- Broil King®
- Przepisy
- Wołowina
- Przepis na potrójnego burgera wołowego
Przepis na potrójnego burgera wołowego
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
WołowinaRodzaj posiłku:
KolacjaCzas przygotowania:
40 min. /
Ilość osób:
1Poziom trudności:
ŁatwyPodstawą najlepszego burgera jest mięso. Wołowina dobrej jakości sprawi, że cały burger będzie smakował wyśmienicie. Jednak dodatki są równie ważne. Do potrójnego burgera we włoskim stylu proponujemy grillowanego pomidora, sos serowy, paprykę i sos włoski na bazie keczupu (mogą być zblendowane, sparzone pomidory, dzięki nim sos będzie pełen aromatu), świeżych ziół i aromatycznej przyprawy Caribbean Jerk od Cape Herb&Spice. Płatki parmezanu i świeża rukola nadają całości włoski smak. W tym przepisie wykorzystujemy ugrillowaną ciabattę, ale możesz wykorzystać gotowe bułki lub zrobić je samodzielnie na grillu korzystając z przepisu na bułki hamburgerowe.
Friedhelm Fischer
Burger Fritz
Potrzebne składniki
Składniki na burgera:
- 300 g wołowiny
- Bułka ciabatta (można użyć dowolnej)
- 2 łyżki majonezu
- Sos serowy
- Parmezan
- 2 plasterki pomidora
- 2 plasterki żółtej papryki
- Pół czerwonej cebuli
- Garść rukoli
- 50 ml oliwy
Składniki na sos włoski:
- 2 łyżki keczupu
- Pieprz świeżo mielony
- Świeża bazylia, rozmaryn i oregano
- Przyprawa Cape Herb&Spice Caribbean Jerk
Sposób przygotowania
Sos włoski
Posiekaj wszystkie świeże zioła. Dodaj keczup, pieprz i przyprawę Cape Herb&Spice Caribbean Jerk, wymieszaj dokładnie. Zostaw sos na 2-3 godziny w lodówce.
Przygotowanie składników
Z wołowiny uformuj 3 kulki (po 100g). Następnie za pomocą praski do burgerów uformuj 3 płaskie placki. Ułóż na desce i odstaw na 2h. Pokrój paprykę, pomidora oraz cebulę. Parmezan pokrój w cienkie płatki.
Grillowanie
Grilluj mięso żeliwnej planchy do grillowania lub płycie żeliwnej. Nie zapomnij naoliwić jej za pomocą rozpylacza oleju. Rozgrzej grilla do 200 stopni. Ugrilluj delikatnie pomidora razem z mięsem. Na ruszcie w rondelku podgrzej sos serowy i ciabattę.
Podawanie i składanie burgera
Często składanie burgera to zadanie spontaniczne. W tej wersji potrójnego burgera proponujemy następującą kolejność:
1. Spód bułki
2. Majonez
3. Sałata
4. Mięso wołowe
5. Ciepły sos serowy
6. Mięso wołowe
7. Włoski sos
8. Mięso wołowe
9. Sos serowy
10. Papryka
11. Pomidor
12. Cebula
13. Płatki parmezanu
14. Góra bułki
Pamiętajcie, wasze dodatki mogą być dowolne, wg własnych preferencji. Smacznego!
Odwiedź i zaobserwuj nasz profil na Instagramie @BroilkingPl
Potrzebne składniki
Składniki na burgera:
- 300 g wołowiny
- Bułka ciabatta (można użyć dowolnej)
- 2 łyżki majonezu
- Sos serowy
- Parmezan
- 2 plasterki pomidora
- 2 plasterki żółtej papryki
- Pół czerwonej cebuli
- Garść rukoli
- 50 ml oliwy
Składniki na sos włoski:
- 2 łyżki keczupu
- Pieprz świeżo mielony
- Świeża bazylia, rozmaryn i oregano
- Przyprawa Cape Herb&Spice Caribbean Jerk