika, w przypadku grilla gazowego skorzystaj ze skrzynki do wędzenia. Rozgrzej grill gazowy z pokrętłami ustawionymi w pozycji MEDIUM lub wybierz temperaturę 177ºC w przypadku grilla Pellet - możesz użyć dedykowanego trybu PIECZENIE. Podczas gdy grill się rozgrzewa, dokładnie natrzyj kurczaka oliwą z oliwek oraz intensywnie przypraw. Połóż szeroko rozłożonego kurczaka w koszu do grillowania skórą do góry.
GRILLOWANIE KURCZAKA W KOSZU DO GRILLOWANIA
Umieść kosz do grillowania z kurczakiem na rozgrzanym ruszcie (mięsem do dołu), piecz tak przez 45 minut. Po tym czasie odwróć kosz na drugą stronę, umożliwia on zachowanie kurczaka w pierwotnym ułożeniu i uniknięcie rozerwanie mięsa przy przewracaniu. Piecz przez kolejne 45 minut. Mięso z kurczaka jest gotowe do podania, gdy osiągnie temperaturę wewnętrzną 74°C w najgrubszym miejscu, a skórka będzie złoto-brązowa. Możesz posłużyć się termometrem do błyskawicznego pomiaru temperatury. Podawaj z ulubionymi dodatkami!
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA LUZOWANY KURCZAK W KOSZU DO GRILLOWANIA:
- 1 luzowany kurczak
- przyprawa do BBQ
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek