- Broil King®
- Przepisy
- Wołowina
- Przepis na grillowanego steka z batatami
Przepis na grillowanego steka z batatami
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
WołowinaRodzaj posiłku:
LunchCzas przygotowania:
30 min. /
Ilość osób:
2Poziom trudności:
ŁatwySteki z grilla są popularnym daniem na całym świecie, ze względu na ich wyjątkowy smak i aromat. Grillowanie steków pozwala uzyskać soczyste mięso z charakterystyczną kratką na powierzchni. Istnieje wiele sposobów na przygotowanie steków z grilla, w zależności od rodzaju mięsa i preferencji smakowych. Najważniejsze jest, aby pamiętać o odpowiedniej temperaturze grilla oraz czasie grillowania, aby uzyskać pożądany stopień wysmażenia mięsa. Na grillach gazowych Broil King smak powstaje na skutek odparowywania marynat oraz tłuszczu i soków z mięsa, przez co aromat wraca do grillowanej potrawy i zyskuje ona niepowtarzalny smak. Steki z grilla zazwyczaj podaje się z różnymi dodatkami, takimi jak sałatki, ziemniaki, warzywa lub sosy. Podsumowując, steki z grilla to popularne i pyszne danie, które można przygotować na wiele sposobów, a ich smak i wygląd zadowolą wielu smakoszy mięsa.
Charles Daigneault
Szef kuchni i gwiazda programu Master Chef
Potrzebne składniki
Składniki:
- 2 steki wołowe
- 1 batat
- Sól
- Pieprz w ziarnach
- Łyżka oleju roślinnego
- Tymianek
- Ząbek czosnku
Składniki na sos z zielonego pieprzu:
- Łyżeczka masła
- Łyżeczka pieprzu mielonego zielonego ( jeżeli nie macie zielonego, można użyć pieprz czarny)
- 100 ml bulionu wołowego ( może być z bulionetki)
- 100 ml śmietany 30%
Sposób przygotowania
Grillowanie batatów i steka
Sos z zielonego pieprzu
Na patelni na kuchence bocznej grilla rozpuść masło i podprażaj pieprz około 3 minut. Dodaj bulion wołowy i redukuj sos około 3-4 minuty. Zmniejsz ogień i wlej śmietanę. Gotuj sos, aż śmietana zgęstnieje.
Serwowanie grillowanego steka z batatami
Podaj steka zaraz po ugrillowaniu, polewając obficie sosem.
Potrzebne składniki
Składniki:
- 2 steki wołowe
- 1 batat
- Sól
- Pieprz w ziarnach
- Łyżka oleju roślinnego
- Tymianek
- Ząbek czosnku
Składniki na sos z zielonego pieprzu:
- Łyżeczka masła
- Łyżeczka pieprzu mielonego zielonego ( jeżeli nie macie zielonego, można użyć pieprz czarny)
- 100 ml bulionu wołowego ( może być z bulionetki)
- 100 ml śmietany 30%