- Broil King®
- Przepisy
- Drób
- Przepis na indyka prosto z grilla
Przepis na indyka prosto z grilla
Metoda przyrządzenia:
PieczenieTyp posiłku:
DróbRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
30 min. / 2 godz.
Ilość osób:
8Poziom trudności:
ŁatwyIndyk znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. Jest to mięso, które nie potrzebuje wielu ulepszaczy, aby zachwycić smakiem. Postaw na prostotę i wypróbuj mój przepis. Odrobina tymianku i masło to wszystko, czego potrzebujesz. Odpal swój grill i przygotuj ucztę dla bliskich.
Ben Street
Dyrektor Kulinarny Broil King
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA INDYKA PROSTO Z GRILLA
- 1 cały indyk
- przyprawa Broil King “KC BBQ Spice Rub”
- 250 g roztopionego masła
- świeży tymianek
Sposób przygotowania
Jak przyrządzić indyka na grillu gazowym? sposób grillowania indyka?
Odpal grill, ustaw pokrętła w pozycji MEDIUM i pozostaw do osiągnięcia temperatury 177°C.
Czas na przygotowanie mięsa - pamiętaj, że rozdrabnianie surowego indyka da Ci więcej mięsa niż krojenie ugotowanego. Nie spiesz się i starannie podziel indyka na poszczególne partie: klatka piersiowa, udka i piersi. Po rozdrobnieniu posmaruj kawałki indyka odrobiną masła i dodaj przyprawę. Ponieważ mięso z piersi najprawdopodobniej wyschnie, należy ją smarować lub obstrzykiwać podczas grillowania. Wymieszaj pozostałe masło, tymianek i odrobinę przyprawy w misce. Użyj strzykawki do marynaty Broil King, aby zaaplikować mieszankę bezpośrednio do piersi. Gdy wszystko jest już przyprawione, umieść indyka w koszu do grillowania Broil King i zamknij pokrywkę. Jeśli twój indyk jest bardzo duży, możesz potrzebować wielu koszy lub możesz upiec indyka bezpośrednio na rusztach. W trakcie grillowania smaruj indyka od 2 do 3 razy niewielką ilością przygotowanej wcześniej mieszanki. Zdejmij z ognia, gdy temperatura wewnętrzna osiągnie 77°C. Sprawdź to za pomocą termometru błyskawicznego, który po wbiciu w grillującą się potrawę natychmiast poda temperaturę. Całkowity czas grillowania może się różnić w zależności od wielkości indyka.
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA INDYKA PROSTO Z GRILLA
- 1 cały indyk
- przyprawa Broil King “KC BBQ Spice Rub”
- 250 g roztopionego masła
- świeży tymianek