- Broil King®
- Przepisy
- Wołowina
- Przepis na fajitas z wołowiną z grilla gazowego
Przepis na fajitas z wołowiną z grilla gazowego

Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
WołowinaRodzaj posiłku:
LunchPoziom trudności:
Średni
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA FAJITAS Z GRILLA
- 400 g wołowiny (polędwica, rostbef, antrykot)
- 1,5 papryki w 3 kolorach
- ½ cebuli
Do podania
- placki tortilla
- kwaśna śmietana
- kawałki limonki
- posiekana kolendra i papryczka chilli
Składniki na marynatę fajita
- ½ szklanki soku z pomarańczy
- ¼ szklanki oliwy
- sok z 1 limonki
- 1 łyżeczka mielonego chilli
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ½ łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- ½ łyżeczki sproszkowanego czosnku
- ¼ łyżeczki sproszkowanego kuminu
- ½ łyżeczki soli
Składniki na guacamole
- 1 awokado
- 2 ząbki czosnku
- szczypta kuminu
- sól
- sok z 1 limonki
Składniki na meksykańską salsę z pomidorów
- 2 pomidory
- ½ papryczki chilli
- ½ cebuli czerwonej
- sok z ½ limonki
- garść kolendry
- sól

Sposób przygotowania
Przygotowanie wołowiny i guacamole

Jak zrobić guacamole?
Jak przygotować fajitas na grillu z wykorzystaniem żeliwnej patelni?


Wstaw do grilla żeliwną patelnię do fajitas i rozgrzej grill do 200°C. Wołowinę i warzywa odsącz z marynaty. Spryskaj patelnię olejem i przełóż mięso, po 2 minutach obróć je na patelni i dołóż warzywa. Grilluj około 6-8 minut, mieszając co jakiś czas. Mięso powinno być zrumienione z zewnątrz, a warzywa lekko chrupiące. Dokładny czas grillowania zależy od rodzaju i jakości mięsa. Najkrótszej obróbki będzie wymagała polędwica, antrykot i rostbef będzie potrzebował kilku minut dłużej. Uważaj, rączka patelni mocno się nagrzewa, do ściągnięcia jej z grilla wykorzystaj silikonową nakładkę, która jest w zestawie. Przestaw patelnię na drewnianą podstawkę i od razu podawaj.
Podawanie fajitas

Placki podgrzej na grillu, sosy podaj w miseczkach, a mięso i paprykę na gorącej patelni. Postaw miseczkę z kwaśną śmietaną, która przełamuje smaki. Możesz też podać pokrojoną papryczkę chilli dla miłośników ostrzejszych smaków, kolendrę i obowiązkowo limonkę. Pozwól gościom samodzielnie złożyć ich tortille.

Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA FAJITAS Z GRILLA
- 400 g wołowiny (polędwica, rostbef, antrykot)
- 1,5 papryki w 3 kolorach
- ½ cebuli
Do podania
- placki tortilla
- kwaśna śmietana
- kawałki limonki
- posiekana kolendra i papryczka chilli
Składniki na marynatę fajita
- ½ szklanki soku z pomarańczy
- ¼ szklanki oliwy
- sok z 1 limonki
- 1 łyżeczka mielonego chilli
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ½ łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- ½ łyżeczki sproszkowanego czosnku
- ¼ łyżeczki sproszkowanego kuminu
- ½ łyżeczki soli
Składniki na guacamole
- 1 awokado
- 2 ząbki czosnku
- szczypta kuminu
- sól
- sok z 1 limonki
Składniki na meksykańską salsę z pomidorów
- 2 pomidory
- ½ papryczki chilli
- ½ cebuli czerwonej
- sok z ½ limonki
- garść kolendry
- sól
