Przepis na fajitas z wołowiną z grilla gazowego

Fajita to klasyka kuchni meksykańskiej nasza propozycja to wersja z wołowiną, którą możesz również zastąpić mięsem drobiowym. Wybierając wołowinę, zwróć uwagę, aby była to jedna z delikatniejszych części: polędwica, antrykot lub rostbef. Szukaj mięsa ze sprawdzonego źródła, dobrej jakości, delikatnej wołowinie wystarczy kilka minut na grillu. W zależności od rodzaju mięsa czas grillowania może się zmieniać.
Fajitas to doskonała propozycja na luźne spotkanie przy grillu. Poszczególne składniki podajemy osobno: patelnię z mięsem i warzywami, sosy, śmietanę i podpieczone na grillu tortille. Największą frajdę sprawia samodzielne nadziewanie swoich placków.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA FAJITAS Z GRILLA

  • 400 g wołowiny (polędwica, rostbef, antrykot)
  • 1,5 papryki w 3 kolorach
  • ½ cebuli

Do podania

  • placki tortilla
  • kwaśna śmietana
  • kawałki limonki
  • posiekana kolendra i papryczka chilli

Składniki na marynatę fajita

  • ½  szklanki soku z pomarańczy
  • ¼ szklanki oliwy
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka mielonego chilli
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki sproszkowanego czosnku
  • ¼ łyżeczki sproszkowanego kuminu
  • ½ łyżeczki soli

Składniki na guacamole

  • 1 awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta kuminu
  • sól
  • sok z 1 limonki

Składniki na meksykańską salsę z pomidorów

  • 2 pomidory
  • ½ papryczki chilli
  • ½ cebuli czerwonej
  • sok z ½ limonki
  • garść kolendry
  • sól
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie wołowiny i guacamole

Zacznij od przygotowania marynaty, wyciśnij sok z pomarańczy i limonki, dodaj oliwę i przyprawy. Wołowinę pokrój na paski w poprzek ścięgien, włóż do miski z marynatą. Papryki pokrój w paski, a cebulę w piórka, dorzuć warzywa do mięsa i wymieszaj.
Przed grillowaniem przygotuj sosy

Jak zrobić guacamole?

Do przygotowania guacamole możesz wykorzystać moździerz. Wtedy czosnek rozetrzyj z solą i kuminem, dodawaj powoli pokrojone awokado i rozcieraj. Na koniec dodaj sok z limonki i w razie potrzeby dopraw do smaku. Możesz też zblendować wszystkie składniki na gładki sos.
Pomidory obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Dodaj drobno pokrojoną cebulę i plasterki papryczki, wymieszaj z sokiem z limonki, dopraw do smaku solą, a przed podaniem wymieszaj z kolendrą.

Jak przygotować fajitas na grillu z wykorzystaniem żeliwnej patelni?

Wstaw do grilla żeliwną patelnię do fajitas i rozgrzej grill do 200°C. Wołowinę i warzywa odsącz z marynaty. Spryskaj patelnię olejem i przełóż mięso, po 2 minutach obróć je na patelni i dołóż warzywa. Grilluj około 6-8 minut, mieszając co jakiś czas. Mięso powinno być zrumienione z zewnątrz, a warzywa lekko chrupiące. Dokładny czas grillowania zależy od rodzaju i jakości mięsa. Najkrótszej obróbki będzie wymagała polędwica, antrykot i rostbef będzie potrzebował kilku minut dłużej. Uważaj, rączka patelni mocno się nagrzewa, do ściągnięcia jej z grilla wykorzystaj silikonową nakładkę, która jest w zestawie. Przestaw patelnię na drewnianą podstawkę i od razu podawaj.

Podawanie fajitas

Placki podgrzej na grillu, sosy podaj w miseczkach, a mięso i paprykę na gorącej patelni. Postaw miseczkę z kwaśną śmietaną, która przełamuje smaki. Możesz też podać pokrojoną papryczkę chilli dla miłośników ostrzejszych smaków, kolendrę i obowiązkowo limonkę. Pozwól gościom samodzielnie złożyć ich tortille.

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA FAJITAS Z GRILLA

  • 400 g wołowiny (polędwica, rostbef, antrykot)
  • 1,5 papryki w 3 kolorach
  • ½ cebuli

Do podania

  • placki tortilla
  • kwaśna śmietana
  • kawałki limonki
  • posiekana kolendra i papryczka chilli

Składniki na marynatę fajita

  • ½  szklanki soku z pomarańczy
  • ¼ szklanki oliwy
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka mielonego chilli
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki sproszkowanego czosnku
  • ¼ łyżeczki sproszkowanego kuminu
  • ½ łyżeczki soli

Składniki na guacamole

  • 1 awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta kuminu
  • sól
  • sok z 1 limonki

Składniki na meksykańską salsę z pomidorów

  • 2 pomidory
  • ½ papryczki chilli
  • ½ cebuli czerwonej
  • sok z ½ limonki
  • garść kolendry
  • sól
recipe mask
Przewiń do góry