- Broil King®
- Przepisy
- Drób
- Przepis na grillowane udka z kurczaka w stylu śródziemnomorskim
Przepis na grillowane udka z kurczaka w stylu śródziemnomorskim
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
DróbRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
20 min. / 40 min.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyŚródziemnomorska kuchnia jest słynna na całym świecie ze swoich aromatycznych i pysznych potraw. Warto wypróbować przepis na grillowane udka w stylu śródziemnomorskim. Udka mają delikatny, soczysty smak i doskonale nadają się na obiad, a warzywny gulasz i ciepła ciabatta podkręcają ich smak.
Ben Street
Dyrektor Kulinarny Broil King
Potrzebne składniki
Składniki:
- 8 udek z kurczaka (bez kości)
- 800g passaty pomidorowej
- 200ml białego wina
- 2 cebule
- 2 papryki
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 1 papryczka chilli
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oregano
- ½ łyżka tymianku
- Szczypta cukru
- 1 ciabatta do podania
- Garść pietruszki
- Świeżo starty parmezan
Sposób przygotowania
Przygotowanie warzyw do gulaszu
Wszystkie warzywa umyj i pokrój w kostkę. Pamiętaj, aby z papryczki chilli usunąć ziarna. Passatę z pomidorów wymieszaj z winem, oliwą i przyprawami. Dodaj szczyptę cukru. Warzywa przełóż do żeliwnego woka i wymieszaj. Na wierzch wlej passatę.
Przygotowanie udek z kurczaka do grillowania
Udka z kurczaka przypraw solą, pieprzem, oliwą i słodką papryką. Umieść kawałki mięsa w koszu do grillowania Broil King. Dzięki umieszczeniu udek w koszu z łatwością obrócisz je podczas grillowania.
Grillowanie udek z kurczaka
Za pomocą uchwytu wielofunkcyjnego wyjmij jedną kratkę rusztu z grilla i w jej miejsce włóż żeliwny wok. Pozostałe ruszty mogą zostać w pozycji rynienkowej. Palnik pod wokiem ustaw na minimalną moc. Warzywa z sosem będą powoli się grillować, pamiętaj bu przemieszać je czasami, aby uniknąć przypalenia. Dwa palniki grilla ustaw również na minimalną moc. Po 30 minutach na ruszt połóż kosz z udkami. Grilluj je na małej mocy palników, obracając co jakiś czas. Udka będą gotowe, kiedy ich skóra ładnie się zarumieni, a wewnętrzna temperatura osiągnie 74°C, temperaturę zmierzysz za pomocą termometru do błyskawicznego pomiaru. W tym czasie warzywa również powinny być już gotowe. Na kilka minut przed końcem grillowania połóż ciabattę na ruszt, aby ją podgrzać.
Serwowanie udek z kurczaka w stylu śródziemnorskim
Używając rękawic i uchwytu wielofunkcyjnego wyjmij wok, udka z kurczaka wyjmij z kosza i połóż na wierzchu warzywnego gulaszu. Udekoruj świeżo startym parmezanem i świeżo posiekaną natką pietruszki. Podawaj z ciabattą.
Potrzebne składniki
Składniki:
- 8 udek z kurczaka (bez kości)
- 800g passaty pomidorowej
- 200ml białego wina
- 2 cebule
- 2 papryki
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 1 papryczka chilli
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oregano
- ½ łyżka tymianku
- Szczypta cukru
- 1 ciabatta do podania
- Garść pietruszki
- Świeżo starty parmezan