- Broil King®
- Przepisy
- Wołowina
- Przepis na rostbef - pieczeń wołowa z sosem musztardowym
Przepis na rostbef - pieczeń wołowa z sosem musztardowym
Metoda przyrządzenia:
SmażenieTyp posiłku:
WołowinaRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
10 min. / 1 godz.
Ilość osób:
2Poziom trudności:
ŁatwyKuchenka boczna
TAKTemperatura w mięsie (°C)
55°CTemperatura w grillu (°C)
120°CJeśli szukasz sposobu na podkreślenie naturalnego smaku wołowiny, przepis na rostbef - pieczeń wołowa z sosem musztardowym jest właśnie dla Ciebie. Delikatne, soczyste i pełne smaku mięso, doskonale komponuje się z kremowym sosem musztardowym z kwaśną śmietanową nutą. Każdy kęs, w którym wyczuć można wyraziste aromatyczne zioła, przyprawy, ale również subtelną słodycz skarmelizowanych szalotek to prawdziwa przyjemność. Przygotowanie tego dania jest prostsze, niż mogłoby się wydawać, a efekt z pewnością zachwyci wszystkich przy stole.
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
Pieczeń wołowa:
- 1 kg rostbefu bez kości
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 3 ząbki czosnku
- 2 gałązki tymianku
- 2 gałązki rozmarynu
- masło klarowane
- mielony pieprz
- sól
Sos musztardowy:
- 250 g szalotki
- 200 ml bulionu wołowego
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 200 g kwaśnej śmietany (30% tłuszczu)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka musztardy Dijon
- mielony pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Pieczeń wołowa z grilla - przygotowanie składników
Aby przyrządzić dzisiejsze danie, nie trzeba wielu przygotowań. Po skompletowaniu składników posiekaj drobno szalotkę, a czosnek obierz i pozostaw w całości.
Grillowany rostbef - wstępne obsmażanie
Aby uzyskać mięso o doskonałym smaku i aromacie konieczne jest jego obsmażenie. W tym celu umieść masło klarowane na patelni znajdującej się na bocznej kuchence grilla. Na rozpuszczone masło, za pomocą szczypiec przełóż rostbef. Dodaj czosnek, gałązki rozmarynu oraz tymianku. Smaż mięso minutę, dwie na każdą ze stron. Co jakiś czas polewaj je ziołowym masłem.
Grillowanie mięsa na stojaku
Gdy mięso osiągnie z obu stron doskonale zarumienioną skórkę, zdejmij je z patelni, posmaruj cienko musztardą Dijon, posól, popieprz i umieść na stojaku do żeberek i pieczeni. Jeśli posiadasz brytfannę ze stali szlachetnej umocuj ją pod stojakiem. Soki wypływające z mięsa, możesz wykorzystać do przygotowania sosu.
Piecz mięso metodą pośrednią w 120°C do momentu, aż osiągnie temperaturę 55°C. Do jej monitorowania użyj termometru (pamiętaj, by umieścić go w najgrubszej części mięsa).
Sos musztardowy - jak zrobić?
Podczas gdy mięso piecze się na stojaku, przygotuj sos. Na patelni, na której obsmażany był rostbef umieść posiekaną szalotkę. Smaż do zarumienienia, a następnie posyp cukrem. Szalotka pięknie się skarmelizuje. Gdy to nastąpi, dodaj wino i bulion i redukuj około 5-7 minut. Następnie dodaj kwaśną śmietanę oraz musztardę Dijon i wymieszaj całość. Gotuj na małym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji gęstego sosu. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Pieczeń wołowa z grilla - sposób podania
Gdy mięso będzie gotowe, zdejmij je z grilla i odłóż na około 5 min na deskę, by odpoczęło. Po tym czasie pokrój pieczeń w plastry. Podawaj z sosem i ulubionymi dodatkami. Doskonale sprawdzą się ziemniaki i różnorodne sałatki.
Potrzebne składniki
Pieczeń wołowa:
- 1 kg rostbefu bez kości
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 3 ząbki czosnku
- 2 gałązki tymianku
- 2 gałązki rozmarynu
- masło klarowane
- mielony pieprz
- sól
Sos musztardowy:
- 250 g szalotki
- 200 ml bulionu wołowego
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 200 g kwaśnej śmietany (30% tłuszczu)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka musztardy Dijon
- mielony pieprz
- sól