- Broil King®
- Przepisy
- Wołowina
- Przepis na fajitas z grillowanym stekiem wołowym
Przepis na fajitas z grillowanym stekiem wołowym
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
WołowinaRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
1 godz. 10 min. / 25 min.
Ilość osób:
2Poziom trudności:
ŁatwyKuchnia meksykańska jest znana z potraw, w których podstawą jest pszenny placek - tortilla. Charakteryzuje się również czymś innym - jest różnorodna, kolorowa i z dużą ilością sosów, tak zwanych sals, które wykonuje się z ziół i świeżych warzyw. Jest prosto, pysznie i zdrowo. W ten opis wpasowuje się również przepis na fajitas z grillowanym stekiem wołowym. Przypieczona tortilla, z karmelizowanymi warzywami i kawałkami ugrillowanego steka - idealna propozycja na obiad lub kolację we dwoje. Stek marynuje się w skórce pomarańczy oraz limonki, ostrych płatkach chilli i świeżych ziołach, które nadają mu intrygującego smaku i aromatu.
Inny
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI:
- 1 stek wołowy
- 2 pomarańcze
- 1 limonka
- 3 łyżki sosu sojowego
- pęczek szczypiorku
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 1 łyżka płatków chilli
- sól, pieprz
DO PODANIA:
- placki tortilli
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1/2 żółtej cebuli
- 1/2 czerwonej cebuli
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- limonki
- papryczki Jalapenos
- ser
- salsa
Sposób przygotowania
Sposób przygotowania fajitas z grillowanym stekiem wołowym na grillu gazowym
Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki, pozbądź się z niego marynaty i osusz je za pomocą ręcznika papierowego. Resztki marynaty możesz wykorzystać później jako sos, jednak musisz ją najpierw zagotować. Odpal grill, ustaw pokrętła w pozycji HIGH i ugrilluj stek według własnych preferencji. Do grillowania użyj termometru z dwiema sondami, który pozwoli Ci na perfekcyjne ugrillowanie mięsa. Czas na warzywa! Przekręć pokrętła do pozycji LOW, do brytfanny ze stali szlachetnej dodaj olej, a następnie pokrojoną w piórka żółtą i czerwoną cebulę. Po tym, jak cebula się zeszkli, dodaj pokrojoną w paski paprykę, wymieszaj składniki i pozostaw na 10 minut. Po tym czasie warzywa powinny ulec karmelizacji. Na ruszcie podpiecz lekko tortillę.
Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. Ciepłą tortillę posmaruj salsą, dodaj ugrillowane warzywa oraz kilka kawałków steka. Całość możesz posypać starty serem, kawałkami limonek i pokrojonymi jalapenos.
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI:
- 1 stek wołowy
- 2 pomarańcze
- 1 limonka
- 3 łyżki sosu sojowego
- pęczek szczypiorku
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 1 łyżka płatków chilli
- sól, pieprz
DO PODANIA:
- placki tortilli
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1/2 żółtej cebuli
- 1/2 czerwonej cebuli
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- limonki
- papryczki Jalapenos
- ser
- salsa