Przepis na kanapkę po wietnamsku z grillowanym stekiem

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Wołowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Lunch
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

4 godz. 20 min. / 8 min.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Soczysty stek podany ze świeżą kolendrą, chrupiącym ogórkiem oraz sosem majonezowym z dodatkiem pasty z chili, skomponowany w stylu popularnych wietnamskich kanapek. Marynata to efekt połączenia wielu odmiennych smaków - słodkiego, ostrego i kwaśnego. Mięso, sos oraz warzywa tworzą razem przyjemnie smaczną mieszankę, którą z pewnością polubią Twoje kubki smakowe. Nie czekaj, już dziś zabierz swoich bliskich na kulinarną wyprawę do Wietnamu.

Jannell Lo & Jessica Kalman

Byte Size

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA KANAPKĘ Z GRILLOWANYM STEKIEM

  • 1kg steka skirt
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżkę sosu hoisin
  • 1 łyżkę soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczkę sosu sambal
  • 1/2 łyżeczki przyprawy 5-smakowej
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 2 łyżki pasty z chili
  • 1 łodyżkę bazylii
  • sól
  •  

MARYNATA DO WARZYW:

  • 1 duża marchewka
  • 1/2 rzodkiewki japońskiej tzw. daikon
  • 1/2 szklanki octu
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/4 szklanki białego cukru

DO PODANIA:

  • 4 pół-bagietki lub inne duże bułki
  • 8 łodyżek kolendry
  • 1/2 dużego ogórka szklarniowego
recipe mask

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania kanapki z grillowanym stekiem

Zacznij od zamarynowania mięsa. Do naczynia dodaj olej, sos rybny, syrop klonowy, sos hoisin, sok z cytryny, olej sezamowy, sos sambal i przyprawę 5-smakową. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno pokrój i dodaj do reszty składników. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Włóż mięso i dopilnuj, aby marynata pokryła je w całości. Odłóż do lodówki, do zamarynowania na co najmniej 30 minut, do maksymalnie 4 godzin.
Zamarynuj warzywa. Pokrój marchewkę i rzodkiewkę na długie i cienkie słupki. Umieść w pojemniku, najlepiej, jeśli ma pokrywkę do zamknięcia. W osobnym naczyniu umieść cukier, wodę i ocet. Wymieszaj energicznie do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Wlej do pokrojonych wcześnie warzyw i delikatnie przemieszaj. Zamknij pojemnik i odłóż do lodówki. Przygotuj sos. Posiekaj kolendrę, dodaj do majonezu i pasty chili. Posól do smaku. Delikatnie wymieszaj i odłóż do przegryzienia się smaków.


Odpal grill, przekręć palniki do pozycji HIGH i rozgrzej grilla. Przeczyść ruszty za pomocą szerokiej szczotki. Pamiętaj, że mięso przed grillowaniem musi osiągnąć temperaturę pokojową. Najlepiej jak wyciągniesz je z lodówki na 30 minut przed wrzuceniem na ruszt. Przed grillowaniem spryskaj ruszt olejem, możesz do tego użyć rozpylacza oleju. Grilluj mięso po 2-3 minuty z każdej strony. Po tym czasie przełóż stek na górną półkę, zamknij pokrywę grilla i poczekaj, aż osiągnie wewnętrzną temperaturę odpowiednią dla wybranego przez Ciebie stopnia wysmażenia. W naszym przypadku było to 57ºC. Czas grillowania może być różny i zależny od grubości mięsa oraz temperatury otoczenia. Rekomendujemy kontrolowanie czasu grillowania przez użycie termometru, dzięki czemu zyskasz gwarancję, że mięso uzyska doskonały smak i ulubiony stopień wysmażenia.

Po tym czasie zdejmij mięso z górnej półki i przełóż je na deskę do krojenia. Przed pokrojeniem zostaw mięso, aby odpoczęło i związało soki, daj mu ok. 10 minut. Następnie, pokrój mięso na plasterki o grubości od 0,5 do 1 cm. Przekrój bułki na pół, najlepiej jak nie zostaną przecięte do końca. Delikatnie podgrzej na rozgrzanym ruszcie. Bułki mają być lekko przypieczone.

Obie połówki bułki posmaruj sosem. Połóż kilka plasterków steka i trochę marynowanych warzyw. Dodaj kilka plastrów świeżego ogórka i odrobinę świeżej kolendry. Kanapka jest gotowa do podania.

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA KANAPKĘ Z GRILLOWANYM STEKIEM

  • 1kg steka skirt
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżkę sosu hoisin
  • 1 łyżkę soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczkę sosu sambal
  • 1/2 łyżeczki przyprawy 5-smakowej
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 2 łyżki pasty z chili
  • 1 łodyżkę bazylii
  • sól
  •  

MARYNATA DO WARZYW:

  • 1 duża marchewka
  • 1/2 rzodkiewki japońskiej tzw. daikon
  • 1/2 szklanki octu
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/4 szklanki białego cukru

DO PODANIA:

  • 4 pół-bagietki lub inne duże bułki
  • 8 łodyżek kolendry
  • 1/2 dużego ogórka szklarniowego
recipe mask
Przewiń do góry