Przepis na grillowany stek T-Bone

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Wołowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

30 min. / 10 min.

plate

Ilość osób:

2
hat

Poziom trudności:

Łatwy
kuchenka boczna

Kuchenka boczna

TAK
Strona rusztu stożkowa

Strona rusztów stożkowa

TAK
Temperatura mięsa

Temperatura w mięsie (°C)

55
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

300

T-Bone swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznej kości w kształcie litery T. Ta kość dzieli steka na dwie części, mniejsza to polędwica a większa rostbef. T-Bone to steki, które są cięte dość grubo, dlatego potrzebują trochę więcej czasu na grillu i termometru do kontrolowania temperatury. Sposobów na uzyskanie idealnie wypieczonego steka jest kilka, ale zanim odpowiemy na pytanie, jak przygotować klasycznego steka T-Bone na grillu gazowym, musimy się na chwilę zatrzymać i napisać o dwóch ważnych rzeczach.

 

Podstawowa kwestia to jakość mięsa, dobry stek to dobrej jakości wołowina. Mięso powinno pochodzić ze sprawdzonego źródła, szukajcie sklepów, które dadzą Wam pewność, że mięso pochodzi od bydła ras mięsnych, doskonale, jeśli jest również sezonowane. Mięso na dobrego steka to element, na którym naprawdę nie warto oszczędzać. Jeżeli wasze próby przygotowania steka kończyły się na twardym, gumowatym mięsie to nasza rada - nie zniechęcaj się i kup dobre mięso! Jeżeli nie masz w okolicy sprawdzonego dostawcy, to zamów w sieci. My nasze steki T-Bone kupiliśmy w sprawdzonym sklepie internetowym BeefShop.pl Przeczytaj nasz wywiad ze specjalistą w tej dziedzinie.

 

Druga sprawa to kontrola wewnętrznej temperatury, ponieważ zazwyczaj grillujemy na dworze, gdzie warunki atmosferyczne zmieniają się i nie możemy w 100% ufać grillowaniu na czas. Jeżeli chcesz być pewien, że Twój stek jest idealnie wysmażony, musisz kontrolować temperaturę wewnętrzną. Nie ma innego sposobu. Wykorzystując tylko system czasowy, możesz mieć szczęście i Twój stek może być ok, ale wystarczy cieplejszy dzień, trochę wyższa temperatura startowa mięsa, cieńszy stek i mięso może być wypieczone zbyt mocno. Jeżeli już inwestujesz w dobrej jakości mięso i chcesz przygotować idealnego steka z grilla to szkoda ryzykować. Termometr pozwoli Ci kontrolować temperaturę mięsa i będziesz mieć pewność, że stopień wysmażenia jest taki, jak chcesz.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

  • dobrej jakości stek o grubości minimum 3cm

Do podania:

  • oliwa, sól i pieprz
  • masło
  • czosnek
  • gałązka rozmarynu
recipe mask

Sposób przygotowania

Jak przygotować na grillu gazowym idealnego steka?

Dobry, sezonowany stek nie potrzebuje marynowania, a do doprawienia wystarczy oliwa, sól i świeżo mielony pieprz. Jest kilka szkół, które mówią o soleniu, nie soleniu, soleniu ale wcześniej... nie wchodzimy tu w polemikę, ale dzielimy się naszym doświadczeniem.

Mięso przed położeniem na ruszt powinno mieć temperaturę otoczenia, dlatego wyciągnij je z lodówki na 30 minut przed grillowaniem. Natrzyj stek oliwą i oprósz grubą warstwą soli i pieprzu. Ważne, aby przyprawione mięso nie czekało na grillowanie, dlatego zrób to chwilę przed położeniem na ruszt.

Grillowanie steka T-Bone

Rozgrzej ruszt, ustawiając pokrętła w pozycji HIGH, kiedy temperatura wewnątrz grilla osiągnie 300ºC, możesz zacząć grillować. Jeżeli masz termometr z dwoma sondami (#61935), włóż jedną z nich w najgrubszą część mięsa, ale tak, żeby nie dotykała kości. Na termometrze możesz wybrać sobie stopień wysmażenia mięsa lub sam ustawić wybraną temperaturę. 

Grillowanie steka

Na rozgrzany, posmarowany tłuszczem ruszt kładziemy mięso. Naszego T-Bone'a grillujemy przez 10 minut (przy grubszych stekach, mięso może potrzebować do 14 minut) obracając go w międzyczasie 4 razy, czyli grillujemy metodą Ten and Two. Ta metoda, o której więcej przeczytasz w tym artykule, daje Ci gwarancję uzyskania diamentowego wzoru na mięsie. Po 10 minutach stek osiągnie temperaturę wewnętrzną ok. 55ºC. Wtedy ściągamy go z grilla i zostawiamy na kilka minut, aby mięso odpoczęło. W tym czasie temperatura powinna podnieść się do 58-60ºC. Jeżeli jest chłodniejszy dzień, możesz przykryć mięso papierem rzeźniczym Broil King.

Tabela wewnętrznej temperatury wołowiny

Stopień wysmażenia

Temperatura wewnętrzna

Cechy charakterystyczne

Extra-rare or Blue (bleu)

26°C - 28°C

mięso jest miękkie i delikatne, przypomina surowe

Rare

49°C - 51°C

miękkie w dotyku

Medium Rare

55°C - 57°C

stawia niewielki opór w dotyku, zaczyna twardnieć

Medium

60°C - 63°C

dla tych, którzy nie mogą się zdecydować 

Medium Well

65°C - 69°C

zwiększona twardość

Well Done

71°C

twarde w dotyku, bardzo dobrze wysmażone,
brak czerwonego/różowego środka

Podawanie steka T-Bone

W trakcie grillowania na bocznej kuchence rozpuszczamy masło, do którego dodajemy rozgnieciony dłonią ząbek czosnku oraz gałązkę rozmarynku. Steka podajemy wyciętego z kości tak, aby rostbef i polędwica były podane osobno. Mięso możesz pokroić w grube plastry i polać roztopionym masłem.

Potrzebne składniki

  • dobrej jakości stek o grubości minimum 3cm

Do podania:

  • oliwa, sól i pieprz
  • masło
  • czosnek
  • gałązka rozmarynu
recipe mask
Przewiń do góry