- Broil King®
- Przepisy
- Drób
- Pellet - Przepis na pałki z kurczaka wg Clinta
Pellet - Przepis na pałki z kurczaka wg Clinta
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
DróbRodzaj posiłku:
ObiadIlość osób:
4Górna półka grilla
TAKKuchenka boczna
TAKTemperatura w mięsie (°C)
74Temperatura w grillu (°C)
176"Clint's chicken lollies" w dosłownym tłumaczeniu: lizaki z kurczaka, to popularne amerykańskie danie przystawka, chętnie zajadane przy okazji wszelkich imprez sportowych. Bardzo popularne w Polsce podudzia nazywamy pałkami, stąd też takie tłumaczenie tej potrawy. A kim jest Clint? Tego nie jestem pewień, ale na myśl przychodzi mi Clint Estwood w jednym z popularnych westernów, żujący suszoną wołowinę. Podobne skurcze mięśni twarzy wykonujemy podczas zajadania się cudownie skarmelizowaną skórką kurczaka.
Ben Street
Dyrektor Kulinarny Broil King
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA PAŁKI Z KURCZAKA WG. CLINTA:
- 16 podudzi z kurczaka
- 1 opakowanie przyprawy do steaków
- 1 opakowanie przyprawy BBQ
- 1 opakowanie sosu BBQ
- 1/2 szklanki masła
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1/4 szklanki keczupu
- 1kg boczku pokrojonego w grubsze plastry
Sposób przygotowania
PRZYGOTOWANIE PAŁEK Z KURCZAKA WG. CLINTA
Włącz grill na pellet i podążaj za standardowymi instrukcjami, aby uruchomić urządzenie oraz rozgrzać grill, a następnie wybierz tryb PIECZENIE (176°C). W przypadku grilla gazowego ustawiamy pokrętła na średnią moc. Podczas gdy grill rozgrzewa się, należy przygotować mięso. W tym celu możesz naciąć skórkę w dolnej części przy kości, następnie ostrożnie usuń całą skórkę z kurczaka, zachowując jego kształt.
Uwaga: skóra za chwilę będzie nam potrzebna! Oczyść i zeskrob kości tak, aby przesunąć mięso do jej górnej części. Ostrożnie usuń wszystkie ścięgna lub małe chrząstki.
Podudzia przypraw delikatnie przyprawą do steaków, następie owiń boczkiem, tak aby całe były nim otoczone - jeden pasek na każdą porcję. Następnie owiń boczek skórką z kurczaka - ostrożnie, aby zapobiec jego rozplątywaniu się. Piecz podudzia główkami w dół na rusztach lub w brytfannie ze stali szlachetnej (będzie łatwiej przenieść podudzia z kuchni do grilla oraz podać bez uszkodzeń). Piecz przez godzinę w temperaturze 176°C lub do czasu osiągnięcia temperatury wewnętrznej mięsa 74°C.
Grill na pellet pozwala w łatwy sposób określić temperaturę wewnętrzną potrawy. Żądaną wartość możesz wskazać, a następnie wbij sondy termometru w najgrubsze miejsce - grill sam da znać o osiągnięciu wskazanej temperatury. Jak to zrobić dowiesz się z instrukcji obsługi grilla na pellet. Możesz posłużyć się również termometrem do błyskawicznego pomiaru temperatury.
Instrukcja obsługi Pellet Regal™ Instrukcja obsługi Pellet Baron™
Podczas gdy podudzia pieką się na grillu, przygotuj sos do pałeczek. W rondelku z silikonowym pędzelkiem wymieszaj butelkę sosu BBQ z masłem, brązowym cukrem i keczupem. Dodaj 2 łyżki stołowe przyprawy BBQ do sosu i całość dokładnie wymieszaj. Kiedy podudzia będą ładnie przyrumienione, zanurz główki w sosie, tak aby mięso całe pokryło się marynatą. Kości pozostaw suche. Pozwól, aby nadmiar sosu ściekł, zanim odłożysz pałki z powrotem na ruszt lub górną półkę. Od czasu do czasu można dodatkowo przesmarować pałki pozostałą marynatą za pomocą pędzelka silikonowego. Pozostaw podudzia w grillu na kolejne 30 minut do skarmelizowania się sosu. Wyciągnij i podaj od razu.
Serwowanie
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA PAŁKI Z KURCZAKA WG. CLINTA:
- 16 podudzi z kurczaka
- 1 opakowanie przyprawy do steaków
- 1 opakowanie przyprawy BBQ
- 1 opakowanie sosu BBQ
- 1/2 szklanki masła
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1/4 szklanki keczupu
- 1kg boczku pokrojonego w grubsze plastry