Przepis na stek Rib Eye

Stek Rib Eye wyróżnia się pięknym, marmurowym tłuszczem oraz tzw. okiem (stąd nazwa steka). Spora zawartość tłuszczu zapewnia doskonały smak oraz soczystą i delikatną konsystencję. Kupując mięso, wybieraj te o ładnym ciemnoczerwonym kolorze z dużą ilością marmuru (linie tłuszczu przecinające mięso). Tłuszcz jest nośnikiem smaku i aromatu, w tym wypadku im go więcej, tym lepiej. Na grilla polecamy steki o grubości 2,5-3 cm. Sezonowane mięso daje gwarancję uzyskania najlepszego smaku.

 

Stek Rib Eye przygotujemy trochę inaczej niż stek z kością (przepis na idealny stek T-Bone). Dziś grillujemy mięso w wysokiej temperaturze na ruszcie, a następnie damy mu czas na uzyskanie odpowiedniej temperatury wewnętrznej na górnej półce. Aby uzyskać doskonały stopień wypieczenia steka, wykorzystaj termometr z dwoma sondami, będziesz mógł na bieżąco kontrolować temperaturę.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI DO PRZYGOTOWANIA STEKA RIB EYE Z GRILLA:

  • dobrej jakości, sezonowany stek o grubości minimum 3cm.
  • oliwa, sól i pieprz
  • płatki chilli (opcjonalnie)

Do podania (opcjonalnie):

  • młody szpinak
  • maliny
  • ser gorgonzola
  • sos balsamiczny
recipe mask

Sposób przygotowania

JAK PRZYGOTOWAĆ STEK RIB EYE Z GRILLA

Stek wyciągnij z lodówki na 30 minut przed grillowaniem i pozwól mu uzyskać temperaturę pokojową. Rozgrzej grill, ustawiając pokrętła w pozycji HIGH, temperatura wewnętrzna grilla powinna osiągnąć 300ºC. Dopiero teraz posmaruj mięso oliwą i grubo oprósz solą i pieprzem. Ruszt posmaruj tłuszczem i połóż przygotowane mięso. Grilluj steka przez 6 minut. Aby uzyskać diamentowy wzór, obracaj go 4 razy co 1,5 minuty. (zobacz na czym polega metoda grillowania Ten and Two).

STEK RIB EYE Z GRILLA

Po tym czasie przełóż stek na górną półkę, zamknij pokrywę grilla i poczekaj, aż osiągnie wewnętrzną temperaturę odpowiednią dla wybranego przez Ciebie stopnia wysmażenia. W naszym przypadku osiągnięcie temperatury 57ºC zajęło 9 minut. Czas grillowania może być różny i zależny od grubości mięsa oraz temperatury otoczenia. Rekomendujemy kontrolowanie czasu grillowania przez użycie termometru. Dzięki temu zyskasz gwarancję, że wysokiej jakości mięso uzyska doskonały smak i ulubiony stopień wysmażenia.

Przed pokrojeniem zostaw mięso, aby odpoczęło i związało soki, daj mu ok. 10 minut.

PODAWANIE STEKA Z GRILLA

Stek możesz podawać w całości lub pokrojony w grube plastry, jako dodatek proponujemy szybką sałatkę ze szpinakiem i malinami.

TABELA WEWNĘTRZNEJ TEMPERATURY WOŁOWINY

Stopień wysmażenia

Temperatura wewnętrzna

Cechy charakterystyczne

Extra-rare or Blue (bleu)

26°C - 28°C

mięso jest miękkie i delikatne, przypomina surowe

Rare

49°C - 51°C

miękkie w dotyku

Medium Rare

55°C - 57°C

stawia niewielki opór w dotyku, zaczyna twardnieć

Medium

60°C - 63°C

dla tych, którzy nie mogą się zdecydować 

Medium Well

65°C - 69°C

zwiększona twardość

Well Done

71°C

twarde w dotyku, bardzo dobrze wysmażone,
brak czerwonego/różowego środka

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI DO PRZYGOTOWANIA STEKA RIB EYE Z GRILLA:

  • dobrej jakości, sezonowany stek o grubości minimum 3cm.
  • oliwa, sól i pieprz
  • płatki chilli (opcjonalnie)

Do podania (opcjonalnie):

  • młody szpinak
  • maliny
  • ser gorgonzola
  • sos balsamiczny
recipe mask
Przewiń do góry