- Broil King®
- Przepisy
- Wołowina
- Przepis na burgera wołowego z kurkami
Przepis na burgera wołowego z kurkami
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
WołowinaRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
3 godz. / 20 min.
Ilość osób:
3Poziom trudności:
ŁatwyGórna półka grilla
TAKStrona rusztów stożkowa
TAKTemperatura w mięsie (°C)
około 60°CTemperatura w grillu (°C)
220℃Burgery to doskonały pomysł na obiad. Szybkie w przygotowaniu, sycące i pełne smaku, są ulubionym daniem wielu osób. Tradycyjna wersja, a więc bułka z mięsem i warzywami jest pyszna, jednak czasem warto przyrządzić burgera w nieco innej odsłonie. Doskonałym przykładem jest dzisiejszy przepis na burgera wołowego z kurkami. Chociaż mamy środek lata, te smakowite i uwielbiane przez wielu grzyby na dobre rozgościły się już w polskich lasach. Warto więc skorzystać i wprowadzić je do swojego menu właśnie za sprawą tej potrawy. Połączenie soczystego mięsa, aromatycznych kurek i serów stworzy prawdziwą ucztę dla podniebienia, która z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
Burger wołowy z kurkami z grilla:
- 2 sztuki burgera*
- 2 bułki do burgerów
- 150g kurek
- 4 łyżki serka ziołowego do smarowania pieczywa
- 50g serka śmietankowego
- 50g sera Provolone (opcjonalnie parmezan)
- 2 plasterki sera Cheddar
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw grzybowych**
- 1 mała cebula
- kilka liści sałaty (u nas strzępiasta czerwona)
- olej
- natka pietruszki
*Mięso na burgery z grilla:
- około 400g mieszanki 80/20 (80% mięsa, 20% tłuszczu) - najlepiej rozbratel/łopatka wołowa/kark
- 20ml wody gazowanej
- 4,8g soli
- 2g pieprzu
**Mieszanka przypraw grzybowych:
- 3 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1,5 łyżeczki drobnej soli
- 1,5 łyżeczki pieprzu
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka cebuli w proszku
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka suszonego, mielonego rozmarynu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania
Mieszanka przypraw grzybowych - jak zrobić?
Przyrządzanie burgera rozpocznij od stworzenia mieszanki przypraw, która sprawi, że kurki będą jeszcze smaczniejsze. Umieść wszystkie podane składniki w moździerzu i bardzo dokładnie utrzyj, aby ich aromaty się połączyły.
Jak przyrządzić burgery mięsne?
Mięso na burgery zmiel 2 razy na grubych oczkach. Dopraw solą, pieprzem, wlej wodę i dokładnie wymieszaj całość. Wyrobioną masę podziel na 2 kulki po około 200g każda. Do kształtowania używaj wody, tak żeby mięso nie kleiło się i nie tworzyły się w nim pory. Burgery formuj za pomocą praski do burgerów.
Przed grillowaniem burgery powinny odstać przynajmniej 2 godziny w lodówce, mięso przyrządzane bez spoczynku może się bowiem rozpadać i źle grillować. Do przechowywania użyj papieru rzeźniczego lub papieru do praski. Kiedy przyjdzie czas, bez problemu oddzielisz od nich wszystkie burgery.
Składniki na burgery - jak je przygotować?
Na około pół godziny przed planowanym grillowaniem wyjmij burgery z lodówki. Grillowanie burgerów w temperaturze zbliżonej do pokojowej skraca bowiem czas wysmażenia się mięsa. Kurki umyj w zimnej wodzie i osusz na papierowym ręczniku. Cebulę pokrój w prążki, sałatę umyj i osusz, pietruszkę posiekaj. Przygotuj bułki* oraz sery (chedar w plastrach, Provolone starty).
*W przepisie wykorzystaliśmy gotowe bułki do burgerów. Doskonałą alternatywą będzie jednak upieczenie własnych bułeczek na grillu. Przepis na pyszne bułki hamburgerowe znajdziesz tutaj.
Jak usmażyć kurki na grillu?
Za pomocą uchwytu wielofunkcyjnego wyjmij jedną z kratek rusztu w grillu Broil King i zastąp ją żeliwnym wokiem. Ustaw odpowiadający mu palnik na najniższą moc. Pozostałe palniki grilla ustaw na temperaturę 220℃. Podsmaż cebulę na oleju. Gdy się zeszkli zwiększ temperaturę, dodaj kurki, łyżeczkę mieszanki przypraw grzybowych, wymieszaj wszystko i smaż.
Gdy kurki się usmażą, dodaj do nich serek śmietankowy oraz starty ser Provolone i wymieszaj. Całość posyp posiekaną pietruszką.
Burger z grilla - grillowanie mięsa na burgery
Jak złożyć burgera? - krok po kroku
Podpieczone bułki posmaruj grubą warstwą serka ziołowego. Na spodzie układaj kolejno liście sałaty, mięso i kurki. Przykryj drugą połową bułki. Smacznego!
Potrzebne składniki
Burger wołowy z kurkami z grilla:
- 2 sztuki burgera*
- 2 bułki do burgerów
- 150g kurek
- 4 łyżki serka ziołowego do smarowania pieczywa
- 50g serka śmietankowego
- 50g sera Provolone (opcjonalnie parmezan)
- 2 plasterki sera Cheddar
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw grzybowych**
- 1 mała cebula
- kilka liści sałaty (u nas strzępiasta czerwona)
- olej
- natka pietruszki
*Mięso na burgery z grilla:
- około 400g mieszanki 80/20 (80% mięsa, 20% tłuszczu) - najlepiej rozbratel/łopatka wołowa/kark
- 20ml wody gazowanej
- 4,8g soli
- 2g pieprzu
**Mieszanka przypraw grzybowych:
- 3 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1,5 łyżeczki drobnej soli
- 1,5 łyżeczki pieprzu
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka cebuli w proszku
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka suszonego, mielonego rozmarynu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka cukru