- Broil King®
- Przepisy
- Wołowina
- Przepis na stek Rib Eye
Przepis na stek Rib Eye
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/przepis-na-stek-rib-eye/przepis-na-stek-rib-eye-01.jpg)
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
WołowinaRodzaj posiłku:
ObiadPoziom trudności:
ŁatwyStek Rib Eye wyróżnia się pięknym, marmurowym tłuszczem oraz tzw. okiem (stąd nazwa steka). Spora zawartość tłuszczu zapewnia doskonały smak oraz soczystą i delikatną konsystencję. Kupując mięso, wybieraj te o ładnym ciemnoczerwonym kolorze z dużą ilością marmuru (linie tłuszczu przecinające mięso). Tłuszcz jest nośnikiem smaku i aromatu, w tym wypadku im go więcej tym lepiej. Na grilla polecamy steki o grubości 2,5-3 cm. Sezonowane mięso daje gwarancję uzyskania najlepszego smaku.
Stek Rib Eye przygotujemy trochę inaczej niż stek z kością (przepis na idealny stek T-Bone). Dziś grilujemy mięso w wysokiej temperaturze na ruszcie, a następnie damy mu czas na uzyskanie odpowiedniej temperatury wewnętrznej na górnej półce. Aby uzyskać doskonały stopień wypieczenia steka wykorzystaj termometr z dwoma sondami, będziesz mógł na bieżąco kontrolować temperaturę.
![](/_ipx/f_png,q_80,s_1536x1536/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/140/145/18/17/fp/images/icon/instrukcja-broil-king.png)
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI DO PRZYGOTOWANIA STEKA RIB EYE Z GRILLA
- Dobrej jakości, sezonowany stek o grubości min. 3 cm.
- oliwa, sól i pieprz
- płatki chilli (opcjonalnie)
Do podania (opcjonalnie)
- młody szpinak
- maliny
- ser gorgonzola
- sos balsamiczny
![recipe mask](/_ipx/w_1536,f_png,q_80/img/ingredients-mask.png)
Sposób przygotowania
JAK PRZYGOTOWAĆ STEK RIB EYE Z GRILLA
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/przepis-na-stek-rib-eye/przepis-na-stek-rib-eye-02.jpg)
Stek wyciągnij z lodówki na 30 minut przed grillowaniem i pozwól mu uzyskać temperaturę pokojową. Rozgrzej grill ustawiając pokrętła w pozycji HIGH, temperatura wewnętrzna grilla powinna osiągnąć 300ºC. Dopiero teraz posmaruj mięso oliwą i grubo oprósz solą i pieprzem. Ruszt posmaruj tluszczem i połóż przygotowane mięso. Grilluj steka przez 6 minut, aby uzyskać diamentowy wzór obracaj go 4 razy co 1,5 minuty. (zobacz na czym polega metoda grillowania Ten and Two).
STEK RIB EYE Z GRILLA
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/przepis-na-stek-rib-eye/przepis-na-stek-rib-eye-03.jpg)
![](/_ipx/f_jpeg,q_80,s_1536x1007/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/resize/610/400/fp/images/przepisy/przepis-na-stek-rib-eye/przepis-na-stek-rib-eye-04.jpg)
Po tym czasie przełóż stek na górną półkę, zamknij pokrywę grilla i poczekaj aż osiągnie wewnętrzną temperaturę odpowiednią dla wybranego przez Ciebie stopnia wysmażenia. W naszym przypadku osiągnięcie temperatury 57ºC zajęło 9 minut. Czas grillowania może być różny i zależny od grubości mięsa oraz temperatury otoczenia. Rekomendujemy kontrolowanie czasu grillowania przez użycie termometra, dzięki czemu zyskasz gwarancję, że wysokiej jakości mięso uzyska doskonały smak i ulubiony stopień wysmażenia.
Przed pokrojeniem zostaw mięso aby odpoczęło i związało soki, daj mu ok. 10 minut.
PODAWANIE STEKA Z GRILLA
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/przepis-na-stek-rib-eye/przepis-na-stek-rib-eye-01.jpg)
Stek możesz podawać w całości lub pokrojony w grube plastry, jako dodatek proponujemy szybką sałatkę ze szpinakiem i malinami.
TABELA WEWNĘTRZNEJ TEMPERATURY WOŁOWINY
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/przepis-na-stek-rib-eye/przepis-na-stek-rib-eye-06.jpg)
Stopień wysmażenia |
Temperatura wewnętrzna |
Cechy charakterystyczne |
---|---|---|
Extra-rare or Blue (bleu) |
26°C - 28°C |
mięso jest miękkie i delikatne, przypomina surowe |
Rare |
49°C - 51°C |
miękkie w dotyku |
Medium Rare |
55°C - 57°C |
stawia niewielki opór w dotyku, zaczyna twardnieć |
Medium |
60°C - 63°C |
dla tych co nie mogą się zdecydować |
Medium Well |
65°C - 69°C |
zwiększona twardość |
Well Done |
71°C |
twarde w dotyku, bardzo dobrze wysmażone, |
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/przepis-na-stek-rib-eye/przepis-na-stek-rib-eye-01.jpg)
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI DO PRZYGOTOWANIA STEKA RIB EYE Z GRILLA
- Dobrej jakości, sezonowany stek o grubości min. 3 cm.
- oliwa, sól i pieprz
- płatki chilli (opcjonalnie)
Do podania (opcjonalnie)
- młody szpinak
- maliny
- ser gorgonzola
- sos balsamiczny
![recipe mask](/_ipx/w_1536,f_png,q_80/img/ingredients-mask.png)