Przepis na sałatkę z komosą ryżową i stekiem

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Wołowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Lunch
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

20 min. / 10 min.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Lekka i ziołowa sałatka z komosą ryżową i warzywami, podana z Twoim ulubionym, ugrillowanym stekiem, polana cytrynowym sosem winegret to świetna propozycja na lunch czy kolacje podczas letniego dnia. 

Jannell Lo & Jessica Kalman

Byte Size

Potrzebne składniki

Składniki na sałatkę

  • Dwie porcje ulubionego steku
  • 2 łyżeczki przyprawy do steka
  • 2 szklanki czerwonej bądź białej komosy ryżowej
  • 4 szklanki wody lub nieosolonego bulionu
  • Sól
  • 1 ogórek
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • Pęczek kolendry lub pietruszki
  • Pęczek mięty lub bazylii
  • 4 szalotki

Składniki na ziołowo-cytrynowy sos winegret

  • Pół szklanki oliwy z oliwek
  • ¼ szklanki soku z cytryny
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Sól i pieprz do smaku
recipe mask

Sposób przygotowania

Krok 1

Ugotuj komosę ryżową. Odmierz wodę – powinno być jej dwukrotnie więcej niż ziaren. Zalej ziarna zimną wodą (lub bulionem) i doprowadź ją do wrzenia, a następnie zmniejsz płomień i gotuj powoli przez ok. 15 minut – białą, 20 minut – czerwoną. Po ugotowaniu zostaw ją do ostygnięcia. W międzyczasie rozgrzej grilla do średniej temperatury, a ruszt spryskaj olejem o wysokim stopniu dymienia za pomocą rozpylacza do oleju.  

Krok 2

Wymieszaj wszystkie składniki do sosu ziołowego cytrynowego i odłóż na bok.  
W zależności, jaki stek wybrałeś grill od 3 do 5 minut z każdej strony. Powinien być średnio wypieczony. Sprawdź metody grillowania steka. Po ugrillowaniu przenieś steka na deskę do krojenia i zawiń w papier rzemieślniczy lub folię aluminiową i zostaw go na 5 minut, następnie pokrój w paski.  

Krok 3

Podczas gdy stek będzie w papierze, wymieszaj ostudzoną komosę ryżową z posiekanymi warzywami i z sosem winegret. Podawaj w dużej misce w formie sałatki z paskami steka na wierzchu, dodatkowo możesz polać po steku pozostałym sosem cytrynowo ziołowym.  

Potrzebne składniki

Składniki na sałatkę

  • Dwie porcje ulubionego steku
  • 2 łyżeczki przyprawy do steka
  • 2 szklanki czerwonej bądź białej komosy ryżowej
  • 4 szklanki wody lub nieosolonego bulionu
  • Sól
  • 1 ogórek
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • Pęczek kolendry lub pietruszki
  • Pęczek mięty lub bazylii
  • 4 szalotki

Składniki na ziołowo-cytrynowy sos winegret

  • Pół szklanki oliwy z oliwek
  • ¼ szklanki soku z cytryny
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Sól i pieprz do smaku
recipe mask
Przewiń do góry