Przepis na rostbef - pieczeń wołowa z sosem musztardowym

flame

Metoda przyrządzenia:

Smażenie
food tray

Typ posiłku:

Wołowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

10 min. / 1 godz.

plate

Ilość osób:

2
hat

Poziom trudności:

Łatwy
kuchenka boczna

Kuchenka boczna

TAK
Temperatura mięsa

Temperatura w mięsie (°C)

55°C
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

120°C

Jeśli szukasz sposobu na podkreślenie naturalnego smaku wołowiny, przepis na rostbef - pieczeń wołowa z sosem musztardowym jest właśnie dla Ciebie. Delikatne, soczyste i pełne smaku mięso, doskonale komponuje się z kremowym sosem musztardowym z kwaśną śmietanową nutą. Każdy kęs, w którym wyczuć można wyraziste aromatyczne zioła, przyprawy, ale również subtelną słodycz skarmelizowanych szalotek to prawdziwa przyjemność. Przygotowanie tego dania jest prostsze, niż mogłoby się wydawać, a efekt z pewnością zachwyci wszystkich przy stole.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

Pieczeń wołowa:

  • 1 kg rostbefu bez kości
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • masło klarowane
  • mielony pieprz
  • sól

Sos musztardowy:

  • 250 g szalotki
  • 200 ml bulionu wołowego
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 200 g kwaśnej śmietany (30% tłuszczu)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • mielony pieprz
  • sól
recipe mask

Sposób przygotowania

Pieczeń wołowa z grilla - przygotowanie składników

Aby przyrządzić dzisiejsze danie, nie trzeba wielu przygotowań. Po skompletowaniu składników posiekaj drobno szalotkę, a czosnek obierz i pozostaw w całości.

Grillowany rostbef - wstępne obsmażanie

Aby uzyskać mięso o doskonałym smaku i aromacie konieczne jest jego obsmażenie. W tym celu umieść masło klarowane na patelni znajdującej się na bocznej kuchence grilla. Na rozpuszczone masło, za pomocą szczypiec przełóż rostbef. Dodaj czosnek, gałązki rozmarynu oraz tymianku. Smaż mięso minutę, dwie na każdą ze stron. Co jakiś czas polewaj je ziołowym masłem.

Grillowanie mięsa na stojaku

Gdy mięso osiągnie z obu stron doskonale zarumienioną skórkę, zdejmij je z patelni, posmaruj cienko musztardą Dijon, posól, popieprz i umieść na stojaku do żeberek i pieczeni. Jeśli posiadasz brytfannę ze stali szlachetnej umocuj ją pod stojakiem. Soki wypływające z mięsa, możesz wykorzystać do przygotowania sosu.
Piecz mięso metodą pośrednią w 120°C do momentu, aż osiągnie temperaturę 55°C. Do jej monitorowania użyj termometru (pamiętaj, by umieścić go w najgrubszej części mięsa).

Sos musztardowy - jak zrobić?

Podczas gdy mięso piecze się na stojaku, przygotuj sos. Na patelni, na której obsmażany był rostbef umieść posiekaną szalotkę. Smaż do zarumienienia, a następnie posyp cukrem. Szalotka pięknie się skarmelizuje. Gdy to nastąpi, dodaj wino i bulion i redukuj około 5-7 minut. Następnie dodaj kwaśną śmietanę oraz musztardę Dijon i wymieszaj całość. Gotuj na małym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji gęstego sosu. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Pieczeń wołowa z grilla - sposób podania

Gdy mięso będzie gotowe, zdejmij je z grilla i odłóż na około 5 min na deskę, by odpoczęło. Po tym czasie pokrój pieczeń w plastry. Podawaj z sosem i ulubionymi dodatkami. Doskonale sprawdzą się ziemniaki i różnorodne sałatki.

Potrzebne składniki

Pieczeń wołowa:

  • 1 kg rostbefu bez kości
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • masło klarowane
  • mielony pieprz
  • sól

Sos musztardowy:

  • 250 g szalotki
  • 200 ml bulionu wołowego
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 200 g kwaśnej śmietany (30% tłuszczu)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • mielony pieprz
  • sól
recipe mask
Przewiń do góry