- Broil King®
- Przepisy
- Wołowina
- Przepis na stek Rib Eye
Przepis na stek Rib Eye
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
WołowinaRodzaj posiłku:
ObiadPoziom trudności:
ŁatwyStek Rib Eye wyróżnia się pięknym, marmurowym tłuszczem oraz tzw. okiem (stąd nazwa steka). Spora zawartość tłuszczu zapewnia doskonały smak oraz soczystą i delikatną konsystencję. Kupując mięso, wybieraj te o ładnym ciemnoczerwonym kolorze z dużą ilością marmuru (linie tłuszczu przecinające mięso). Tłuszcz jest nośnikiem smaku i aromatu, w tym wypadku im go więcej, tym lepiej. Na grilla polecamy steki o grubości 2,5-3 cm. Sezonowane mięso daje gwarancję uzyskania najlepszego smaku.
Stek Rib Eye przygotujemy trochę inaczej niż stek z kością (przepis na idealny stek T-Bone). Dziś grillujemy mięso w wysokiej temperaturze na ruszcie, a następnie damy mu czas na uzyskanie odpowiedniej temperatury wewnętrznej na górnej półce. Aby uzyskać doskonały stopień wypieczenia steka, wykorzystaj termometr z dwoma sondami, będziesz mógł na bieżąco kontrolować temperaturę.
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI DO PRZYGOTOWANIA STEKA RIB EYE Z GRILLA:
- dobrej jakości, sezonowany stek o grubości minimum 3cm.
- oliwa, sól i pieprz
- płatki chilli (opcjonalnie)
Do podania (opcjonalnie):
- młody szpinak
- maliny
- ser gorgonzola
- sos balsamiczny
Sposób przygotowania
JAK PRZYGOTOWAĆ STEK RIB EYE Z GRILLA
Stek wyciągnij z lodówki na 30 minut przed grillowaniem i pozwól mu uzyskać temperaturę pokojową. Rozgrzej grill, ustawiając pokrętła w pozycji HIGH, temperatura wewnętrzna grilla powinna osiągnąć 300ºC. Dopiero teraz posmaruj mięso oliwą i grubo oprósz solą i pieprzem. Ruszt posmaruj tłuszczem i połóż przygotowane mięso. Grilluj steka przez 6 minut. Aby uzyskać diamentowy wzór, obracaj go 4 razy co 1,5 minuty. (zobacz na czym polega metoda grillowania Ten and Two).
STEK RIB EYE Z GRILLA
Po tym czasie przełóż stek na górną półkę, zamknij pokrywę grilla i poczekaj, aż osiągnie wewnętrzną temperaturę odpowiednią dla wybranego przez Ciebie stopnia wysmażenia. W naszym przypadku osiągnięcie temperatury 57ºC zajęło 9 minut. Czas grillowania może być różny i zależny od grubości mięsa oraz temperatury otoczenia. Rekomendujemy kontrolowanie czasu grillowania przez użycie termometru. Dzięki temu zyskasz gwarancję, że wysokiej jakości mięso uzyska doskonały smak i ulubiony stopień wysmażenia.
Przed pokrojeniem zostaw mięso, aby odpoczęło i związało soki, daj mu ok. 10 minut.
PODAWANIE STEKA Z GRILLA
Stek możesz podawać w całości lub pokrojony w grube plastry, jako dodatek proponujemy szybką sałatkę ze szpinakiem i malinami.
TABELA WEWNĘTRZNEJ TEMPERATURY WOŁOWINY
Stopień wysmażenia |
Temperatura wewnętrzna |
Cechy charakterystyczne |
---|---|---|
Extra-rare or Blue (bleu) |
26°C - 28°C |
mięso jest miękkie i delikatne, przypomina surowe |
Rare |
49°C - 51°C |
miękkie w dotyku |
Medium Rare |
55°C - 57°C |
stawia niewielki opór w dotyku, zaczyna twardnieć |
Medium |
60°C - 63°C |
dla tych, którzy nie mogą się zdecydować |
Medium Well |
65°C - 69°C |
zwiększona twardość |
Well Done |
71°C |
twarde w dotyku, bardzo dobrze wysmażone, |
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI DO PRZYGOTOWANIA STEKA RIB EYE Z GRILLA:
- dobrej jakości, sezonowany stek o grubości minimum 3cm.
- oliwa, sól i pieprz
- płatki chilli (opcjonalnie)
Do podania (opcjonalnie):
- młody szpinak
- maliny
- ser gorgonzola
- sos balsamiczny