- Broil King®
- Przepisy
- Wołowina
- Przepis na burgery z mięsa wołowego z serem cheddar
Przepis na burgery z mięsa wołowego z serem cheddar
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
WołowinaRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
15 min. / 30 min.
Ilość osób:
6Poziom trudności:
Średni
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
Przepis na burgery z mięsa wołowego z serem cheddar:
- 900g mielonego mięsa wołowego
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka cebuli w proszku
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
Składniki na sos majonezowy:
- 70g sosu ogórkowego
- 250g majonezu
- 4 łyżeczki ostrzejszej musztardy
- 1/2 łyżeczki winnego octu
- 1 łyżeczka cebuli w proszku
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki soli
Do podania:
- 3-6 bułek hamburgerowych
- 240g sera cheddar (w plastrach)
- 1 sałata lodowa
Sposób przygotowania
Sposób przygotowania burgerów z mięsa wołowego z serem cheddar na grillu gazowym
W miseczce wymieszaj wszystkie składniki do sosu majonezowego i odłóż go na 30 minut do lodówki. Do mięsa mielonego dodaj przyprawy oraz sos Worcestershire, dobrze wymieszaj i uformuj kotleciki. Porwij sałatę lodową na mniejsze kawałki.
Za pomocą uchwytu wielofunkcyjnego wyciągnij ruszt ze swojego grilla i umieść w jego miejsce płytę żeliwną. Odpal grill i ustaw palniki w pozycji MEDIUM. Pozostaw na jakieś 10 minut, po tym czasie przekręć palniki do pozycji LOW. Spryskaj olejem płytę żeliwną, możesz do tego celu użyć rozpylacza do oleju.
Jak olej lekko wchłonie w płytę, na jej powierzchni ułóż kotleciki i grilluj przez około 3 minuty. Obróć kotlet na drugą stronę, użyj do tego łopatki Imperial. Po upływie 1-2 minut, na mięsie ułóż 2 plasterki sera cheddar - pozwól się im rozpuścić.
Na ruszcie obok podpiecz lekko bułki do hamburgerów. Podawaj na ciepło, bezpośrednio po ugrillowaniu. Bułkę posmaruj 2-3 łyżkami sosu, następnie ułóż na nim kawałki sałaty, a na niej mięso z serem.
Potrzebne składniki
Przepis na burgery z mięsa wołowego z serem cheddar:
- 900g mielonego mięsa wołowego
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka cebuli w proszku
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
Składniki na sos majonezowy:
- 70g sosu ogórkowego
- 250g majonezu
- 4 łyżeczki ostrzejszej musztardy
- 1/2 łyżeczki winnego octu
- 1 łyżeczka cebuli w proszku
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki soli
Do podania:
- 3-6 bułek hamburgerowych
- 240g sera cheddar (w plastrach)
- 1 sałata lodowa