Przepis na burgera wołowego z kurkami

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Wołowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

3 godz. / 20 min.

plate

Ilość osób:

3
hat

Poziom trudności:

Łatwy
hat

Górna półka grilla

TAK
Strona rusztu stożkowa

Strona rusztów stożkowa

TAK
Temperatura mięsa

Temperatura w mięsie (°C)

około 60°C
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

220℃

Burgery to doskonały pomysł na obiad. Szybkie w przygotowaniu, sycące i pełne smaku, są ulubionym daniem wielu osób. Tradycyjna wersja, a więc bułka z mięsem i warzywami jest pyszna, jednak czasem warto przyrządzić burgera w nieco innej odsłonie. Doskonałym przykładem jest dzisiejszy przepis na burgera wołowego z kurkami. Chociaż mamy środek lata, te smakowite i uwielbiane przez wielu grzyby na dobre rozgościły się już w polskich lasach. Warto więc skorzystać i wprowadzić je do swojego menu właśnie za sprawą tej potrawy. Połączenie soczystego mięsa, aromatycznych kurek i serów stworzy prawdziwą ucztę dla podniebienia, która z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

Burger wołowy z kurkami z grilla:

  • 2 sztuki burgera*
  • 2 bułki do burgerów
  • 150g kurek
  • 4 łyżki serka ziołowego do smarowania pieczywa
  • 50g serka śmietankowego
  • 50g sera Provolone (opcjonalnie parmezan)
  • 2 plasterki sera Cheddar
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw grzybowych**
  • 1 mała cebula
  • kilka liści sałaty (u nas strzępiasta czerwona)
  • olej
  • natka pietruszki

*Mięso na burgery z grilla:

  • około 400g mieszanki 80/20 (80% mięsa, 20% tłuszczu) - najlepiej rozbratel/łopatka wołowa/kark
  • 20ml wody gazowanej
  • 4,8g soli
  • 2g pieprzu

**Mieszanka przypraw grzybowych:

  • 3 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1,5 łyżeczki drobnej soli
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka suszonego, mielonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka cukru
recipe mask

Sposób przygotowania

Mieszanka przypraw grzybowych - jak zrobić?

Przyrządzanie burgera rozpocznij od stworzenia mieszanki przypraw, która sprawi, że kurki będą jeszcze smaczniejsze. Umieść wszystkie podane składniki w moździerzu i bardzo dokładnie utrzyj, aby ich aromaty się połączyły.

Jak przyrządzić burgery mięsne?

Mięso na burgery zmiel 2 razy na grubych oczkach. Dopraw solą, pieprzem, wlej wodę i dokładnie wymieszaj całość. Wyrobioną masę podziel na 2 kulki po około 200g każda. Do kształtowania używaj wody, tak żeby mięso nie kleiło się i nie tworzyły się w nim pory. Burgery formuj za pomocą praski do burgerów.

Przed grillowaniem burgery powinny odstać przynajmniej 2 godziny w lodówce, mięso przyrządzane bez spoczynku może się bowiem rozpadać i źle grillować. Do przechowywania użyj papieru rzeźniczego lub papieru do praski. Kiedy przyjdzie czas, bez problemu oddzielisz od nich wszystkie burgery.

Składniki na burgery - jak je przygotować?

Na około pół godziny przed planowanym grillowaniem wyjmij burgery z lodówki. Grillowanie burgerów w temperaturze zbliżonej do pokojowej skraca bowiem czas wysmażenia się mięsa. Kurki umyj w zimnej wodzie i osusz na papierowym ręczniku. Cebulę pokrój w prążki, sałatę umyj i osusz, pietruszkę posiekaj. Przygotuj bułki* oraz sery (chedar w plastrach, Provolone starty).

*W przepisie wykorzystaliśmy gotowe bułki do burgerów. Doskonałą alternatywą będzie jednak upieczenie własnych bułeczek na grillu. Przepis na pyszne bułki hamburgerowe znajdziesz tutaj.

Jak usmażyć kurki na grillu?

Za pomocą uchwytu wielofunkcyjnego wyjmij jedną z kratek rusztu w grillu Broil King i zastąp ją żeliwnym wokiem. Ustaw odpowiadający mu palnik na najniższą moc. Pozostałe palniki grilla ustaw na temperaturę 220℃. Podsmaż cebulę na oleju. Gdy się zeszkli zwiększ temperaturę, dodaj kurki, łyżeczkę mieszanki przypraw grzybowych, wymieszaj wszystko i smaż.

Gdy kurki się usmażą, dodaj do nich serek śmietankowy oraz starty ser Provolone i wymieszaj. Całość posyp posiekaną pietruszką.

Burger z grilla - grillowanie mięsa na burgery

Gdy kurki smażą się w żeliwnym woku, za pomocą szczypiec umieść przygotowane wcześniej mięso bezpośrednio na ruszcie. Grilluj z obu stron, aż burgery osiągną pożądany stopień wysmażenia. Pod koniec grillowania przełóż burgery na górną półkę grilla gazowego i przykryj plastrem sera chedar, aby się stopił. Kontroluj temperaturę mięsa. Optymalnie powinna wynosić około 60℃. Łatwo sprawdzisz ją za pomocą termometru.

Przekrój bułki i umieść na ruszcie, by się podpiekły.

Jak złożyć burgera? - krok po kroku

Podpieczone bułki posmaruj grubą warstwą serka ziołowego. Na spodzie układaj kolejno liście sałaty, mięso i kurki. Przykryj drugą połową bułki. Smacznego!

Potrzebne składniki

Burger wołowy z kurkami z grilla:

  • 2 sztuki burgera*
  • 2 bułki do burgerów
  • 150g kurek
  • 4 łyżki serka ziołowego do smarowania pieczywa
  • 50g serka śmietankowego
  • 50g sera Provolone (opcjonalnie parmezan)
  • 2 plasterki sera Cheddar
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw grzybowych**
  • 1 mała cebula
  • kilka liści sałaty (u nas strzępiasta czerwona)
  • olej
  • natka pietruszki

*Mięso na burgery z grilla:

  • około 400g mieszanki 80/20 (80% mięsa, 20% tłuszczu) - najlepiej rozbratel/łopatka wołowa/kark
  • 20ml wody gazowanej
  • 4,8g soli
  • 2g pieprzu

**Mieszanka przypraw grzybowych:

  • 3 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1,5 łyżeczki drobnej soli
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka suszonego, mielonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka cukru
recipe mask
Przewiń do góry